Prije nego nas napadnete „zašto ste odabrali baš to“, a ne „neko drugo“, poručit ćemo vam da ne pucate u glasnika. Naime, ovdje se radi o izboru portala Thrillst, koji je odabrao najljepše mjesto u svakoj članici EU-a. S obzirom na to da ih ukupno ima 28, odlučili smo ih „rascjepkati“ na dva dijela, pa krenimo stoga s prvom abecednom polovicom!

Austrija – Alpbach

Jeste li čuli za film „Moje pjesme, moji snovi“? Stariji vjerojatno jesu, mlađi možda i ne, ali kultna scena plesa i pjesme u izvođenju legendarne Julie Andrews nastala je upravo ovdje. Nepregledne zelene površine odmorit će vam tijelo i dušu, a itekako se isplati navratiti u zimi i u okolici stati na skije.

Najljepša mjesta EU - 3 Najljepša mjesta EU - 3 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Belgija – Flandrijska polja


Mjesto na kojem se nekad gubilo živote, s obzirom na to da su se ovdje odvijale strašne bitke za vrijeme Prvog svjetskog rata, danas je ispunjeno cvijećem i idealno za izlet u prirodu. Naravno, napomenimo kako se ovdje nalazi i memorijalno groblje, kao i spomenik stradalnicima.

Bugarska – 7 rilskih jezera

Ako pitate Bugare da vam navedu najljepše od prirode što njihova zemlja nudi, budite sigurni kako će vam njih 90% kao mjesto koje se ne smije propustiti navesti sedam rilskih jezera. Priroda u njihovoj okolici ostavlja bez daha, a možda najbolje da slika kaže tisuću riječi...

Najljepša mjesta EU - 6 Najljepša mjesta EU - 6 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Cipar – Afroditina stijena

Prema legendi, ovdje se grčka boginja Afrodita rodila, tj. „izronila“ iz mora. I nastavak priče jednako je dobar – naime, priča kaže kako kupanje ovdje pomlađuje 10 godina, stoga, ako ste u prilici, ne čini se lošim isprobati ovu tvrdnju...

Češka – Moravska

Iako nam svima na pamet prvo padne prekrasni Prag, vinogradi i prirodne ljepote Moravske naprosto ostavljaju bez daha. U svakom slučaju, ne bi bilo loše preseliti se ovdje na nekoliko tjedana i samo guštati u vinu i svježem zraku...

Danska – Skagen

Zamislite mjesto gdje se spajaju kristalno plavo more, obojene ribarske brodice i čudesni zalasci sunca? Nemoguće? Možda, no ne i za Skagen, koji upravo izgleda kao da je izašao iz neke priče.

Najljepša mjesta EU - 5 Najljepša mjesta EU - 5 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Estonija – Tallin

Ovdje su stvari prilično jasne, te u baltičkoj zemlji ne postoji ništa ljepše od njezina glavnog grada. Mjesto je ovo gdje se staro i moderno spajaju na najbolji mogući način.

Finska – Jarvi Suomi

Dio koji je nastao topljenjem leda prije nekoliko tisuća godina oblikovao je neka od najljepših jezera na svijetu. Ovo je doslovno labirint jezera i rijeka, toliko lijep da se ne može zaobići.

Francuska – Giverny

Ni Pariz, ni Azurna obala, već mjesto koje je ocu impresionizma Claudeu Monetu poslužilo kao inspiracija za stvaranje novog umjetničkog pravca. Giverny, smješten u Normandiji, izgleda kao još jedno od oih mjesta idealnih za onog tko zna cijeniti mir i tišinu.

Najljepša mjesta EU - 5 Najljepša mjesta EU - 5 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Grčka – Santorini

Teško da postoji osoba koja voli putovanja, a da bar jednom nije poželjela vidjeti Santorini. Plavi krovovi na bijelim kućama, tirkizna boja mora i klifovi nikog ne ostavljaju ravnodušnima, pa je možda baš ovo mjesto za provođenje sljedećeg godišnjeg odmora...

Hrvatska – Dubrovnik

Izabrati jednu od nebrojenih prirodnih ljepota Lijepe Naše nipošto nije lagan zadatak. Dovoljno se sjetiti Splita, Zadra, Plitvičkih jezera, čudesnih otoka, ali po mišljenju Thrillsta, svi su oni ipak u sjeni Dubrovnika. S obzirom na popularnost iz godine u godinu, izbor uopće ne čudi...

Irska – klifovi Mohera

Vjerojatno najljepša i najimpresivnija znamenitost Irske su ovi ukupno 8 kilometara dugački klifovi. Oni strše iznad Atlantika, a moguće ih je proći i razgledati pješačkom stazom, ali i s morske strane, s obzirom da postoje i organizirani izleti brodicama.



Italija – Venecija

Teško je odabrati jednu znamenitost Italije, ali ako se baš treba odlučiti, Venecija je sasvim dobar odabir. Grad s tisuću mostova, grad gondola i grad koji tone zasigurno je među stvarima koje se moraju naći na svačijoj „bucket listi“.

Latvija - Venta Rapid

Vodopad uvijek podrazumijeva atrakciju, ali je ovaj znatno drugačiji od ostalih. Naime, Venta Rapid je najduži ali i najkraći europski vodopad, jer je dugačak 120 metara pri čemu je visok tek 2 metra! Jasno, samim time ne garantira atraktivne slike na Instagramu, ali i dalje ga se itekako isplati obići.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju