Svalbardsko globalno skladište sjemena jedno je od najčuvanijih mjesta na svijetu. Glavni cilj ovog projekta Svjetske zaklade za raznolikost usjeva je zaštita različitih ratarskih kultura u slučaju globalne katastrofe.

Upravo zato smješteno je na sigurnom i teško dostupnom mjestu poput norveškog arhipelaga Svalbard koje je od Sjevernog pola udaljeno 1300 kilometara. Točnije, nalazi se 120 metara unutar planine u sklopu otoka Spitsbergen.

Stručnjaci su odabrali ovaj otok s razlogom. Naime, na njemu nije zabilježena česta tektonska aktivnost, tijekom cijele godine prekriven je ledom, a izdiže se na 130 metara nadmorske visine zbog čega neće biti ugrožen čak ni u slučaju najcrnjih prognoza, odnosno otapanja ledenih kapa.

Globalno skladište sjemena otvoreno je 2008. godine u najsretnijoj zemlji na svijetu, a u njegovu izgradnju utrošeno je oko 40 milijuna norveških kruna, odnosno nešto više od 31 milijun kuna.

Uzorci na - 18 Celzijevih stupnjeva

U svojoj riznici čuva sveukupno više od 250 milijuna uzorka biljnog sjemena koje je prikupljeno iz različitih dijelova svijeta. Tu se može naći sve od riže i kukuruza do manioke, a važno je napomenuti da je norveška vlada zabranila pohranjivanje genetski modificiranog sjemena.

Poljoprivredno blago smješteno je u idealnim uvjetima na -18 Celzijevih stupnjeva. Pohranjeno je u specijalnim troslojnim folijama u koje ne može doprijeti vlaga. Neke studije su pokazale da će sjeme na ovaj način ostati sačuvano nekoliko stotina godina, ako ne i tisućljeće.

U listopadu prošle godine jake su kiše i nagli rast temperature izazvale bujanje vode na ulazu u skladište, ali pametna konstrukcija spriječila je bilo kakve probleme sa sjemenom. Unatoč tome, prostor je pod stalnim nadzorom i neprestano se radi na poboljšanju uvjeta kako bi sadržaj ostao u najboljem mogućem stanju.

Osim ako niste istraživač ili odabrani biljni uzgajivač, nikad nećete imati pristup ovom bunkeru sjemena na sjeveru Norveške.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju