1. New York – Velika jabuka
Iako se smatralo da je ovaj nadimak stariji, nedavna su istraživanja pokazala kako je za 'Veliku jabuku' zaslužan književnik Edward Martin, koji je današnji nadimak grada spomenuo u knjizi 'The Wayfarer of New York'. On je pisao kako građani drugih gradova Njujorčane smatraju bahatim i pohlepnim, nazivajući ih između ostalog, velikim trulim jabukama. New York je unatoč tome jedan od najpopularnijih turističkih gradova na svijetu.

2. London – Stari dim

London je oduvijek bio zadimljeno mjesto, ali je veliki smog iz 1952. u potpunosti opravdao ovaj naziv. Naime, smog je tada u tolikoj mjeri na pet dana zagadio zrak da je ubio više od četiri tisuće ljudi!

3. Pariz – Grad ljubavi
Pariz je bio prvi europski grad koji je počeo koristiti javnu rasvjetu, a zbog raskošno osvijetljenog Eiffelovog tornja, često ga se naziva i gradom svjetlosti. Naravno, cijeli grad je idealan za provođenje vremena s boljom polovicom, a čak se i za francuski jezik kaže kako je to jezik ljubavi.

4. Singapur – Lavlji grad
Riječ 'Singapur' s engleskog prevodimo doslovno kao 'Lavlji grad'. Osnivač grada, Sir Stamford Raffles, objasnio je da je ovo ime odabrao nakon što je ugledao merlion (pazite ovo, mješanca između lava i sirene). Legenda je zanimljiva, iako ovdje nikad nije bilo lavova, a nekako i za sirene isto to mislimo…5. Amsterdam – Venecija sjevera

Glavni grad Nizozemske presijeca više od 100 kilometara kanala. S obzirom na tu činjenicu, Amsterdam često uspoređuje s najslavnijim gradom s kanalima, Venecijom. Iako je to jedina stvar koju imaju zajedničku, za nadimak je očito bilo dovoljno.

6. Philadelphia - Grad bratske ljubavi

Osnivač grada, William Penn, želio je napraviti mjesto gdje svi mogu živjeti u slozi i ljubavi. Stoga je spojio dvije rijeli na starom grčkom, 'philos' što znači 'ljubav' i 'adelphos' što prevodimo kao 'brat'. I eto, tako je Philadelphia postala i ostala grad bratske ljubavi.

7. Jeruzalem – Sveti grad
Ovdje posebno objašnjenje vjerojatno nije ni potrebno. Jeruzalem je prepoznat kao sveti grad i ima veliko značenje i svetost za sve tri religije: kršćanstvo, judaizam i islam. Mi vam dajemo i 18 drugih razloga zbog kojih ćete zavoljeti Jeruzalem

8. Mumbai – Grad snova
Mumbai je ovo ime zaslužio jer je on najbogatiji grad Indije, u kojeg stižu mnogi u potrazi za boljim poslom i životom. Neki pokušavaju uspjeti na sve načine, a ovdje je smješten i Bollywood!

9. Las Vegas – Grad grijeha
Grad nastao usred pustinje Nevade, i danas je najpoznatiji po nebrojenim kockarnicama gdje rijetkizarađuju, a većina gubi novce. Ovdje je moguće pronaći ama baš sve poroke, tako da Las Vegas savršeno opravdava svoj nadimak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju