I dok se rijeke turista slijevaju prema nekim poznatim atrakcijama svake godine, ova čuda antičkog svijeta ne nalaze se još u zoni turističkog interesa…

Kad god započne priča o antičkim spomenicima, svi se odmah sjete rimskog Koloseuma, jordanske Petre ili Angkor Wata u Kambodži. No, postoji još mnogo mjesta i spomenika iz tog doba koji ne dobivaju zasluženu pažnju, a još uvijek nisu ni dovoljno turistički poznati, pa krenimo s njihovim predstavljanjem.



1. Derinkuyu, Turska

Ispod malog grada Derinkuyu, smještenog 750 kilometara jugoistočno od Istanbula, leži najveći sistem špilja ikad napravljenih rukama. Taj cijeli podzemni grad dovoljno je velik da u njega stane 20-ak tisuća ljudi, a u špiljama su napravljene i stvari poput škole, crkve i centra grada. Sagrađen je u 8. stoljeću prije nove ere, a napravljen je kako bi odbio napade osvajača. S obzirom na starost, podzemni grad u sjajnom je stanju, a danas ga možete i posjetiti.

2. Nan Madol, Mikronezija

Vjerojatno jedini antički grad na vrhu koraljnog grebena nalazi se u Mikroneziji, a čini ga arhipelag od 92 umjetna otočića, međusobno povezana kanalima. Sagrađen je oko 200 godina prije nove ere, a u prijevodu njegovo ime znači međuprostor. Znanost još nije dala odgovor na to kako je ovaj grad uopće nastao i kako su ogromne kamene gromade završile na otoku, a lokalci i dalje vjeruju da su graditelji kamenje na otok prenijeli magijom

3. Baalbek, Libanon

Ovo antičko mjesto datira još iz 10. stoljeća prije naše ere, a u njemu su prvenstveno rađeni religijski spomenici, poput hramova Veneri, Jupiteru i Bakhu. Upravo ovaj zadnji spomenuti, koji je i dan danas sjajno očuvan, veći je primjerice i od Partenona u Ateni. Glavni hram, posvećen Jupiteru, djelomično je očuvan, a svojevremeno je bio podignut od 104, 20 metara visokih, stupova.

4. Newgrange, Irska

Ova neobična grobnica jedna je od najstarijih na svijetu, a napravljena je prije više od 5000 godina. Zajedno s drugim humcima (Dowth i Knowth) uvrštena je kao Svjetska baština na popis UNESCO-a. U njima, a naročito u Newgrangeu, pronađena je i zavidna kolekcija neolitskih umjetnina.



5. Špilje Ellore, Indija

30 kilometara sjeverno od grada Aurangabada, smjestila su se ogromna 34 špiljska hrama, napravljena prije otprilike 1500 godina. 17 hramova su hinduistički, 12 je budističkih, a 5 džainističkih, a prije 32 godine zaštitio ih je i UNESCO kao dio svjetske baštine. Špilje su građene ovisno o tome koja je vjera u kom trenutku prevladavala, tako da se smatra kako su budističke špilje najstarije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju