Dobro je poznato da bogataši troše velike svote novca za vlastito zadovoljstvo, no kad time 'trljaju nos' ostatku svijeta, izazivaju zgražanje javnosti. Obožavatelji pjevačice Beyonce šokirali su se kad su prvi put vidjeli video spot za njezin duet s Nicky Minaj po imenu 'Feelin' Myself', jer u istom pjevačica izlijeva u bazen šampanjac Armand de Brignac, čija boca može dostići cijenu od 10 tisuća američkih dolara.

Za bogataše ovaj je iznos tek kap u moru zarađenog i potrošenog novca. Oni najimućniji veće iznose troše na ove stvari i aktivnosti:

1. Lov na ugrožene životinje
Udruga za lovačka 'prava' Dallas Safari Club u siječnju prošle godine održala je aukciju na kojoj se prodavala dozvola za odlazak u Namibiju i ubijanje ugrožene vrste crnog nosoroga. Na svijetu je ostalo manje od 5000 jedinki, a jednog od njih ove godine je zahvaljujući toj dozvoli – vrijednoj 350 tisuća američkih dolara (2 milijuna kuna!) eliminirao teksaški naftni magnat Corey Knowlton.

Ubijanje rijetkih i ugroženih životinja postala je prava pustolovina među najbogatijim lovcima svijeta za što izdvajaju nezamislive svote novca, na veliko zgražanje svih ljubitelja životinja.

2. Kupovina privatnih otoka
Sir Richard Branson kupio je Necker u sklopu Djevičanskih otoka davne 1979. godine za 'bijednih' 180 tisuća američkih dolara, a danas nudi iznajmljivanje sa svim pogodnostima i poslugom za trećinu te cijene – za samo jednu noć. Johhnny Depp posjeduje Little Hall's Pond na Bahamima, a medijski magnat Ted Turner St. Phillips otok kod Južne Karoline koji već godinama pokušava prodati za 24 milijuna dolara.

Poznati i slavni vole ovu vrstu kupovine jer im omogućava privatnost do koje inače teško dolaze. Najekstremniji u svojoj želji za kupovinom otoka bio je šeik Hamad bin Hamdan Al Nahyan iz Abu Dhabija koji je kupio mali otok Al Futaisi 2011. godine i zatražio ispisivanje svoga imena u pijesku (3 kilometara dug i gotovo jedan kilometar dug) što je bilo vidljivo čak i iz svemira.



3. Kupovina umjetnina

Bogataši su od pamtivijeka bili ljubitelji umjetnosti i mecene umjetnicima. Kolekcije neprocjenjivih umjetnina su stvar prestiža među najbogatijim građanima svijeta, ali i način zarade još više novca ili pouzdana ušteđevina budući da slikama vrijednost obično raste, a rijetko kad pada. Zbog visokog interesa za pojedine autore, cijene umjetnina su toliko porasle da ih si danas mogu priuštiti samo najimućniji građani.

4. Svemirski turizam

Dennis Tito je prvi milijunaš u svijetu koji je vlastitim novcem kupio put u svemir. Za 20 milijuna dolara dobio je osmodnevni odmor u Zemljinoj orbiti na ruskom brodu Soyuz. Otad su brojni milijunaši uložili sredstva – otprilike 250 tisuće dolara za ulaznicu za vožnju Space Ship Two u sklopu Virgin Galactica, čiji se prvi komercijalni letovi još očekuju.

Osim Richarda Bransona na ovom tipu turizma pokušavaju zaraditi i neki drugi milijarderi - Elon Musk koji posjeduje tvrtku Space X, Paul Allen i Stratolaunch Systems, kao i utemeljitelj AmazonaJeff Bezos koji je glavna osoba iz projekta Blue Origin.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju