Sirija ima višestoljetnu povijest i kulturu te bogatu gastronomiju koja izvor nalazi u bliskoistočnim okusima i začinima. Donosimo vam recept za njihovo nacionalno jelo kibbeh, koje svakako trebate isprobati ako ste ljubitelji mljevenog mesa i egzotičnih začina.

Varijacije na kibbeh ili kibe postoje diljem Levanta, odnosno zemljama koje leže uz obale istočnog Mediterana: Grčkoj, Turskoj, Siriji, Libanonu, Izraelu, Jordanu i Egiptu.   

Sastojci za tijesto:

200 g bulgura
50 ml vode
malo curry praha
½ čajne žličice kumina
½ crvenog luka
200 g mljevene junetine ili janjetine
sol po želji

Sastojci za nadjev:

115 g mljevene junetine ili janjetine
1/2  luka
1 češanj češnjaka
1/4 čajne žličice kumina
1 žlica pinjola
biljno ulje
1 žličica curry praha
sol i papar

Priprema:

1. U zdjelu stavite bulgur i 50 ml vode. Promiješajte i pustite da bulgur upije vodu 10 do 15 minuta.

2. Bulguru dodajte malo curryja u prahu, pola žlice kumina, sol, pola luka. Prebacite smjesu u blender i sve dobro sameljite.

3. Od smjese i 200 grama mljevene govedine izradite jednoliku smjesu. Pokrijte je plastičnom folijom i stavite u hladnjak da odmara dvadesetak minuta.

4. Na malo ulja popržite pola luka, jedan protisnuti češanj češnjak, curry prah, sol i papar. Popržite i pinjole, uz stalno miješanje.

5. Na tavu dodajte mljeveno meso te pirjajte desetak minuta na umjerenoj vatri dok ne postane tamnosmeđe.

6. Od dvije žlice bulgur smjese napravite kuglicu, prstom napravite rupicu u sredini te ju napunite žlicom mesnog nadjeva. Činite tako dok ne potrošite sve pripremljene sastojke.

7. Ispržite kuglice kibbeha u dubokom ulju pa stavite na papir za upijanje masnoća. Poslužite uz aromatični umak od jogurta i tahnija te malo limuna. Dobar tek!

U videu pogledajte kako se rade sirijski kuglice kibbeh.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju