Zürich je mnogo više od grada financijskih centara i bankara, jezera i lijepe prirode. Posljednjih godina najveći švicarski grad ima sve uzbudljiviju gurmansku scenu zahvaljujući mladim chefovima koji mijenjaju gastronomsku sliku grada.

Nekadašnja industrijska četvrt Zürich-West postaje meka za gurmane. Na mjestima gdje su se nekoć gradili brodovi, a u tvornicama se palili strojevi od ranog jutra, danas se nalaze klubovi i kafići koji odišu hipsterskim šikom.

Švicarski chefovi naglašavaju kako se strast prema kuhanju konačno probudila nakon što su restorani godinama zapinjali u prošlim vremenima. Mlade snage uspješno mijenjaju takav koncept, vraćaju se sa stažiranja i rada po cijelom svijetu s novim, svježim idejama.

I u srcu grada se mogu pronaći odlična mjesta za hedoniste. Jedno je od njih Rechberg 1837, gdje se jede isključivo lokalna hrana od namirnica koje su bile dostupne sredinom 19. stoljeća., prije industrijalizacije i procesuirane hrane. Tehnike pripreme su moderne, a oni koji su kušali kažu da vrijedi probati. Berači gljiva, lovci i poljoprivrednici baza su restorana koji bez njih ne bi mogao funkcionirati. Jedno je od najpopularnijih jela na meniju kruh koji se radi na tradicionalan način.

The Artisan je mjesto gdje su granice između umjetnosti i hrane gotovo nevidljive. Po krumpire se ide u Alpe kod malog organskog proizvođača, a po kobasice kod lokalnog majstora svog zanata. Vina su isključivo biodinamička.

Ruski Pariz Putovanja Kopija Pariza: Mjesto koje se nalazi 4600 kilometara od glavnog grada Francuske

Oni koji traže bijele stolnjake i formalnosti koje se susreću pod kapom Michelinovih zvjezdica, u Maison Manesse osjećat će se kao da su zalutali. Zaigranost, zabava i kulinarska sloboda ondje su na prvom mjestu. Neka od jela su interaktivna pa gosti na licu mjesta sugeriraju što žele od začina i dodataka u tatarski, a i sami peku sljezove kolačiće nad vatrom.

Frau Gerolds Garten omiljen je za toplih dana. Taj restoran, vrt i bar ima sjajnu atmosferu, kao da teleportira na neku boemsku zabavu na kolodvoru pod krošnjama drveća.

Mjesta u kojima se čuva starih vremena su Schwarzenbach Teecafé, retro mjesto uza kavu i kolač. Stara škola je i Oepfelchammer, najstarija taverna u Zürichu gdje se dolazi na mesne specijalitete i čašu (ili bocu) sjajnog vina. No izbjegavate li meso, tu je i Hiltl, koji je navodno prvi vegetarijanski restoran na svijetu.

Oni koji požele nešto slatko neće se razočarati na mjestima kao što su La Flor, Oro de Cacao ili Confiserie Sprüngli.

Andaluzija Putovanja Putovanja koje se isplate: 5 idealnih gradova za proljetni odmor

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju