Putovanja u stranu zemlju nikada nisu bila pristupačnija i povoljnija, no istovremeno mogu donijeti i iznenadne probleme koji godišnji odmor u tren pretvore u dramu. Za sve strastvene putnike, ali i one koji to planiraju postati pripremili smo kratki vodič stvari na koje trebate obratiti pozornost, a pritom izbjeći poteškoće i neugodne situacije.

1. Dobro proučite financije

Jeste li znali kako 90% putnika na put nosi kreditne kartice, no velika većina ne zna kako neke zemlje uopće ne koriste takvu vrstu plaćanja. Primjerice ako putujete u Zambiju, Panamu ili Tuval, nećete moći provući kartice jer ne podržavaju takav način plaćanja. Stoga osim što ćete provjeriti koriste li se kartice, pripremite i dovoljnu količinu gotovine. Raspitajte se koliko novca možete nositi preko granice bez potvrde, a kada stignete na odredište uzmite sa sobom samo količinu novca u iznosu koji planirate potrošiti taj dan. Ostatak pohranite u sef.

2. Bolje spriječiti, nego liječiti

Najgora stvar koja vam se može dogoditi na putovanju, koje ste mjesecima pomno planirali, jest da se razbolite. Nažalost, takvih slučajeva je sve češće. Pitate se kako dolazi do toga? 

Međunarodna putovanja postala su svakodnevica, a zbog napretka transportne tehnologije, put do destinacije je sve kraći i brži. Upravo su zbog toga putnici izloženi različitim rizicima opasnim za njihovo zdravlje, od vremenskih nepogoda i nesreća prilikom putovanja, ali i bolesti koje su prisutne u zemljama koje planiraju posjetiti. 

Srećom, rizici se smanjuju ukoliko posjetite liječnika opće prakse koji će vas uputiti na cijepljenje koje trebate obaviti prije puta, pa čak i prepisati lijekove. Sa sobom ponesite i one lijekove bez recepta koji će vam dobro doći u slučaju proljeva, visoke temperature i bolova.

3. Važni dokumenti

Nekima se može činiti smiješno, i pomalo nemoguće, no oni koji su barem jednom ostali na granici ili se vraćali po putovnicu/ osobnu iskaznicu, znaju koliko je grozan ovaj osjećaj.
Prilikom pakiranja ručne prtljage spremite sve bitne dokumente; osobnu iskaznicu, putovnicu i vizu, avionske/autobusne karte ili one za vlak, kreditne kartice uz gotovinu, brojeve, adrese za hitne slučajeve u inozemstvu. Bitno je da sve bude na jednom mjestu kako bi ih s lakoćom mogli naći u trenutku kada su vam potrebni.

4. Putno osiguranje

Osim navedenih dokumenata, na istom mjestu treba biti i kartica dodatnog zdravstvenog osiguranja koja bi vam mogla olakšati mnoge situacije. Oni kojima se dogodila nezgoda ili bolest u inozemstvu dobro znaju koliko se isplati imati putno zdravstveno osiguranje. Uz inicijalni pregled, ostali troškovi liječenja i boravak u bolnici mogu vas bez njega baciti u trošak veći od samog putovanja.

Ugovaranjem Merkur dodatnog osiguranja health4me olakšat će vam situacije poput nepredvidivih troškova za zdravstvene usluge u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Kod ugovorenih partnera, vaše liječenje, uz ovu uslugu, je besplatno diljem svijeta.


5. Elektronička oprema

Činjenica je da moderna tehnologija postaje sve naprednija, a mi smo vezani uz naše pametne mobitele i računala, stoga ne čudi kako nam je struja prijeko potrebna. Važno je sa sobom ponijeti punjač za napajanje elektronike kako bi smo u svakom trenutku mogli pristupiti svom e-mailu, bankovnom računu, ali i ostalim bitnim aplikacijama za naše putovanje. No ipak, prije putovanja provjerite kakvu struju i utičnicu ima zemlja u koju putujete i sa sobom ponesite višenamjenski adapter koji bi trebao riješiti sve vaše probleme.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju