Nedavno sam se vratio iz Amsterdama i moram priznati da sam se zaista iznenadio nekim stvarima. Ok, bio sam već ranije u ovom gradu 'bluda' kako ga mnogi nazivaju, no ima par stvari koje sam otkrio - i nakon kojih sam ostao totalno šokirani.



Svi znamo da se u Amsterdam putuje 'samo' ako volite pušiti travu, pogledati cure u izlogu, kupiti preskupi sir (koji je fakat dobar) ili se jednostavno diviti umjetničkim djelima Van Gogha ili Rembrandta u jednom od brojnih muzeja diljem grada. Iako nisam od isprobavanja lakih droga, moram priznati da ne bih bio protiv motanja jednog jointa u Amsterdamu.

Ipak, to je ovdje kultura. Ovdje ljudi ne puše cigarete - oni puše travu. Primjerice, jeste li znali da ako zapalite klasičnu cigaretu u takozvanom 'coffee shopu' (mjesto u kojem je dozvoljeno konzumiranje lakih droga - točnije marihuane) možete platiti kaznu, i ne ne simboličnu, već po džep poštenu? E, to ja primjerice nisam znao.



Ironija je ta da sam ja kao pušač cigareta morao sjediti vani, u ovo zimsko doba. Obrazi mi se smrzli, prste ne osjećam, cipele mi promočile, kad ono, u bircu preko puta rulja na toplome lijepo čića i mota joint. Ono što bi kod nas prošlo kao 'normalno' ovdje uopće nije. Ja kao da sam s Marsa stigao u Amsterdam.

No, dobro. Kasnije sam od turističkog vodiča dobio jednu zanimljivu informaciju, a to je da u zakonu nigdje ne piše da je konzumacija marihuane dopuštenja ili da je ona zabranjena - piše samo kako je zabranjeno posjedovanje marihuane više od 5 g, jer ako kojim slučajnom imate više od toga i ako vas uhvate, tretirat će vas kao dilera. A, to vam nikako nije pametno!



Naime, U skladu s UN-ovo konvencijom iz 1961. trgovanje i posjedovanje određenih droga je protuzakonito. No, prema preporukama specijalne komisije Nizozemska je vlada 1976. donijela odluku za redefiniciju prioritetnih zadataka policije. Zakonska reforma promijenila je odredbe u vezi uporabe lakih droga u Nizozemskoj te je tako pod određenim okolnostima konzumiranje kanabisa je kažnjivo, ali se ne progoni.

Dakle, dolazimo do toga da su Nizozemci iznimno tolerantno narod te ukoliko se držite za sebe i poštujete tuđu privatnost, nikada nećete imati nikakvih problema. Tako je stvar i s policijom. Neće vas zaustavljati na cesti osim ako ne radite problem, a ako vam i pronađu malo lake droge, ne brinite, do 5 g će proći, a sve iznad toga – 'More luck next time guys'.



Prvi coffee shopovi u Nizozemskoj pojavili su se sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, što je tu zemlju pretvorilo u pravu turističku destinaciju. U devedesetima je coffee shopova bilo preko tisuću, no zbog strogih zakona oko dobivanja licence, njihov broj je pao na manje od 500.

Ako poželite posjetiti najpoznatiji coffe shop u gradu, svakako vam preporučam da odete do Buldoga koji se nalazi na Leidsepleinu, a koji je među prvim coffe shopovima u gradu. Kada ste već tamo, proučite malo zgradu u kojoj se on nalazi, jer upravo je ta zgrada prije nego što su legalizirane lake droge bila jedna od gradskih policijskih postaja. Koje li ironije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju