Autentična mozzarella radi se od bivoljeg mlijeka, baš kao i najfiniji kajmak na svijetu. Kajmak koji je masniji i prozračniji od klasičnog pripremaju marljive domaćice u turskom gradu Afyonkarahisar koji se nalazi u zapadnoj Anatoliji.

Ime grada se prevodi kao Crni dvorac opijuma, koji se ondje legalno proizvodi za industriju lijekova. Čak i kajmak koji tamo nastaje svoj savršeno svilenkasti i pjenasti okus može zahvaliti opijumskom maku.

Nakon što se iskoristi sok iz nezrelih glavica, ostatak biljke se ne baca nego daje vodenim bivolima. Nakon takvog obroka punog masti i mirisa dobiva se i masnije mlijeko koje se koristi za proizvodnju kajmaka. Da biste ga okusili u svom njegovom savršenstvu potrebno je otputovati u Afyonkarahisar, jer kajmak neće doći nama. Obzirom da brzo oksidira i gubi okus najbolji je svježe pripremljen.

Turski doručak Turski doručak (Foto: Profimedia.hr)

Mlijeko se skuplja dva puta dnevno i zatim se grije na posve laganoj vatri kako se ne bi ubile dobre bakterije što daju poseban okus. Zatim se hladi dok ne nastane debeli sloj kajmaka.

U Turskoj je kajmak na kruhu ili pogači s medom specijalitet, a oni koji su ga kušali kažu da je toliko dobar da „izaziva ovisnost“, uspoređujući ga s mekanim oblakom slasti u ustima. Stručnjaci objašnjavaju kako je razlog tome masnoća čiju strukturu u ustima mozak doživljava kao novi okus.

U prirodi se teško može naći hrana koja u isto vrijeme obiluje šećerom i masnoćama, ali takva jela stvaraju najviše ugode. Znanstvenici taj kuriozitet povezuju s majčinim mlijekom koje je ujedno slatko i masno, a ugoda koju stvara ostaje zapisana u sjećanju.

Sofija - 3 Putovanja Europska metropola u kojoj vam se čini kao da ne možete potrošiti novac

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju