Nakon što smo u prvom dijelu putovanja po zemljama Europske Unije predstavili njihova najljepša odredišta, vrijeme je da istu stvar učinimo i za drugu polovicu. Priprema, pozor, sad!

Litva – Kurska prevlaka

98 kilometara dugačka pješčana prevlaka koja odvaja Kurski zaljev od Baltičkog mora. Od 2000. godine nalazi se na UNESCO-vom popisu, a pješčane plaže i šuma Drunkard nešto su što se riječima teško može opisati.



Luksemburg – Chemin de la Corniche

Bez puno filozofje – otići, diviti se pogledu koji puca na kanjon i šumu i uživati. Još ako imate šansu posjetiti ovo mjesto zimi, osjećat ćete se kao dio bajke.

Mađarska – Balaton

Iako je Budimpešta definitivno kraljica Dunava, Balaton je daleko najveća prirodna atrakcija susjedne nam Mađarske. Ogromno jezero gdje nema čega nema, omiljeno je vikend odredište mnogih Mađara, ali jednako tako i njihovih gostiju.

Malta – Azurni prozor

Ups! Iako Azurni prozor više ne postoji, otok Gozo na kojem se nalazio i dalje je mjesto vrijedno posjete i divljenja. Ok, ok, možda bez prozora to više nije to, nećete opaliti fotke kao nekad, ali neka vas to previše ne muči.



Nizozemska – Keukenhof

Ovo polje cvijeća moguće je posjetiti svake godine, ali samo u određenom razdobolju – od ožujka do svibnja. Tad ovdje cvjetaju milijuni cvjetova (procjenjuje se 7 milijuna), a prevladavaju naravno, tulipani.

Njemačka – Bavarske Alpe

Mada vam ne pada na pamet obući „lederhosen“ i izgledati poput pravog Bavarca, ovdje ćete se sigurno dobro zabaviti i odmoriti. Šume, sela, planine ovaj dio čine posebnim, a tu je naravno i izvanredno pivo!

Poljska – Zakopane

Zakopane možemo slobodno nazvati glavnim „zimskim“ gradom, jer kad padne snijeg, ovo mjesto oživi. Tu je i slavna skakaonica, a ništa manje dobra nisu ni skijališta i kilometri staza koji čekaju samo na vas.

Velika Britanija – Bath

I za kraj, pravac Velika Britanija! Grad smješten 150 kilometara od Londona prepun je starih kazališta, muzeja, a ono što je najzanimljivije, sagrađen je kao rimske toplice iz čega se kasnije razvio grad. Danas je Bath turističko središte, a može se pohavliti i sa dva sveučilišta.

Bath Bath (Foto: Thinkstock/Guliver)

Portugal – Sintra

Grad koji se smjestio pola sata vlakom od Lisabona, toliko je magičan da ga se naziva i „Disneylandom za odrasle“. Ovdje su smješteni nebrojeni dvorci i utvre, što nije čudno ako se zna kako je ovdje nekad bilo sjedište portugalskih kraljeva. Od svih građevina, jedna od najfascinantnijih je palača Pena.

Rumunjska – delta Dunava

Rijeka koja spaja Njemačku i Crno more, posebna je u Rumunjskoj. Tu se smjestilo kraljevstvo močvarne flore i faune, a upravo je rumunjski dio delte, još davne 1991., upisan na UNESCOv popis Svjetske baštine.

Slovačka – Visoke Tatre

Planinski lanac na granici s Poljskom dom je mnogih rijetkih životinja i biljaka. Također, svi zainteresirani za zimske sportove, Visoke Tatre neće napustiti razočarani.

Slovenija – Bled

Kod naših susjeda postoje mnoga skijališta, postoji i čarobno jezero Bohinj, ali najpopularnije i najslavnije mjesto svakako je Bled. Jezero je čarobno, a u blizini nalazi se skijališta koliko vam srce želi, tako da s Bleda nećete otići nesretni.

Španjolska – Formentera

Samo 6 kilometara od party destinacije Ibize, smjestio se ovaj mali otok. Na njemu nema ludih zabava, ovdje vladaju mir, tišina, netaknute plaže i čudesna boja mora. Pripada skupini Baleara, za koje se ne zna imaju li ljepši izlazak ili zalazak sunca...

Švedska – Kosterhavet


Nacionalni park u kojem će vam se činiti da je život stao. Ovdje se sve odvija polagano, bez ikakve žurbe. Svoje stanište su ovdje pronašle rijetke životinjske vrste, a jedini minus je što se ovdje baš i ne možete okupat, zbog niskih temperatura.
 

Ovdje pogledajte prvi dio n0ajljepših mjesta u svakoj zemlji Europske unije.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju