Curitiba, Brazil

S populacijom od samo 1,8 milijuna stanovnika, Curitiba je najveći grad savezne države Parana. Ovaj grad je jedan od ekonomskih centara Brazila koji većinom ovisi o proizvodnji i industriji, pa im treba skinuti kapu što su uspjeli sačuvati čistoću i kvalitetu svojeg okoliša.

Minneapolis, SAD
Minneapolis ima populaciju od 3,8 milijuna stanovnika i najveći je grad u Minnessoti. Grad je smješten na obali rijeke Mississippi i zbog toga ima mnogo jezera i močvarnog zemljišta kojima može zahvaliti mnogobrojne parkove i šume koje ga okružuju. Drugi je grad u SAD-u po čistoći.


Oslo, Norveška
Oslo je najnaseljeniji grad u Norveškoj i poznat je po čistom zraku, otvorenom prostoru i luksuznom životu. Razlog zbog kojeg je Oslo na ovom popisu je način na koji su riješili problem smeća. Svo smeće koje se proizvede u kućanstvima u potpunosti se iskoristi za proizvodnju električne energije.

Freiburg, Njemačka
Freiburg je prepun vazdazelenog drveća, zelenih brežuljaka i cvijeća koje pruža eco-friendly okruženje. Kvaliteta zraka je na 87,4%,a glavnu ulogu u čistoći ovog grada imaju građani i vlast.

Melbourne, Australija
Melbourne je drugi po gustoći naseljenosti grad u Australiji, s predivnim vizurama i pejzažima. Kvaliteta pitke vode je na visokih 84,8%, a kvaliteta zraka je na 83,5%. Melbourne je financijsko i ekonomsko središte s visokim standardom života, i 2013. godine proglašen je najboljim gradom za život najmanjeg kontinenta.

Helsinki, Finska
Ako želite savršeno okruženje i klimu za zdrav i luksuzan način života tada je Helsinki najbolji izbor za vas. Glavni grad Finske ima neke od najboljih obrazovnih institucija u zemlji, ali i nudi najveću udobnost života.

Bern, Švicarska
Švicarska je najčišća država na svijetu stoga ni ne čudi da se Bern nalazi na popisu. Vlda Švicarske je poznata po svojim strogim propisima što se tiče čistoće i higijenskih uvjeta. Bern je jedan od rijetkih gradova na svijetu koji ima kvalitetu vode od 100% zdravstvene ispravnosti.

Honolulu, Havaji
Ovaj grad poznat je po zelenilu koje se nalazi na svakom koraku. Blagi povjetarac svakodnevno puše kroz kišne šume dovodeći čisti zrak u grad. Zdravstvena ispravnost vode je 100%, a čistoća zraka na 90%.

Calgary, Kanada
Calgary je plinsko i naftno središte Kanade, ali unatoč tome jedan je od najčišćih gradova na svijetu. Vlada ulaže velik trud kako bi očuvala čistoću zraka i kvalitetu pitke vode na visokom nivou. U blizini grada izgrađen je pročiščivač vode koji dnevno može pročistiti 1 trilijun vode, a svaki otpad koristi se za dobivanje obnovljivih oblika energije. Čistoća zraka je 88%, a voda je na 95% zdravstvene ispravnosti.

Ifrane, Maroko
Ifrane je najčišći grad u 2014. godini i u njemu se ne nalazi ni jedna tvornica ili postrojene koje bi zagađivalo zrak i vodu.

100% zdravstveno ispravna voda i zrak omogućuju kvalitetu života koja je glavni razlog zašto mnogi ljudi dolaze živjeti u ovaj grad. Grad okružuje najveća šuma cedrovine koja se nalazi unutar nacionalnog parka.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju