Drevni vojnički stalež Kozaka koje je pruski kralj Fridrih Veliki nazivao najboljom lakom konjicom u Europi sredinom 19. stoljeća osnovali su brojna naselja na Južnom Uralu. U početku nisu imala imena nego tek brojke koje su se kasnije promijenila u nazive koji obilježavaju ratne pobjede.

U svojevrsnom memorijalnom centru nalazi se čeljabinski Pariz koji ime duguje pobjedi Napoleonove vojske 1814. godine.

Mjestom dominira telekomunikacijski odašiljač koji izgleda poput Eiffelovog tornja, samo u nešto manjoj verziji – visok je 50 metara. Prema tradiciji mladenci se fotografiraju ispod njega, kao i posjetitelji koji navrate u ruski Pariz.

Grad ima i povijesni muzej, a do nedavno se u čeljabinskom Parizu moglo posjetiti i farmu nojeva koju je otvorio lokalni poduzetnik Nikolaj Bartaev te organizirao turističke obilaske pod nazivom“pariški noj“.

Uralski Berlin, Leipzig, Varna, Breda, Varšavka, Trebijatski, Port Artur, Fer-Šampenuaz (Fère-Champenoise) i Česma također se nalaze u blizini. Glavni grad „male Europe“ je tvornički Čeljabinsk, koji je i upravno središte oblasti.

Na grad je 15. veljače 2013. godine pao meteorit. Asteroid KEF-2013 je uletio u atmosferu i pritom eksplodirao. Udarni val je napravio veliku štetu: razbio je prozore i stakla te oštetio nekoliko tisuća građevina, a 1200 osoba je bilo ozlijeđeno.

Podli trikovi kojima prevaranti pljačkaju turiste u Mostaru, Pragu i Berlinu Berlin - 4 Mostar Prag, Češka +1 Narukvica prijateljstva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju