"Oduvijek sam volio hranu. Kao mali, pomagao sam oko blagdanskih kolača i uvijek mi je bilo zabavno mijesiti tijesto, izrezivati oblike... Kako je mama često radila kolače, sve više sam se zanimao za to. Prvi kolač sam napravio s devet godina i to je bio običan čokoladni biskvit,“ otkriva nam Marko Josipović poznatiji kao Marko Bakes, najmlađi food bloger u Hrvatskoj.

Sojin umak Hrana i piće Gubi li japanska kuhinja "okus"? Ključni sastojak sojina umaka mogao bi zauvijek nestati

Iza ovog simpatičnog 18-godišnjaka skriva se već petogodišnja blogerska karijera i stotine napravljenih kolača, torta i drugih slastica. Ne čudi stoga što će upravo on biti jedan od govornika na 2. regionalnoj blogerskoj konferenciji o hrani u Zagrebu koja će se održati 17. lipnja 2018. na Zrinjevcu, u sklopu festivala Slatki gušti.

 

A post shared by Marko Josipović (@marko_bakes) on

Marko će razmijeniti iskustva s inozemnim blogerima kao što je Nizozemka Magdalena Anna Tymczyj koja stoji iza popularnog bloga Oatmeal stories te s Uršom Horvat sa slovenskog bloga Ursalicious.

"Uzbuđen sam što uopće imam priliku prisustvovati takvom nečemu! Jako se veselim cijelom doživljaju, upoznavanju novih ljudi i dijeljenju svoje priče! Kada sam započeo svoj blog, nisam mislio da ću biti dio nečeg takvoga!"

Najmlađi hrvatski food bloger obožava eksperimentirati u kuhinji sa slatkim i slanim namirnicama.

"Iako ‘prakticiram’ slatko, namirnica s kojom ću uvijek nešto iskemijati je piletina. Marinirana, pečena, grilana... na razne načine pripremljena, uvijek je hit."

 

A post shared by Marko Josipović (@marko_bakes) on

Najviše voli jesti i pripremati cheesecake, za koji tvrdi da mora biti pečen, a kada je ohlađen, ima savršenu teksturu i okus kojemu nitko ne može odoljeti.

Slastičarske muke zadaju mu macaronsi, čije recepte još uvijek isprobava i testira.

"Također su mi zeznute krafne. Treba dobro pogoditi veličinu krafne i temperaturu ulja kako bi se u potpunosti ispekla bez izgaranja, ali zasad sve što sam probao napraviti uvijek mi je uspjelo, a ako nije, nastavio bih vježbati dok mi ne uspije," tvrdi ovaj vrijedni bloger koji kada ne peče svoje kolače, isprobava one u najdražim mu zagrebačkim slastičarnicama Meet Mia, Miss Donut i Torterie Macaron.

 

A post shared by Marko Josipović (@marko_bakes) on

Nedavno je završio X. gimnaziju u Zagrebu, a najesen odlazi u Englesku, gdje će nastaviti svoj slastičarski san.

"Iako se veselim ljetu i avanturama koje ono donosi, jednostavno ne mogu dočekati jesen, kada ću krenuti studirati na Visokoj školi Birmingham. Predmeti koje ću polagati dio su smjera Bakery and Patisserie Technology, gdje se nadam da ću naučiti sve potrebne tehnike i trikove."

Kada ga pitamo za posao iz snova, spremno odgovara:

"San mi je jednog dana otvoriti trendi slastičarnicu u Londonu i/ili New Yorku! Tko zna što će za šest ili sedam godina biti u modi i kakve će se nove stvari otkriti... Kako se vrijeme bude mijenjalo, prilagodit ću se."

 

A post shared by Marko Josipović (@marko_bakes) on

Trenutačno obožava promatrati radove ukrajinske arhiktektice i slastičarke Dinare Kasko koja svoje znanje prenosi na izradu slastica uz pomoć 3D tehnologije, ali i emisije omiljene mu Marthe Stewart.

"Najviše volim Marthu Stewart! Žena je predobra, čak je jednom šerala sliku moje slastice. Bilo bi predobro jednoga dana raditi u jednoj od njezinih kuhinja," zaključuje Marko Josipović.

Festival Slatki gušti održat će se u zagrebačkom parku Zrinjevac od 17. do 27. lipnja 2018., a više informacija o svim događanjima pratite na njihovim Facebook stranicama.

 

A post shared by Marko Josipović (@marko_bakes) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju