Tuča ili grad najkrupnija je vrsta krute padaline koja dolazi iz atmosfere – obično se pojavljuje kao posljedica snažnih grmljavinskih oluja u visoko razvijenim kumulonimbusnim oblacima u obliku pojedinačnih ili slijepljenih grumena leda.

Ti ledeni grumeni obično imaju promjer između 5 i 50 milimetara, a u ekstremnim situacijama mnogo veće dimenzije – te tako mogu uništiti urod na poljoprivrednim zemljištima, vozilima, građevinskim konstrukcijama, ali i ugroziti život ljudi.

Komadi leda veličine grejpa – od kojih su neki težili i po 1 kilogram, padali su 14. travnja 1986. godine na Gopalganj u Bangladešu te prouzročili smrt čak 92 osobe. To se smatra jednom od najopasnijih tuča u modernoj povijesti.

Ledena gromada promjera 20 centimetara

Na isti dan 1999. godine Sydney u Australiji doživio je jednu od najvećih tuča u svojoj povijesti – uništeno je 20.000 stambenih i poslovnih objekata, 40.000 vozila i 25 aviona na aerodromu u Sydneyju.

Poginula je jedna osoba, a šteta je bila procijenjena na 1,7 milijardi australskih dolara. Najveći pronađeni komad leda koji je pao na Sydney imao je promjer 9,5 centimetara.

Jedan od najvećih zabilježenih komada leda u povijesti pao je na gradić Vivian u Južnoj Dakoti 23. srpnja 2010. godine. Tijekom oluje pronađen je komad veličine kugle za kuglanje koji je imao promjer čak 20 centimetara te težio 0,88 kilograma.

Najopasnije na svijetu: Drvo ispod kojeg se ne biste trebali sakriti kada pada kiša Karibi Hippomane mancinella Hippomane mancinella +0 Hippomane mancinella

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju