Kad god pišemo o čudesnom Islandu, pišemo o nevjerojatnim ljepotama, gejzirima, polarnoj svjetlosti i sličnim stvarima koje su nam na pameti prilikom spominjanja ovog udaljenog i malenog, ali turistički strašno privlačnog – otoka. No ovaj put malo smo zavirili u povijest te pročitali nešto više o neobičnim zakonima koji su nekad (ili još uvijek) ovdje vrijedili. Pa, krenimo s pričom...

Psi

Davne 1924. vlasti su stanovnicima glavnog grada Reykjavika zabranile posjedovanje pasa zbog sprječavanja potencijalne zaraze. Zabrana je trebala minimizirati rizik dobivanja pasje trakavice, koja se proširila na ljude osamdesetih godina 19. stoljeća. Danas je četveronožne najbolje čovjekove prijatelje dozvoljeno posjedovati u Reykjaviku, ali za njihovo držanje morate se pridržavati strogo propisanih zdravstvenih uvjeta.

Island - 2 Island - 2 (Foto: Getty Images)

Reptili

Zmije, guštere i kornjače ilegalno je posjedovati kao ljubimce na Islandu, zbog čega je u prošlosti bilo dosta slučajeva u kojima se navedene životinje pokušalo prokrijumčariti u zemlju. Cijela priča krenula je devedesetih, kad je jedan Islanđanin od „prošvercane“ kornjače dobio salmonelu. Razlog za ovako strog zakon leži i u zasštiti islandskih konja od bilo kakve infekcije, čemu su oni skloni. Tako se i konji koji napuste Island više nikad ne vraćaju, a nije dopušten ni uvoz drugih vrsta.

Alkohol

Alkoholna pića zabranjena su 1915., ali 20 godina poslije su legalizirana. To i ne bi bilo toliko čudno da je legalizirano i pivo, no ono je postalo legalno tek 1989. godine! Navodno razlog ilegalnosti piva leži u Dancima. Islanđani su nakon odvajanja od Danske željeli napraviti svoj nacionalni identitet, a ispijanje piva smatralo se danskim običajem. Danas se dan piva slavi 1. ožujka jer je tad pivo konačno izašlo iz sjene i postalo legalno.

Island - 3 Island - 3 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Televizija

Da ste posjetili Island 1966. godine, primijetili biste da se četvrtkom ne emitira ništa na državnoj, tada jedinoj, televiziji. Iza toga je stajala ideja kako je taj dan rezerviran za socijalizaciju i druženje, a zabrana se produžila sve do srpnja, kad je odlučeno da cijeli sedmi mjesec televizija uopće neće emitirati program. Naime, srpanj se smatrao mjesecom za godišnji odmor, pa se od lokalaca očekivalo da vrijeme provode vani, a ne pred televizijom. Na kraju, četvrtkom je program nastavljen emitirati tek 1983., a četiri godine kasnije Islanđani su mogli vidjeti kako izgleda i srpanjski TV program.

Baskijci

Početkom 17. stoljeća tri baskijska kitolovca nasukala su se na sjeverozapadnoj obali Islanda. Osamdeset preživjelih članova posade našlo se tako u malom selu bez hrane, što ih je natjeralo da krenu u pljačku lokalnog stanovništva. Tada je donesen zakon prema kojem svatko može ubiti Baskijca kad ga ugleda, a vjerovali ili ne, na snazi je ostao sve do 2015. godine.

Izbrojite ponovo: Jeste li znali koliko ima oceana na Zemlji? More Palau - 2 Palau - 3 +2 Aerodrom na Maldivima - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju