Malmö, švedski ljepotan na jugu zemlje posljednjih je tjedana pod povećalom putnika zbog natjecanja za pjesmu Eurovizije, ali i sjajno odredište tijekom cijele godine. No bez obzira na to zanima li vas kao ideja za iduće putovanje, ili priželjkujete ondje ostati duže vrijeme, Malmö je odlično mjesto za život. Potvrđuju to i stanovnici koji su u taj, treći po veličini grad u zemlji došli iz čak 186 zemalja diljem svijeta. Osim toga, ondje ćete sresti gomilu mladih ljudi. Gotovo polovica građana ima ispod 35 godina, što je neuobičajeno za europske standarde.

Kultura i događanja na svakom koraku

Kulturna ponuda u Malmöu je bogata tijekom cijele godine. Malmö Konstmuseum izlaže nordijsku umjetnost, namještaj i rukotvorine; Moderna Museet Malmö sadrži djela Dalíja i Picassa te suvremene izložbe; Form/Design Center fokusiran je na arhitekturu, dizajn i obrt; pola sata vožnje udaljen, izvrsni Falsterbo Photo Art Museum ima fotografije Helmuta Newtona, Roberta Mapplethorpea, Antona Corbijna i drugih.

Nešto manje glasovit, ali interesantan je Muzej odvratne hrane, koji ima 80 izložaka koji dižu želudac, od sardinijskog sira punog crva (Casu Marzu) do islandskog pokvarenog morskog psa. Osim kulturnih događanja, jaka je i LGBTQIA+ scena. Malmo Pride traje čak četiri dana. Festival kojim se slavi sloboda, različitosti i bori za ljudska prava omiljen je u Švedskoj.

Biciklom po gradu

Grad ima 515 kilometara biciklističkih staza i sa svakoga mjesta u gradu možete stići onamo gdje želite za najviše 15 minuta. Bicikli se mogu unajmiti na svakom koraku.

Folkets Park Folkets Park (Foto: Shutterstock)

Grad parkova

Malmö ponekad nazivaju i gradom parkova, a njegovi stanovnici svakako znaju uživati u opuštajućem zelenilu usred grada. Najpopularniji i najstariji, Folkets Park nudi i bezbroj najraznovrsnijih aktivnosti, od sportova do koncerata i predstava.

Turning torso - 3 Turning torso - 3 (Foto: Shutterstock)

Turning Torso

Zgrada o kojoj svi pričaju je arhitektonska vježba koja je postala stvarnost, Turning Torso je jedna od najzanimljivijih modernih građevina u Europi. Zgrada koja se uvija poput vijka i od dna prema vrhu nalazi se u novoj četvrti u kojoj ćete vidjeti prekrasne kuće, vrtove na krovovima i prekrasan pogled na dugački most Öresunds koji spaja Švedsku i Dansku, odnosno Malmö i Kopenhagen.

Lilla torg

Jedan od najljepših malih trgova na koje ćete naići, a i samo ime mu u prijevodu znači Mali trg. Nađite mjesto u jednom od kafića i promatrajte kako živi Malmö. Lilla torg je mjesto na kojem se nalaze neki od najpoznatijih kafića i restorana u gradu.

Ribersborgs kallbadhus Ribersborgs kallbadhus (Foto: Shutterstock)

Ribersborgs kallbadhus

Iz saune, direkt u more - stari je skandinavski običaj. Hladne kupke (kallbadhus) dio su švedske kulture od posljednje četvrtine 19. stoljeća i nisu izgubile nimalo na svojoj privlačnosti. Ribersborgs kallbadhus je institucija u Malmöu. Lokalci ga obožavaju zbog plaže s pogledom na zaljev i ondje uživaju bez obzira na doba godine.

Torup Torup (Foto: Shutterstock)

Šuma bukve

Bokskogen u prijevodu znači bukova šuma, a smjestila
u Torupu izvan Malmöa. Bokskogen je odlično mjesto za istraživanje švedske prirode. Staze vijugaju kroz mirnu prirodu, pokraj jezerca i bujnih livada, a neke od njih povezane su s planinarskom stazom Skåneleden. Lokalci vole i dio između Malmöa i Bokskogena, gdje na biciklima uživaju na starom željezničkom nasipu kroz, gurajući pedale prekrasaim krajolikom. Ondje ćete pronaći dvorac Torup s predivnim vrtovima, a muzej Statarmuseet i povijesne građevine tog kraja također zovu na izlet.

Zapovijedi lijepog ponašanja u Švedskoj: Zašto nikada ne biste smjeli prekršiti njihov "lagom" Göteborg Švedska Malmö +8 Malmö u Švedskoj - 9

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju