Američka konzultantska kuća Mercer objavila je istraživanje o kvaliteti života, a jedan od uključenih parametara odnosio se i na osobnu sigurnost. U istraživanje je na kraju bilo uključeno 230 gradova (iz manjih zemalja uzet je tek glavni grad), a na sigurnost neke zemlje odnose se kriteriji poput stabilnosti, odnosa s drugim zemljama, kriminal i provođenje zakona.

U svakom slučaju, možda vas lista donekle i iznenadi, jer se među 12 najnesigurnijih gradova Europe našao i Zagreb!



12. Pariz


Francuska metropola našla se na 12. mjestu, naravno, ponajprije zbog terorističkih napada kojima je nedavno bila izložena. Napad iz studenog 2015. još je svjež u glavama građana, tako da se Pariz nalazi na prilično visokom mjestu što se nesigurnosti tiče.

11. London

Možda je iznenađenje vidjeti London na ovako visokom mjestu, no strah od terorističkih napada i građanskih sukoba smjestio je London gotovo u TOP 10.

10. Bukurešt

Nasilje i organizirani kriminal u glavnom su gradu Rumunjske na prilično niskoj razini, no razina korupcije i sitnog kriminala prilično je visoka.

9. Zagreb

Za nas možda i iznenađenje, jer se u Zagrebu i ne osjećamo nesigurno, no, istraživanje Mercera kao glavni problem u gradu navodi korupciju, što je zapravo i osnovni razlog što se hrvatska metropola našla u TOP 10.

7. Riga

Glavni grad Latvije na sedmom mjestu se našao zbog snažnih protuimigracijskih prosvjeda, ali i organiziranog kriminala te raširene prostitucije.



7. Rim


Strah od terorističkih napada doveo je Rim do visokog mjesta, a drugi veliki problem "Vječnog grada" svakako je i korupcija.

6. Madrid

U srcu Španjolske vlada veliko nezadovoljstvo i to poglavito među mlađim stanovništvom. Osnovni problem je ogromna nezaposlenost, koja je posebno izražena među mlađom populacijom.

5. Budimpešta

Građanski nemiri česti su u Mađarskoj, a kad se još zna za loš odnos Budimpešte s EU, ovako visok plasman ne treba posebno čuditi nikoga.

4. Sofija

Glavni grad najsiromašnije članica EU često svjedoči protestima protiv vlasti. Također, problem korupcije i dalje ostaje rak-rana Sofije.

3. Atena

Nekad grad u kojem se živjelo sjajno, danas je grad prepun siromašnih, demonstracije su na svakom koraku, a i kriminal cvjeta.

2. Beograd

Nasilnih zločina uglavnom nema (te su godine srećom prošle), ali zato su korupcija, mito i krađe na svim razinama beogradska svakodnevnica.



1. Kijev


Građanski nemiri su svakodnevica, a kad vam država nije u dobrim odnosima s velesilom poput Rusije, jasno vam je da se ta činjenica reflektira i na stanje u glavnom gradu. Stoga, krađe i nasilje ovdje su postali svakodnevica.

Pročitajte i koji su, po istraživanju Mercera, bili najbolji gradovi za život u protekloj godini

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju