Crni čaj pomiješan s raznim aromatičnim začinima i biljem svoje porijeklo vuče iz Indije, a zahvaljujući ugodnom okusu i mirisu, popularnost je proširio po čitavom svijetu. Ovo piće zove se masala chai, a nezaobilazan je dio ponude svakog kafića u restorana na jugu Indije.

Masala chai Masala chai (Foto: Getty Images)

Tradicionalno se pripremao od sjemenki kardamoma, štapića cimeta, mljevenog klinčića, mljevenog đumbira i zrnaca papra s lišćem crnog čaja. Varijacije sastojaka postoje, pa se on razlikuje od kafića do kafića, ali i svaka indijska obitelj ima svoj recept za masala chai.

Baza je jaki crni čaj, kako ga začini i zaslađivač ne bi zasjenili. Od začina, osim gore nabrojenih, mogu se koristiti i zvjezdasti anis, muškatni oraščić i komorač.

Dok su ovi sastojci uglavnom korišteni u masala chaiju na jugu Indije, na zapadu zemlje, umjesto crnog, koristi se zeleni čaj, od začina šafran, a popularni su i čili, korijander, latice ruže, korijen sladića, kumin i kajenski papar, dok se klinčić i crni papar izbjegavaju.

Ipak, u svakom će se čaju naći kardamom i đumbir, a priprema se obavezno s mlijekom i šećerom. Danas se u svakoj trgovini (u Indiji) može kupiti gotova mješavina, pa i čak i u instant-obliku.

Masala chai radi se s mlijekom, obično kravljim punomasnim i šećerom, a u Indiji za njega koriste jeggery, nerafinirani šećer šećerne trske.

Priprema se tako da se uzme gotova mješavina začina ili odaberete začine po želji (u tom slučaju treba ih zdrobiti u mužaru, a štapić cimeta izlomiti na manje dijelove), dodati šećer i staviti kuhati u vodi.

Masala chai Masala chai (Foto: Getty Images)

Negdje se odmah pomiješaju svi sastojci s mlijekom i stave zakuhati, a negdje se prvo promiješaju začini s vodom do vrenja i kuhaju se nekih 5 minuta, pa se potom doda mlijeko i kuha još 5 minuta. Negdje se samo listovi čaja kuhaju, a začini dodaju pred kraj. Varijacije su razne.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju