Ovdje su arhitektura i umjetnost na cijeni, gradovi su poželjna turistička odredišta, a bome, itekako se cijene i modni izričaji. Da, zato su ovi gradovi prema jednom istraživanju proglašeni najelegantnijima na svijetu!

Istraživanje donosi popis 80 najelegantnijih gradova svijeta, pri čemu su parametri bili uspješna modna scena, značaj kulture i arhitekture, turističke poželjnosti i pristupačnosti „elegantnom“ načinu života. Istraživanje je provela modna online trgovina Zalando, pri čemu su iz nje angažirali 5000 stručnjaka za arhitekturu i modu.

80 gradova odabrano je od 400 mogućih gradova, koji su poznati po modnoj sceni te kulturnom i povijesnom značenju. Za najelegantniji grad svijeta proglašen je Pariz, nakon kojeg u TOP 10 redom slijede London, Beč, Venecija, Firenca, Barcelona, New York, Bordeaux, Milano i Rim.

„Prilikom putovanja doživljavate drukčije stanje uma, pa odlazak u neki od najelegantnijih gradova često može biti važno životno iskustvo koje će vas na neki način i oblikovati“, izjavio je glasnogovornik tvrtke Zalando za Lonely Planet. „Posebna je stvar podijeliti bocu vina na obali Seine, prošetati kroz Britanski muzej ili slušati operu na otvorenom u toploj venecijanskoj noći“, dodao je.

Milano Milano (Foto: Thinkstock/Guliver)

Menadžerica Zalanda Kasia Luczak objasnila je da se elegantnim ne smatra nužno ono što je skupo i ekskluzivno, već, kad je riječ o gradovima, bitni su urbani i arhitektonski karakter, ali i atmosfera i šarm, što prvoplasirani Pariz zasigurno ima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju