Velika Jabuka je grad koji nikad ne spava, a u Hollywoodu je radnja mnogih filmova upravo bila smještena tamo. Zato, pogledajmo koji su od njih ostavili veliki trag…

Manhattan

U jednom se svi slažu – Woody Allen je ovim filmom napravio prekrasnu posvetu rodnom gradu. Grad nikad nije izgledao bolje nego na ovom filmu, kombiniran sjajnom fotografijom Gordona Willisa i glazbom Georgea Gershwina.

Ponoćni kauboj

Ovaj uradak možemo jedino nazvati filmčinom, a glavne uloge su ovdje ostvarili izvrsni Dustin Hoffman i tek nešto manje izvrsni Jon Voight. Film je prepun kadrova New Yorka, a posebno bi pohvalili sjajni soundtrack.

42. ulica

Putovanje u New York ne može biti potpuno bez razgledavanja znamenitosti, ili možda odlaska u 42. ulicu. Radnja filma odvija se u kazalištu čiji glumci pripremaju predstavu koja će ih izvući iz financijskih nevolja. Iako snimljen prije više od 80 godina, i danas se isplati pogledati ovaj mjuzikl.

Doručak kod Tiffanyja

Nije možda dobar kao izvorna priča Trumana Capotea, ali je zasigurno mnogo više šarmantan. Film Blakea Edwardsa ponudio je romantičnu viziju New Yorka, a Audrey Hepburn je u njemu ostvarila svoju najbolju ulogu i postala vječna modna ikona.

Učini pravu stvar


New York je više od Manhattana, a ovaj film Spike Leeja, smješten u Brooklynu, istražuje rasne napetosti koje se događaju najtoplijeg dana u godini.Sramota

Film o modernom društvu, otuđenju, i da, o opsjednutosti seksom. Ovaj film mogao je samo biti snimljen u New Yorku, jer ne postoji grad s bržim tempom. Redatelja je grad opisao kao neumoljivi dom izgubljenih duša, no je li to baš tako otkrit ćete sami…

Taksist

Legendarni film Martina Scorsesea s Robertom de Nirom u glavnoj ulozi opisuje životne teškoće njujorškog taksista Travisa BIcklea, koji pokušava izmijeniti svoj život, ali mu to nikako ne polazi za rukom. Taksist je stekao brojne fanove, a scene poput 'Are you talkin' to me' postale su nezaobilazni dio popularne kulture.

King Kong

Jedan od najpoznatijih naslova smještenih u New York, iako je nastao pradavne 1933. godine i danas je poznata scena bijesnog King Konga koji prijeti s Empire State Buildinga.

Bande New Yorka

Ovaj film prikazuje ponešto drukčiji NY, onaj iz 19. stoljeća, a govori o sukobi bandi starosjedioca i pripadnika irskog doseljeničkog vala. Sjajne uloge su ostvarili Daniel Day Lewis i Leonardo DiCaprio, koji su zaradili i nominacije za Oscara.

Wall Street

Kako zaboraviti ovaj film u kojem je Michael Douglas odigravši nemilosrdnog Gordona Gekka dobio Oscara? Uz njega valja istaknuti i Charlieja Sheena, a dvadesetak godina poslije film je dobio i nastavak, koji baš i nije vrijedan pažnje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju