Na manje od dva sata od Zagreba, tik do šarmantnog gradića Slovenske Konjice, koji je i središte istoimene općine, između Celja i Maribora nalazi se Zlati grič. Na brežuljku s pogledom na očaravajuće vinograde, slovenski je restoran utočište za sve one koji žele pobjeći od grada kako bi uživali u prirodi, finoj hrani i vinu.

Tko poželi, može i zaigrati golf, kušati vino u vinariji, a ako popije pokoju čašicu previše – i prespavati u apartmanima Vinogradskog dvorca s pogledom na trsove i zelenilo.

U vinogradima prevladavaju bijele sorte kao što su rajnski rizling, chardonnay, rizvanac, sauvignon, sivi i bijeli pinot te graševina. Od crnih sorti tu su i frankovka te crni pinot. Degustirati možete u vinskoj kleti, a vođeni obilazak uz pet vina, kruh i sir platit ćete oko 115 kuna. Više je programa degustacije, a valja imati na umu da se potrebno prethodno najaviti. 

No vina se mogu kušati i u restoranu, uz nešto konkretnija jela. Za pohvalu je pjenušac nježne boje lososa koji osvježavajućim notama malina i jagoda želi dobrodošlicu. Sivi pinot preporučuju uz ribu ili junetinu, a živahni, travnati sauvignon sjajno ide uz lagana mesna jela – ili šparoge. Vina Zlatnoga griča mogu se pohvaliti priznanjima i nagradama za svoje boce pa ih nije na odmet provjeriti kako leže u čaši.

Sezonska juha Sezonska juha (Foto: NB)

Kad je riječ o tanjurima, nemojte da vas zavara rustikalni interijer i stol u prirodi. Chef Andrej Smogavc iz tradicije crpi nadahnuće za svoja jela, ali se ne boji koristiti moderne tehnike pripreme. Glavnu ulogu igraju lokalni sastojci, a sramežljivo se pojavljuju i egzotični dodaci. Sezona diktira jelovnik koji se često osvježava kuharovim idejama.

Desert Desert (Foto: NB)

Niste li skloni eksperimentiranju, bez razmišljanja se možete se prepustiti nedjeljnom jelovniku. Za oko 110 kuna po osobi poslužit će vam gozbu od predjela do deserta. Pileća pašteta s ukiseljenim povrćem i prepeličjim jajetom, Kuhana govedina s hrenom, pileća rolada, rižot od gljiva te pita od jabuka sa sladoledom od vanilije samo su neki od primjera.

Zlati grič - 3 Zlati grič - 3 (Foto: NB)

Nikako ne propustite kušati divne sezonske juhe koje konobari toče u tanjure iz vrča priređujući pravu gurmansku predstavu objašnjavajući kakve se sve divotice kriju u tanjuru. Od zavodljivih priloga, do divne strukture, juhe zaslužuju čistu peticu – i najbolje pašu nakon pokoje čaše vina ili lutanja po prirodi.

Hrana i vino Hrana i vino (Foto: Getty Images)

Imate li dovoljno vremena za istraživanje vrijedi posjetiti i Žičku kartuziju, nekadašnji samostan kartuzijanaca, kao i Gastuž, najstariju slovensku gostionicu, koja postoji od 1467. godine. 

Čudo gradnje: Cesta koju po kiši znaju prijeći samo najiskusniji vozači Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 3 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 7 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 5 +0 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju