Francuski chef Joel Roessel potkraj 2014. godine otkrio je da miksanje tekućine iz konzerviranog slanutka nju pretvara u snijeg nalik na tučeni bjelanjak. Nešto kasnije američki slastičar Goose Wohlt dao joj je ime aquafaba.
Aquafaba podrazumijeva i tekućinu koja ostaje nakon kuhanja drugih mahunarki kod kuće. Većina Hrvata baca tu tekućinu, a to je prava šteta. S njom se mogu napraviti razna jela, uključujući i fine kreme kojima možete ukrasiti kekse, torte i kolače.
Donosimo vam recept za kremu od vanilije. S obzirom na to da ne sadrži sastojke životinjskog porijekla, ova krema idealan je izbor za vegane.
Krema od vanilije s aquafabom - sastojci:
- 70 ml aquafabe
- 40 g šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 1/8 čajne žličice limunova soka
- 1/8 čajne žličice vinskog praška za pecivo
- prstohvat soli
Krema od vanilije s aquafabom - priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte aquafabu, ekstrakt vanilije, limunov sok, vinski prašak za pecivo (engl. cream of tartar) i malo soli. Mikserom miješajte kremu osam do deset minuta, dok se ne zgusne i postane pahuljasta.
- Kremu od vanilije upotrijebite odmah ili stavite u hladnjak na hlađenje do maksimalno jednog sata.
- Ako upotrebljavate tekućinu iz konzerve slanutka koji već sadrži sol, nemojte dodatno soliti kremu.
Gola torta: Recept za senzaciju od tri sastojka za koju vam treba samo 10 minuta posla