Svake godine u Indiji premine 50.000 osoba od posljedica ugriza zmija otrovnica. Još je veći broj onih koji se spase zahvaljujući brzini liječnika i dostupnosti anti-otrova.

Važan dio u tom procesu spašavanja je pleme Irula – jedno od najstarijih zajednica u Indiji. Ovo pleme živi na sjeveroistoku indijske savezne države Tamil Nadu, a poznati su zbog svojeg znanja o zmijama otrovnicama.

Štoviše, zbog njihovih vještina svake se godine proizvede 1,5 milijuna doza antiotrova, a većina se radi na temelju njihovih uzoraka.

Pripadnici plemena Irula oformili su Društvo hvatača zmija još 1978. godine u mjestu Vadanemmeliju s jedinim ciljem: da uhvaćene zmije koriste za ekstrakciju otrova. Najčešće su to indijske kobre čiji otrov može ubiti čovjeka jedan do šest sati od ugriza, ali i opasne jedinke vrste Daboia russelii. Daboia russelii je jedna od najotrovnijih zmija na svijetu Daboia russelii je jedna od najotrovnijih zmija na svijetu (Foto: Getty Images)

Irulima je dozvoljeno držati 800 zmija u isto vrijeme. Svaka se zmija drži po 21 dan, te se četiri puta dnevno izvlači otrov iz njih. Nakon toga se puštaju u divljinu.

Na zmijinom trbuhu ostaje mali ožiljak po kojem se kasnije mogu raspoznati, i zbog kojeg više neće hvatati istu jedinku za ekstrakciju otrova.

Nekoć su pripadnici plemena Irula hvatali zmije, ubijali ih i prodavali njihovu kožu kupcima na Zapadu. No to je danas zabranjeno zakonom zbog čega su morali naći nove načine za preživljavanje.

Pripadnici plemena Irula se smatraju najboljim lovcima na zmije otrovnice. U svojem poslu drže se vrlo jednostavnih pravila.

Podsjećaju da zmije otrovnice brinu jedino o svojem nagonu za preživljavanjem. Ako im ususret dolazi osoba koja pokazuje znakove tjeskobe ili panike, doživjet će je kao prijetnju i vjerojatno će je napasti.

Pokraj osoba koje se ukipi na mjestu progmizat će bez zaustavljanja. Zmijski antiotrov Zmijski antiotrov (Foto: Profimedia.hr)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju