Na manje od dva sata od Zagreba, tik do šarmantnog gradića Slovenske Konjice, koji je i središte istoimene općine, između Celja i Maribora nalazi se Zlati grič. Na brežuljku s pogledom na očaravajuće vinograde, slovenski je restoran utočište za sve one koji žele pobjeći od grada kako bi uživali u prirodi, finoj hrani i vinu.
Tko poželi, može i zaigrati golf, kušati vino u vinariji, a ako popije pokoju čašicu previše – i prespavati u apartmanima Vinogradskog dvorca s pogledom na trsove i zelenilo.
U vinogradima prevladavaju bijele sorte kao što su rajnski rizling, chardonnay, rizvanac, sauvignon, sivi i bijeli pinot te graševina. Od crnih sorti tu su i frankovka te crni pinot. Degustirati možete u vinskoj kleti, a vođeni obilazak uz pet vina, kruh i sir platit ćete oko 115 kuna. Više je programa degustacije, a valja imati na umu da se potrebno prethodno najaviti.
No vina se mogu kušati i u restoranu, uz nešto konkretnija jela. Za pohvalu je pjenušac nježne boje lososa koji osvježavajućim notama malina i jagoda želi dobrodošlicu. Sivi pinot preporučuju uz ribu ili junetinu, a živahni, travnati sauvignon sjajno ide uz lagana mesna jela – ili šparoge. Vina Zlatnoga griča mogu se pohvaliti priznanjima i nagradama za svoje boce pa ih nije na odmet provjeriti kako leže u čaši.
Kad je riječ o tanjurima, nemojte da vas zavara rustikalni interijer i stol u prirodi. Chef Andrej Smogavc iz tradicije crpi nadahnuće za svoja jela, ali se ne boji koristiti moderne tehnike pripreme. Glavnu ulogu igraju lokalni sastojci, a sramežljivo se pojavljuju i egzotični dodaci. Sezona diktira jelovnik koji se često osvježava kuharovim idejama.
Niste li skloni eksperimentiranju, bez razmišljanja se možete se prepustiti nedjeljnom jelovniku. Za oko 110 kuna po osobi poslužit će vam gozbu od predjela do deserta. Pileća pašteta s ukiseljenim povrćem i prepeličjim jajetom, Kuhana govedina s hrenom, pileća rolada, rižot od gljiva te pita od jabuka sa sladoledom od vanilije samo su neki od primjera.
Nikako ne propustite kušati divne sezonske juhe koje konobari toče u tanjure iz vrča priređujući pravu gurmansku predstavu objašnjavajući kakve se sve divotice kriju u tanjuru. Od zavodljivih priloga, do divne strukture, juhe zaslužuju čistu peticu – i najbolje pašu nakon pokoje čaše vina ili lutanja po prirodi.
Imate li dovoljno vremena za istraživanje vrijedi posjetiti i Žičku kartuziju, nekadašnji samostan kartuzijanaca, kao i Gastuž, najstariju slovensku gostionicu, koja postoji od 1467. godine.
Čudo gradnje: Cesta koju po kiši znaju prijeći samo najiskusniji vozači