Istanbul je jedan od zaista najljepših gradova svijeta koji se može podičiti s bezbroj atrakcija, prvenstveno onih povijesnih. Plava džamija, Sultanahmetova džamija, Topkapi palača, Galata most i Aja Sofija samo su neke od najpoznatijih građevina grada smještenoga na dva kontinenta.

No, ima jedna građevina koja se ponosno, baš poput elegantne dame gotičkog stila uzdiže iznad Bospora, kanala koji razdvaja dva veličanstvena kontinenta. Radi se o Çırağan palači. Palači koja je od 17. stoljeća bila na raspolaganju nekim od najvećih obitelji Otomanskog Carstva. Izgrađena je u doba koje je poznato kao 'doba tulipana' koje karakterizira umjetnost, a prvenstveno ljubav prema cvijeću i glazbi. Çırağan palača je svoj današnji izgled i veličinu zapravo dobila zahvaljujući Sultanu Mahmutu II koji je 1834. godine odlučio rekonstruirati cijelo ovo područje uz Bospor.Iako je iza same palače turbulentna povijest i mnogi događaji koji su je više puta gotovo sravnili s zemljom, ona danas ponosno stoji i krasi vizuru europske strane Bospora, kao dio jednog od najluksuznijih lanaca hotela na svijetu, i to onog Kempinski grupacije. Iako je u funkciji hotela tek od 1990 godine, ova palača je danas zapravo samo 'produžena ruka' hotela koji je izgrađen devedesetih godina prošlog stoljeća.
U samoj palači nalazi se tek 11 luksuznih apartmana, a najzanimljivija je činjenica ta da je u 2012. godini, najveći apartman 'Sulatn Suite' bio 14. na listi 'TOP 15 najskupljih suiteva na svijetu', što i ne čudi s obzirom kako jedno noćenje u tom Suitu košta nevjerojatnih 15,332 dolara, što je nešto više od 90 tisuća kuna.Privatni vez, privatni heliodrom...

Ono čime se malo koji hotel može pohvaliti je to da, osim što je nekada pripadao jednom od najpoznatijih otomanskih sultana, ima i pokoju dodatnu vrijednost, koja u nekim situacijama može biti presudna, posebice kada se radi o gostima kojima nije problem iskeširati koju kunu više. Tu su heliodrom, privatni vez za jahtu, vlastito stepenište koje vodi do apartmana, sobe se otvaraju skeniranjem otiska prstiju, a od samog ulaza u zgradu palače, pa do jednog od apartmana treba proći čak četiri uska hodnika koja su strogo čuvana s čak četiri zaštitara, pa čak kad u hotelu u određenom trenutku ni nema nikoga.Cijeli interijer Çırağan palače obogaćen je predivnim arhitektonskim detaljima, a tu je i jedan od najvećih lustera na svijetu za koji je potrebno čak tri mjeseca kako bi se temeljno očistio. Bazeni, saune, originalni Hamam i gastronomija dostojna svakog sultana samo su dio onoga što vas očekuje u palači Kempinski hotela Istanbul, a najbolje da zavirite u našu galeriju fotografija i uvjerite se sami iz prve ruke kako izgleda ovo zdanje kojeg si rijetki mogu priuštiti.

Još priča s putovanja potražite na VikendManijaci.com.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju