Što su prije gotovo 200 godina bile trgovine, u američkom mjestu Providence, danas su mali stanovi. Naime, u Providenceu, na Rhode Islandu, stanova za najam više nije bilo, a istovremeno, jedan trgovački centar je propadao. Providence Arcade najstariji je zatvoreni trgovački centar u SAD-u, a poduzetnik Evan Garnoff kupio ga je i bivše trgovine pretvorio u minijaturne stančiće.

Ovaj trend Amerikanci nazivaju 'shoebox living' odnosno život u kutiji za cipele. Jednostavnost i održivost ideje su vodilje ovog životnog stila. Veći stanovi imaju 'čak' 40 kvadrata, a manji duplo manje.

Iako su maleni, njihovim stanarima nude i više nego što im treba. Barem tako kažu. Ne moraju puno čistiti, imaju gdje spavati, a imaju i malu kuhinju. Istina, nedostaje joj pećnica, no Amerikancima, čini se, to i ne predstavlja problem. Zanimljivo je da, iako nema pećnice, suđerica je obavezna čak i u manjim stanovima. Veći imaju i mašinu za veš i sušilicu, ali i dalje bez pećnice.

Pri preuređenju, vodilo se računa da svi stanovi imaju dva prozora prema van, te jedan s unutarnje strane, koji gleda na atrij trgovačkog centra, koji je dosta dobro osvijetljen.

U prizemlju su smještene trgovine koje potiču male obrtnike, postoji i zajednički prostor, te praona. Cijena najma je oko 5000 kuna, što je Amerikancima izuzetno povoljno, jer cijene 'pravih stanova' dostižu i tri puta veće iznose.

Kako izgleda 'shoebox living' pogledajte u videu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju