Olimpijski plamen jedan je od najprepoznatljivijih simbola Olimpijskih igara. Kako je započela praksa paljenja, gdje se pali i koliko dugo putuje do domaćina, otkrijte u našem tekstu.

1. Za sve je kriv Zeus

U grčkoj mitologiji poznata je priča o Prometeju koji je ukrao vatru iz doma boga Zeusa i poklonio je ljudima. Ta se priča prilagodila za održavanje modernih Olimpijskih igara u Amsterdamu 1928. godine, gdje je prvi put zapaljena. S praksom štafetnog prenošenja plamena uz pomoć baklje započelo se osam godina kasnije u sklopu Olimpijskih igara u Berlinu.

2. Plamen se pali zrcalom i sunčevim zrakama

Olimpijski plamen pali se po starim grčkim običajima uz pomoć konkavnog zrcala i sunčevih zraka nekoliko mjeseci prije održavanja Olimpijskih igara ispred Herina hrama u Olimpiji. Plamen "pale“ žene koje su odjevene u kostime po uzoru na nekadašnje Zeusove svećenice.

U slučaju da pada kiša, u ceremoniji paljenja olimpijskog plamena koristi se vatra iz sigurnosne svjetiljke koja je upaljena na tradicionalan način nekoliko dana ranije. Tom su se metodom Grci poslužili prošle godine, točnije 24. listopada 2017. kada je upaljen olimpijski plamen za Zimske Olimpijske igre u Pjongčangu. Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji (Foto: Profimedia.hr)

3. S bakljom se ne trči non-stop

Udaljenost od Olimpije do mjesta održavanja Olimpijskih igara ne prelazi se samo trčeći, iako se pokušava na taj način prijeći veći dio puta. Obično se dobiva posebno dopuštenje za prenošenje avionom. Plamen se "pohranjuje“ u fenjer te se za njega se kupuje posebno mjesto u avionu, koje čuva unaprijed određeni policijski službenik. Tijekom povijesti plamen je putovao i na biciklu, konju i brodu.

Olimpijski plamen stigao je u Južnu Koreju 1. studenog 2017. godine, a bit će prenesen na olimpijski stadion u Pjongčang na dan otvaranja Igara 9. veljače. U međuvremenu "na rukama“ i u 8000 različitih baklji prijeći će devet južnokorejskih provincija i osam većih gradova.

Zeusove svećenice u ceremoniji paljenja olimpijskog plamena Zeusove svećenice u ceremoniji paljenja olimpijskog plamena (Foto: Profimedia.hr)

4. Vatra se ne može ugasiti zbog plina

Olimpijski plamen kroz Južnu Koreju prenosi se u bakljama, a održava se postojanom uz pomoć plina, odnosno kombinacije propana i butana. Ova kombinacija testirana je na temperaturama od -5 do 40 Celzijevih stupnjeva, kao i na kiši, snijegu te vlažnosti od 95 posto.

Navodno plamen ne mogu ugasiti ni vjetrovi koji se kreću s brzinom od 80 kilometara na sat. No, za svaki slučaj, uvijek postoji još nekoliko zaštitnih opcija.

5. Palitelj olimpijskog plamena

Palitelj olimpijskog plamena jedna je od najprestižnijih titula koje sportaš može dobiti tijekom svoje karijere. Riječ je o osobi koja bakljom upali plamen na monumentalnom gorioniku na mjestu održavanja Olimpijskih igara. Ovu čast na Zimskim Olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine dobila je hrvatska klizačica Sanda Dubravčić.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju