Ako ste alergični na neke namirnice i dosadilo vam je stalno voditi brigu o tome hoće li vas griz nečeg novog potjerati u bolnicu, Nima nudi rješenje. Firma Nima senzor lansirala je spravicu, malo veću od MP4 playera, u koju možete staviti mali komadić hrane i ona je analizira.

Nima, senzor za detektiranje glutena i kikirikija u hrani - 2 Nima, senzor za detektiranje glutena i kikirikija u hrani - 2 (Foto: Nima)

Nažalost, Nima ne ispisuje sve sastojke u hrani, već samo onaj jedan čije tragove traži u jelu. Konkretno, prvi uređaj je "baždaren" na gluten, a u pripremi je i onaj za kikiriki koji će biti lansiran tijekom ove godine.

Funkcionira tako da prvi ubacite komadić hrane u kapsulu koja sadrži kemikalije na koje se gluten veže (ako ga ima), zavorite kapsulu i protresete. Ubacite ju u senzor koji vam potom izbaci rezultat, je li hrana sigurna za jelo ili ne.

Uređaj dolazi i s aplikacijom za mobitel koja čuva rezultate i povezuje ih s restoranima (ukoliko ste tamo testirali svoju hranu), tako da svoje nalaze možete čuvati za ubuduće, ali i podijeliti s drugima. Njegovi tvorci tvrde da je točnost 99,5 posto, a jedini slučajevi u kojima Nima ne djeluje su na soja sos, pivu ili druge alkoholne napitke zbog njihovog kemijskog sastava.

Nima, senzor za detektiranje glutena i kikirikija u hrani - 2 Nima, senzor za detektiranje glutena i kikirikija u hrani - 2 (Foto: Nima)

Nima senzor osnovali su Shireen Yates i Scott Sundvor koji su se prije nekoliko godina upoznali na faksu, na američkom MIT-u. Kako su se oboje čitav život borili s alergijama na hranu, odlučili su vlastitim snagama razviti nešto što će im olakšati život. Nakon provedenog istraživanja tržišta i utvrđivanja da interes itekako postoji, krenuli su s proizvodnjom svoje spravice. Prva serija u prodaji je bila krajem 2016.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju