Na istočnim padinama Pohorja u selu Planica nalazi se seosko domaćinstvo koje bi moglo poslužiti kao primjer idiličnog utočišta za šetnju prirodom i fine zalogaje.

Stoga ne čudi da Pri Kovačniku marljivo skuplja nagrade i priznanja; od one za najbolju turističku farmu u Sloveniji do Trip Advisorovih lovorika i 4 jabuke koje predstavljaju najviši stupanj kvalitetne usluge na turističkoj farmi.

Na tom malom vrelu vrhunske domaće kuhinje i srdačne atmosfere ispunjene ljubavlju gotovo je nemoguće pronaći zamjerku.

No nismo je ni tražili jer čim prekoračite prag mama Angelca i otac Janez, sin Danilo sa suprugom Barbarom i djecom Aljažem i Julijom daju sve od sebe da se gost osjeća kao kod kuće – kuće iz bajke u kojoj hrana samo dolazi, a ne treba prati posuđe.

Pri kovačniku - 12 Pri kovačniku - 12 (Foto: NB)

Nakon aperitiva na lijepoj terasi s pogledom na okolno zelenilo krenuli smo u istraživanje specijaliteta tradicionalne slovenske kuhinje. Za dobrodošlicu i hrabrost poslužuju domaći borovniček, smreku ili neki drugi voćni ili biljni liker.

Angelca i Barbara za to vrijeme u kuhinji stvaraju čaroliju: peku domaći kruh, neumorno rade paštete i namaze od sezonskih namirnica. 

Nikako ih nemojte propustiti, baš kao i zaseku te domaće krvavice koje su jedne od najboljih koje smo kušali. Djed Janez ima odličan recept za suhe kobasice od goveđeg i svinjskog mesa koje možete kupiti i ponijeti kući.

Nakon domaćih narezaka, juhe s roladicama, pečene piletine, kruškica od griza, graha i svakojakih divota više nema mjesta niti za „Phytonovsku“ mint-čokoladicu no na stol stiže specijalitet kuće mame Angelice – pohorska gibanica.

Poželite li je ponijeti (gibanicu, ne mamu), i to možete učiniti. Barbara će donijeti foliju i kartonske tanjuriće, no da biste to učinili morate biti ustrajni u svojoj odluci jer lako bi vas mogao omesti neodoljivi miris te tople divotice. 

Pri kovačniku Pri kovačniku (Foto: NB)

Oni koji su posustali i osjetili arome vođeni nekom nevidljivom silom odustali su od zamatanja i navalili na pjenasto savršenstvo sa skutom.

„Tako je božanstvena da bi je i anđeli jeli“, kažu nasmijani domaćini. Recept za to nježno čudo punog okusa u obitelji je već generacijama. Iz kuhinje obitelji Štern mame i druge poslastice: od palačinki do pita i keksa.

Pri kovačniku - 9 Pri kovačniku - 9 (Foto: NB)

Možete ih i kupiti, baš kao i marmelade s mrvicom dodanog šećera i bez konzervansa, zgusnute jabučnim pektinom na prirodan način. Barbarina najpopularnija kombinacija je ona rabarbare i jabuka, a puna su usta hvale za džem od kestena ili borovnica.

Iz Angelcinog vrta ljekovitog bilja dolazi mješavina melise, metvice, koprive i drugih trava koje se suše i miješaju u čaj. Ukiseljeno povrće, sirupi, sokovi također ne mogu biti prirodniji.

Pri kovačniku - 16 Pri kovačniku - 16 (Foto: NB)

Nakon što ste dobro jeli možete istražiti lokalne atrakcije: uljaru Fram s izvrnim bučinim uljem, dvorac Rače, park Požeg, Črno jezero ili slapove Šumik i Skalcu. Zimi se skija u najvećem slovenskom skijaškom centru na Mariborskom Pohorju, udaljenom 11 kilometara.

Zlati grič Hrana i piće Ručak usred vinograda: Domaća hrana na jednoj od najljepših terasa u Sloveniji

Odlučite li se na posjet Pri Kovačniku nemojte se zaboraviti najaviti kako biste bili sigurni da ćete iamti svoje mjesto za stolom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju