Cipar je otočna država u istočnom Sredozemlju, a dugo je bio raskrižje Europe, Azije i Afrike. Dugo godina je Cipar bio jedna država, jedan narod, da bi se od 1974. vodio na dva dijela. Južni, veći dio koji je naseljen pretežito Grcima i manji sjeverni dio, samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar.

Cipar je bogat poviješću, a od davnina ga naseljavaju mnogi slavni narodi, koji su ovdje ostavili svoj trag. Tako su na otoku još uvijek prisutni mnogi tragovi drevnih civilizacija kao što su bile rimska, bizantska i venecijanska. Cipar ima sredozemnu klimu, a s 340 sunčanih dana godišnje ujedno je i najtopliji otok Sredozemlja i najsunčanija država u ovom dijelu svijeta. Zbog toga idealna je destinacija za 'ljetni odmor' u zimskom periodu. Otok ima puno toga za ponuditi no ipak nekoliko je gradova koje se svakako isplati posjetiti.

Kirenija

Kirenija je jedan od najatraktivnijih i najljepših obalnih gradova na ovom otoku. Nedaleko njega nalazi se srednjevjekovni dvorac sv. Hilarion s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli otok i okolicu. Nedaleko dvorca nalazi se samostan Bellapais koji se ubraja među najljepša remek djela gotske umjetnosti na Bliskom Istoku.

Prvi redovnici koji su ovdje boravili bili su augustinici koji su 1187. godine morali pobjeći iz Jeruzalema. Inače grad Kirenija je lučki grad, a na ulazu u luku nalazi se impozantna tvrđava koja dominira samom lukom. S nje se pruža prekrasan pogled na cijeli grad i luku, a u njoj se nalazi muzej starih brodova u kojem su izložene neke od najstarijih olupina brodova s teretima koje su prevozili.

Famagusta

Famagusta je gradić koji se nalazi na istoku zemlje. Stari dio grada okružen je venecijanskim gradskim zidinama unutar kojih se nalazi slavni Othellov toranj i bivša kraljevska katedrala sv. Nikole. Grad je još poznat po tome što ima najdublju luku na Cipru te je značajno središte Cipra za izvoz agruma i drugih poljoprivrednih proizvoda. Nedaleko grada nalazi se bez carinska zona s proizvodima od kože i tepisima. Nekoliko desetaka kilometara od središta grada nalazi se samostan Barnabe u kojem pravoslavni stanovnici Cipra štuju svog sveca Barnabu.

Nikozija

Nikozija je glavni grad Cipra koji je od 1974. godine podijeljen na tursko-ciparski i grčko-ciparski dio. Ovo je posljednji grad na svijetu koji je još uvijek podijeljen između dva naroda. Grad je prepun povijesnih građevina, a najviše se ističu vjerski objekti. Unutar pješačke zone grada nalaze se venecijanski bedemi, a na kraju zone nalazi se građevina koja izgleda kao crkva, a zapravo je džamija. Riječ je o katedrali sv. Sofije izgrađenoj u 13. stoljeću koju su Turci 1570. pretvorili u džamiju.

Pafos

Pafos je grad smješten na zapadnoj obali Cipra, a u rimsko doba ovo je bio glavni grad otoka o čemu svjedoče brojni spomenici zbog kojih je upisan na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Prema grčkoj mitologiji stari Pafos smatra se mjestom rođenja grčke božice ljubavi i ljepote Afrodite koja je rođena iz morske pjene na obali Cipra. U gradu se nalaze ostaci mikenskog Afroditinog hrama, ali i tzv. Grobnice kraljeva iz 4. stoljeća prije Krista. Iz doba Rimljana sačuvani su ostaci kazališta i guvernerove palače.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju