Iako su temperature trenutno oko nule, za nešto više od mjesec dana doći će vrijeme kad će sve oko nas početi cvjetati, a mi ćemo uživati u dužim danima i suncu. Pogađate, ovim najavljujemo proljeće, a s obzirom da će stići začas, engleski portal Guardian dao je prijedlog u kojih pet europskih gradova bi se tad isplatilo zaputiti!

Sevilla

Ljetne temperature u glavnom gradu Andaluzije često prelaze i 40 stupnjeva, tako da je ovaj grad najljepše posjetiti u proljeće, kada parkovi cvatu a u zraku se osjeti miris naranči i jasmina. Sredinom travnja traje Semana Santa, veliko slavlje kojim se dočekuje uskrs, a tu je i „Feria de Abril“, godišnja fešta prepuna parada, flamenca i zabave do kasno u noć.

Grad je romantičan i ima posebnu vibru, a u njemu ćete pronaći brojne znamenitosti – od katedrale koja se nalazi na UNESCO listi pa sve do kraljevske palače Alcazar. Naravno, Sevilla je i gastronomski raj, a gotovo je nemoguće pojesti loše tapase, koji „iskaču“ na svakom uglu.

Trst - 4 Trst - 4 (Foto: Getty Images)

Trst

Grad koji nam je prilično blizak u proljeće je itekako vrijedan posjeta. U Trstu nema turista, a čim dođe proljeće, lokalci „okupiraju“ terase brojnih kafića u potrazi za savršenim espressom. Kad smo već kod kave, spomenimo kako je najpoznatiji tršćanski brend upravo crni napitak, onaj marke Illy, na koji su Tršćani izuzetno ponosni. Ako vam je do kulture, recimo kako je ovdje početkom dvadesetog stoljeća živio i veliki James Joyce, o kome možete saznati sve u sjajnom muzeju.

Beograd

Čim s ulica glavnog grada Srbije nestane snijeg, baš kao i u Trstu, terase kafiće postanu prepune. Naravno, tu je i veliki broj sjajnih restorana, a Karađorđevu šniclu ili neki od drugih nacionalnih specijaliteta isplati se pojesti na Skadarliji ili u popularnom urbanom kvartu Savamala.

Posebno dobro osjećati ćete se na Kalemegdanu, parku i tvrđavi koja se nalazi na ušću Dunava i Save. Naravno, tu je i riječni otok Ada Ciganlija, idealno mjesto za odmor, a odavno je poznato kako je Beograd odličan grad za zabavu, pa vas u proljeće čekaju brojni festivali.

Montpellier

Kad spominjemo Francusku rijetko će se tko sjetiti Montpelliera i preporuči posjet njemu. Radi se o gradu na jugu zemlje, koji je ujedno i jako studentsko središte (više od 60 tisuća studenata), pa vam je jasno kako je ponuda u dobrom dijelu namijenjena mladima.

No, to ne znači da nećete uživati obilazeći srednjovjekovni centar grada, a svi željni kulture trebali bi obići muzej Fabre, koji je jedan od najvećih u Francuskoj. Tu je i najstariji botanički vrt u zemlji, a neće vas razočarati ni gastro ponuda.

Berlin

Nakon duge i hladne zime (naravno, Berlin je i tad živ) život se ponovno u punom zamahu vraća na berlinske ulice. Ove godine grad će i proslaviti dvije velike godišnjice – 100 godina od otvaranja Bauhaus škole, ali i 30 godina od pada Zida.

Kako je grad ogroman, najlakše se kretati podzemnom, mada možete koristiti jednaki prijevoz kao i veliki broj stanovnika Berlina – bicikl. Sve u svemu, s glavnim gradom Njemačke teško ćete pogriješiti i na -10 i +30, a kamoli u proljeće.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju