Znate li što je to Go? Riječ je o misaonoj igri koja potječe s Dalekog istoka, a koja je navodno nastala prije 4000 godina u Kini kad je car odlučio svojeg lijenog sina naučiti disciplini i razmišljanju. Danas se smatra najstarijom igrom na ploči koja se igra s više ili manje nepromijenjenim pravilima.

Igra se na drvenoj ploči (gobanu) koja je sastavljena od 19 okomitih i 19 vodoravnih crta. Figurama ili kamenovima u bijeloj i crnoj boji dva igrača zauzimaju sjecišta tih linija, a cilj je spriječiti protivniku kretanje po gobanu odnosno zatvoriti mu izlaz.

U prosječnoj partiji goa napravi se oko 250 poteza, a ona može trajati od 15 minuta do nekoliko mjeseci. Razlog za to skriva se u činjenici što igrači imaju na raspolaganju velik broj poteza koje mogu napraviti. Ipak, većina igra brzo i intuitivno.

Intuicija je ono što nedostaje računalima, pa i najsnažniji aparati dugo vremena nisu bili u stanju pobijediti profesionalne igrače, kao što su to mogli u nekim drugim igrama. Go se smatra većim izazovom, od primjerice šaha, jer skoro beskonačni broj mogućih poteza osim intuicije zahtjeva i fleksibilnost pa su igrači očekivali da će proći bar još desetljeća prije nego računala budu mogla pobijediti najbolje igrače, ali je računalo AlphaGo najprije 2015. godine pobijedilo europskog prvaka, a 2016. i Korejca Leeja Sedola, a prijenos meča je pratilo oko 280 milijuna ljudi.

Go je najpopularniji u Japanu, Kini i Južnoj Koreji, no igra se i ostatku svijeta. U Hrvatskoj je prisutna od 19. stoljeća gdje su je mornari donijeli iz bijelog svijeta na svoje obale. Unatoč tome o njoj se još uvijek vrlo malo zna.

Zahvaljujući Hrvatskoj Igo udruzi na čelu s gospodinom Damirom Medakom početkom prosinca održano je i prvo državno prvenstvo u igranju igre Go za djecu i mlade do 12, 16 i 18. godina u Konfucijevom institutu Sveučilišta u Zagrebu.

Tko je bio pobjednik prvenstva, te kako se igra ova igra potražite na internetskim stranicama Hrvatske Igo udruge.

Alpska ruta: Nevjerojatna šetnja između zidova od snijega visokih 20 metara Japan Japan Japan +1 Japan

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju