Donji Kraljevec, malo selo u srcu Međimurja, razlog je zbog kojeg su brojni putnici iz svih krajeva svijeta dolazili u Hrvatsku prije pandemije koronavirusa, slijedeći tragove genijalca koji je bio ispred svojeg vremena. Telegrafist Johann Steiner sa svojom mladom suprugom Franziskom doselio se u malu kućicu pokraj tadašnje općinske zgrade u Donjem Kraljevcu, a 25. veljače 1861. rodio im se sin Rudolf.

Iako je obitelj ubrzo odselila u Pottschach jer je otac premješten na tamošnji kolodvor, Rudolf Steiner svoje je mjesto rođenja više puta isticao kao mjesto koje je odredilo temelje njegovu razmišljanju. Rodno mjesto tog velikog mislioca posjetile su i glumice Liv Ullmann te Ingrid Bergman, a mještani su ustrajno odolijevali velikodušnim ponudama uglednika koji su željeli kupiti to mjesto.

Ukupno stvaralaštvo Rudolfa Steinera odgovara njegovu uvjerenju da ljudsko znanje nema granica. Iako je rođen prije gotovo 160 godina u Međimurju u Donjem Kraljevcu, njegova otkrića danas su aktualna i prepoznata. Genijalnog austrijskog filozofa naziva se vizionarom i često uspoređuje s Nikolom Teslom.

Utemeljitelj je antropozofije, socijalni reformator i ezoterik, a mnogi ga poznaju kao osobu koja je zaslužna za popularnost biodinamičke poljoprivrede, valdorfskog obrazovanja i organske arhitekture. Rudolf Steiner dao je temelje razvoja i onoga što je danas diljem svijeta poznato kao euritmija te antropozofska medicina.

U veličanstvenom opusu od 365 knjiga, članaka i oko 6000 predavanja Rudolf Steiner predstavio je svoje učenje koje naziva antropozofija – ljudska mudrost. Htio je svim ljudima učiniti razumljivim da je naš svakodnevni fizički svijet utemeljen na duhovnom.

Centar dr. Rudolf Steiner Centar dr. Rudolf Steiner (Foto: Goran Jakuš)

Na svojim predavanjima, kao i u pisanim djelima, bavio se cjelovitošću ljudskog bića, položajem čovjeka u svijetu te problemima ljudskog roda u poslijeratnom vremenu.

U Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu može se saznati sve o njegovu životu i djelu. Dijana Posavec vodi centar, izučava i promovira njegovo učenje s naglaskom na područje biodinamičke poljoprivrede.

Tu se organiziraju edukacije, povezuju poljoprivredni proizvođači i informiraju potrošači o vrijednosti hrane proizvedene na biodinamički način, a centar posjećuju i stručnjaci iz cijelog svijeta.

Biodinamička poljoprivreda "kruna" je ekološke poljoprivrede jer proizvodnji i preradi pristupa holistički, kroz uzgoj se revitalizira tlo, flora i fauna te stvaraju visokovrijedne prehrambene namirnice. Ovaj je vid poljoprivrede samoodrživ, što znači da sve što je jednom gospodarstvu potrebno ono samo proizvodi. 

Biodinamički uzgoj vodi se nekolicinom knjiga koje usmjeravaju proizvođače, a najznačajnije su "Poljoprivredni tečaj" dr. Rudolfa Steinera te "Sjetveni priručnik" Marije Thun.

Na važnost okretanja prema održivom razvoju pripremaju se i pojedini međimurski vinari koji će se pridružiti ostalim poljoprivrednicima međimurskog kraja.

Da je učenje Rudolfa Steinera itekako aktualno, potvrđuje i činjenica da je u realizaciji i cesta biodinamičkih proizvođača u Međimurju, kako bi turisti mogli obilaziti i posjetiti gospodarstva i kušati proizvode, a na kraju ih i kupiti.

"Ovakav način gospodarenja potiče 'životne snage' u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i u mineralima i kemijskim elementima, koji utječu na živa bića. Čovjek putem ovako uzgojene hrane u organizam unosi 'kozmičke sile' koje imaju svoje djelovanje na biljke, životinje i čovjeka", kažu u Centru.

Mala hiža - 3 Hrana i piće Mala Hiža: Vrhunska domaća kuhinja zbog koje se dolazi u Međimurje

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju