Sigurni smo da i vi, baš kao i svi, nekad trebate malo mira i samoće od svih. E pa, čini se kako je ovaj škotski otok kao stvoren za to, jer će vam tamo društvo uglavnom praviti: poniji.

Kad vam dosade ljudi koji vas okružuju i zavapite za malo promjene u životu, dobro razmislite o bijegu na maleni škotski otok Foula, gdje će vas dočekati tek 30-ak stanovnika i nebrojeno mnogo malih slatkih konjića, koji izgledom podsjećaju na ponije, ali je zapravo riječ o patuljastim konjima

Foula je inače dio arhipelaga Shetland, a upravo odavde i potječu ovi neobični konji. Smatra se kako ovdje žive još od Brončanog doba, a mnoge posjetitelje odmah podsjete na plišane životinje. Omjer ponija i stanovnika je 50 naprema 1. 



Ove konje odlikuje visoka inteligencija, tako da su neki čak obučeni da budu vodiči. Također, njihovo krzno je teško, a noge kratke, tako da zbilja, izgledaju pomalo komično.

Ako vam se priča o konjićima svidjela i odlučite doći ovdje, znajte da transport do ovog mjesta baš i nije jednostavan. Dolazi se isključivo trajektom, za kojeg linija postoji samo tri puta tjedno, a u iznimnim slučajevima tu je avion koji će vam pružiti i sjajan pogled na otok.

Kad stignete, na raspolaganju vam je mala koliba ili soba u nekoj od kuća, a na otoku i u blizini se može susresti još nekoliko zanimljivih životinjskih vrsta, poput na primjer, kitova ubojica. Ovdje je zastupljen i velik broj ptica, što je uostalom i jasno iz imena otoka, jer Foula znači "otok ptica".

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju