Dolina smrti ili engleski Death Valley prostire se na 7800 četvornih kilometara u sjevernom dijelu pustinje Mojave u Kaliforniji. Duga je 225 kilometara, a široka od 8 do 24 kilometara.

To je i najsuše mjesto u Sjedinjenim Američkim Državama - godišnje tu padne u prosjeku tek 40 milimetara padalina. Za usporedbu, u centru Zagreba (mjerna postaja Grič) samo u svibnju 2024. godine palo je oko 50 milimetara više kiše nego u Dolini smrti tijekom cijele godine.

Dolina smrti svoje ime dobila je 1849. godine tijekom zlatne groznice, odnosno nakon što je grupa istraživača u potrazi za tom dragocjenom kovinom nesretno skončala zbog visokih temperatura, manjka vode i hrane.

Najviša izmjerena temperatura

U Dolini smrti izmjerena je najviša temperatura u povijesti, ili barem tako tvrdi slavna Guinnessova knjiga rekorda. Svjetski rekord dogodio se 10. srpnja 1913. godine u Furnace Creeku, a iznosio je 56,7 Celzijevih stupnjeva.

Dolina smrti najsuše je mjesto u SAD-u Dolina smrti najsuše je mjesto u SAD-u (Foto: Shutterstock)

Furnace Creek smatra se najtoplijim mjestom na Zemlji s prosječnim ljetnim temperaturama od 46 Celzijevih stupnjeva. Temperatura tla još je viša - mjerenje obavljeno 15. srpnja 1972. pokazalo je da ono iznosi čak 93 Celzijeva stupnja.

Unatoč nemilosrdnim uvjetima za život, ljudi su nastanjivali Dolinu smrti još prije 9000 godina. U posljednjem tisućljeću to je dom za pleme Timbisha Šošoni ili Panaminte.

U njoj obitavaju i više od tisuću biljaka, 300 vrsta ptica, pedesetak sisavaca poput američkog muflona i kuguara te tridesetak vrsta gmazova.

Treba istaknuti i da je to područje velikih kontrasta. Iako dominiraju predjeli osušene zemlje, naslaga soli i pustinjskih dina, tu ćete pronaći i 600 izvora i jezeraca.

Najopasnija tuča u zabilježenoj povijesti: S neba su padali komadi leda veličine kugle za kuglanje Tuča - 1 Tuča - 3 Tuča - 2 +0 Tuča je prošloga tjedna zatrpala i Nürnberg

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju