Švedske mesne okruglice

Sastojci za 4 osobe:

600 g mljevenog mesa (400 g juneće lopatice i 200 g svinjskog vrata)
250 ml mlijeka
75 g krušnih mrvica
1 jaje
1 glavica luka
sol, bijeli papar i mljeveni piment
1 kg krumpira
250 g maslaca
200 g švedskih brusnica (lingonberry)
150 g lisičarki
300 ml slatkog vrhnja
200 ml pilećeg temeljca
200 g kiselih krastavaca

> Recept za sirijske mesne okruglice koje će razbuditi vaše papile

Priprema:

1. Meso dva puta fino samljeti (u slučaju da je grublje mljeveno, izmiksati ga s par kockica leda u blenderu s oštrim noževima). Namočiti krušne mrvice u mlijeku.

2. Luk jako sitno nasjeckati i popržiti ga na maslacu pazeći da ne izgori – luk je gotov kad poprimi smećkastu boju, a voda iz maslaca i luka ispari. Meso izmiješati s pirjanim lukom, mlijekom, mrvicama, jajem i začinima. Smjesa mesa treba biti mekana i rahla. Ako nije, dodati malo vode dok ne bude dovoljno mekana da se lako oblikuje. Najprije ispeći jednu okruglicu i kušati te, ako je ukusna, oblikovati 16 takvih okruglica.

3. Zagrijati maslac dok iz njega ne ispari voda pazeći da ne izgori (treba poprimiti smećkastu boju). Pirjati meso dok ne porumeni sa sviju strana (često protresti posudu).

4. Kad je skoro gotovo, meso izvaditi van i na toj masnoći propirjati lisičarke te ih podlijevati temeljcem i slatkim vrhnjem i začiniti. Meso zatim vratiti u posudu te poklopljeno kuhati par minuta.

5. Oguliti krumpir za pire, narezati ga na ploške i skuhati u slanoj vodi. Kad krumpir bude gotov, ocijediti ga, ali ostaviti malo vode od kuhanja kako bi pire bio mekši. Za kremastiji pire dodati otprilike 250 g maslaca na ovu količinu.

6. Poslužiti s pasiranim svježim švedskim brusnicama i kiselim krastavcima.

Dobar tek!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju