Restorani diljem Hrvatske ovih su dana napeto pratili vijesti iz Michelina u iščekivanju novih zvjezdica globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.

Na popisu za 2021. godinu Hrvatska je bogatija za čak tri restorana ovjenčanih priznanjem gurmana: Nebo u Rijeci, Alfred Keller na Malom Lošinju te Agli Amici u Rovinju imaju po jednu novu zvjezdicu. 

Chefu Deniju Srdoču ovo je druga zvjezdica u karijeri, zaradio ju je i u restoranu Draga di Lovrana. 

„Osjećaj je jednak kao i prvi put“, kaže Deni Srdoč prisjećajući se 2019., kada su mu javili da je Draga di Lovrana nositelj zvjezdice. I tada je kao i danas bio pun emocija.

„Tim je to zaslužio. Radimo puno i zato je prekrasan osjećaj dobiti takvo priznanje. Nazdravili smo šampanjcem, a proslavit ćemo na slobodan dan“, dodaje Deni.

U zvjezdanom Nebu Denija Srdoča: Jedini hrvatski chef koji je zaradio dva prestižna Michelinova priznanja Nebo by Deni Srdoč - 1 Nebo by Deni Srdoč - 3 Nebo by Deni Srdoč - 2 +2 Nebo by Deni Srdoč - 4

Agli Amici Grand Parka Hotela Rovinj restoran je koji potpisuje Emanuele Scarello koji s obitelji već generacijama vodi restoran Agli Amici u mjestu Godia, Udine i koji krase 2 Michelinove zvjezdice.

„Oduševljeni smo, zabili smo gol!, smije se chef Emanuele Scarello i dodaje kako je Michelinova zvjezdica u Rovinju rezultat rada čitavog tima, počevši od chefa Lorenza Laia, koji je postigao ogroman uspjeh i restoranu dao karakter, dušu, i kvalitetu.

„Jedinstveno mjesto, profinjeno i elegantno, koje se smjestilo na prekrasnom prostoru između Grand Park Hotela Rovinj i Marine i s čije se slikovite terase pruža izravan pogled na more. Ovdje kuhinja priča jezikom teritorija Istre i Furlanije-Julijske Krajine, koji se prožima kroz tri degustacijska jelovnika koja je osmislio chef Emanuele Scarello: Godia, Istra i Rovinj. Tri putanje koje prenose istu gastronomsku misao vodilju održivosti, strasti i istraživanja restorana Agli Amici“, naglašavaju u Maistri.

Restoran Alfred Keller smješten u vrhunskom Boutique Hotelu Alhambri, od ove je godine pod vodstvom mladog austrijskog chefa Michaela Gollenza.

„Oduševljeni smo najnovijim priznanjem za restaurant Alfred Keller, Michelinovom zvjezdicom koju svi priželjkuju. To je nagrada chefu Michaelu Gollenzu, kao i cjelokupnom osoblju restorana Alfred Keller, za predani rad i posvećenost ispunjavanju želja najprobirljivijih gostiju, ali i potvrda kako se Boutique Hotel Alhambra, zbog svoje snažne gastronomske i vinske ponude, pretvara u jedno od središta gurmanskih zbivanja u Europi“, izjavila je Andrea Glavan, direktorica Boutique Hotela Alhambra.

„Najkvalitetnije hrvatske namirnice u središtu su pozornosti u kuhinji chefa Michaela Gollenza, zasnovanoj na klasičnim francuskim tehnikama, koje uzdižu okuse i iskustvo gostiju. Jelovnik koji se kontinuirano mijenja zasnovan je na održivoj nabavi i lokalnom uzgoju namirnica te gostima predstavlja okuse u njihovoj čistoj esenciji, uporabom isključivo najsvježijih sastojaka s otoka Lošinja i iz najbliže okolice. Kuhinja u Alfredu Kelleru osmišljena je kako bi prikazala čistoću svakog proizvoda, majstorsku tehniku te viziju chefa Michaela Gollenza. Još jedan restoran brenda Lošinj Hotels & Villas dobio je priznanje – restoran Matsunoki nagrađen je Michelinovim tanjurom, priznanjem koje ukazuje da je i on na putu prema prvoj zvjezdici“, kažu iz Lošinj Hotels & Villas.

Restoranima Boškinac (Novalja) i LD Terrace (Korčula) prošle je godine u veljači dodijeljena jedna Michelinova zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovran) zadržali svoje zvjezdice. Tako Hrvatska ima ukupno deset restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom. 

Usto, na popis dobitnika nagrade Bib Gourmand, koja se dodjeljuje za sjajan omjer cijene i kvalitete, uvrštena su još tri hrvatska restorana: Izakaya by Time u Zagrebu, Konoba Malo Selo u Bujama i Alla Beccaccia u Valbandonu. 

Bib Gourmand, koji je sjajan pokazatelj gdje se može dobro pojesti uz pristupačne cijene, dodjeljuje se restoranima od 1997. godine. Preduvjet da restoran može dobiti to Michelinovo priznanje je da jelovnik kojeg čine predjelo, glavno jelo i desert ne košta više od 250 kuna, odnosno 280 kuna u skupljim gradovima, kao što je Pariz.

Ime priznanja proizlazi iz imena Michelinove prepoznatljive maskote i simbola tvrtke, Bibenduma, odnosno Biba. Koji su to restorani u Hrvatskoj dobili priznanje prošlih godina, provjerite ovdje. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju