Na istočnim padinama Pohorja u selu Planica nalazi se seosko domaćinstvo koje bi moglo poslužiti kao primjer idiličnog utočišta za šetnju prirodom i fine zalogaje.

Stoga ne čudi da Pri Kovačniku marljivo skuplja nagrade i priznanja; od one za najbolju turističku farmu u Sloveniji do Trip Advisorovih lovorika i 4 jabuke koje predstavljaju najviši stupanj kvalitetne usluge na turističkoj farmi.

Na tom malom vrelu vrhunske domaće kuhinje i srdačne atmosfere ispunjene ljubavlju gotovo je nemoguće pronaći zamjerku.

No nismo je ni tražili jer čim prekoračite prag mama Angelca i otac Janez, sin Danilo sa suprugom Barbarom i djecom Aljažem i Julijom daju sve od sebe da se gost osjeća kao kod kuće – kuće iz bajke u kojoj hrana samo dolazi, a ne treba prati posuđe.

Pri kovačniku - 12 Pri kovačniku - 12 (Foto: NB)

Nakon aperitiva na lijepoj terasi s pogledom na okolno zelenilo krenuli smo u istraživanje specijaliteta tradicionalne slovenske kuhinje. Za dobrodošlicu i hrabrost poslužuju domaći borovniček, smreku ili neki drugi voćni ili biljni liker.

Angelca i Barbara za to vrijeme u kuhinji stvaraju čaroliju: peku domaći kruh, neumorno rade paštete i namaze od sezonskih namirnica. 

Nikako ih nemojte propustiti, baš kao i zaseku te domaće krvavice koje su jedne od najboljih koje smo kušali. Djed Janez ima odličan recept za suhe kobasice od goveđeg i svinjskog mesa koje možete kupiti i ponijeti kući.

Nakon domaćih narezaka, juhe s roladicama, pečene piletine, kruškica od griza, graha i svakojakih divota više nema mjesta niti za „Phytonovsku“ mint-čokoladicu no na stol stiže specijalitet kuće mame Angelice – pohorska gibanica.

Poželite li je ponijeti (gibanicu, ne mamu), i to možete učiniti. Barbara će donijeti foliju i kartonske tanjuriće, no da biste to učinili morate biti ustrajni u svojoj odluci jer lako bi vas mogao omesti neodoljivi miris te tople divotice. 

Pri kovačniku Pri kovačniku (Foto: NB)

Oni koji su posustali i osjetili arome vođeni nekom nevidljivom silom odustali su od zamatanja i navalili na pjenasto savršenstvo sa skutom.

„Tako je božanstvena da bi je i anđeli jeli“, kažu nasmijani domaćini. Recept za to nježno čudo punog okusa u obitelji je već generacijama. Iz kuhinje obitelji Štern mame i druge poslastice: od palačinki do pita i keksa.

Pri kovačniku - 9 Pri kovačniku - 9 (Foto: NB)

Možete ih i kupiti, baš kao i marmelade s mrvicom dodanog šećera i bez konzervansa, zgusnute jabučnim pektinom na prirodan način. Barbarina najpopularnija kombinacija je ona rabarbare i jabuka, a puna su usta hvale za džem od kestena ili borovnica.

Iz Angelcinog vrta ljekovitog bilja dolazi mješavina melise, metvice, koprive i drugih trava koje se suše i miješaju u čaj. Ukiseljeno povrće, sirupi, sokovi također ne mogu biti prirodniji.

Pri kovačniku - 16 Pri kovačniku - 16 (Foto: NB)

Nakon što ste dobro jeli možete istražiti lokalne atrakcije: uljaru Fram s izvrnim bučinim uljem, dvorac Rače, park Požeg, Črno jezero ili slapove Šumik i Skalcu. Zimi se skija u najvećem slovenskom skijaškom centru na Mariborskom Pohorju, udaljenom 11 kilometara.

Zlati grič Hrana i piće Ručak usred vinograda: Domaća hrana na jednoj od najljepših terasa u Sloveniji

Odlučite li se na posjet Pri Kovačniku nemojte se zaboraviti najaviti kako biste bili sigurni da ćete iamti svoje mjesto za stolom.