• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Gubi li japanska kuhinja "okus"? Ključni sastojak sojina umaka mogao bi zauvijek nestati

Bačve od cedra i bambusa ključne su za originalni okus sojina umaka, no ljudi koji ih koriste i znaju napraviti sve su rjeđi. Kako japanska kuhinja ne bi izgubila dušu, čuvari tradicije pokušavaju na sve načine zadržati drevni recept...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 26.02.2019 13:24 komentari
viber Created with Sketch.
Sojin umak
Sojin umak (Foto:Getty Images)

Galerija Sushi, ilustracija 0 Sojin umak 0 Sojin umak 0 Japan 0

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Sojin umak (shoyu) esencijalni je sastojak japanske kuhinje. Začin je povrću, mesu i ribi, ali osim okusa vrijednost leži i u nutritivnoj vrijednosti.

Na otoku Shodoshimi, koji je poznat po cijenjenom umaku i maslinama, proizvođači koriste tradicionalne kioke, drvene bačve za fermentaciju od cedra i bambusa. Izrađuju se tako da se najprije spajaju dijelovi drveta te zatim omotavaju s nekoliko krugova isprepletenog bambusa. Kioke imaju promjer od oko 2,6 metara, a visoke su 2,3 metra. Tradicionalni proces pripreme sojina umaka dug je i složen proces usprkos malom broju sastojaka - soji, pšenici, soli i vodi.

Lokalno uzgojena soja natapa se u vodi satima i zatim pari. Stavlja se na bambusovu ploču i ostavlja vani tri dana kako bi se pokrenula prva fermentacija. Čim se pojavi plijesan, soja se ispere u slanoj vodi, osuši i pomiješa s pečenom pšenicom. Sastojci se zatim miješaju i prešaju kako bi se dobila pasta koja se stavlja u drvene bačve za fermentaciju. Nakon otprilike godinu dana fermentacije, tijekom koje se pasta pažljivo prati, nanosi se na tkaninu i preša da bi se iscijedio umak.

Sojin umak Sojin umak (Foto: Getty Images)

Bez bačve nema ni pravog umaka. Drvo od kojeg se radi sadrži ključne kvasce i mikroorganizme koji doprinose fermentaciji i pružaju okus.

No nakon Drugog svjetskog rata proizvođači japanske fermentirane hrane prisiljeni su odbaciti drvo i zamijeniti ga spremnicima od nehrđajućeg čelika. Ipak, usprkos vladinoj odluci o modernizaciji proizvodnje, nekoliko proizvođača nastavlja na stari način.

Kioke sojin umak na tržištu je dragocjen jer ga ima malo. Sve je manji i broj stručnjaka koji rade nove bačve i održavaju ih. Izgubi li se znanje o fermentiranju, Japanci bi mogli ostati bez djelića tradicije.

Japan - 3 Zanimljivosti Prilika života: Japan poklanja 10 milijuna kuća!  

„Do prije 70 godina sav je japanski umak od soje bio načinjen na tradicionalni način, ali danas se tako proizvodi manje od 1 posto“ otkriva Yasuo Yamamoto, peta generacija proizvođača na Shodoshimi. On u svojem skladištu brižno čuva 68 bačvi starih 150 godina. Ispunjene su tamnom tekućinom koja diše zahvaljujući bakteriji koja se s vremenom uvukla i u grede i stropove sve dok cijela kuća nije oživjela.

Sushi, ilustracija Sushi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Yamamoto je jedan od najvažnijih čuvara tradicije. Njegova je misija pokazati svijetu kakav pravi sojin umak treba biti i svim silama trudi se sačuvati recept prema kojem se priprema 750 godina.

Stoljetne tehnike pripreme hrane i namirnice u Japanu su poznate pod terminom washoku, a njihovu vrijednost prepoznao je i UNESCO. Kruna washokua upravo je taj tamni umak koji se nalazi u svakoj kuhinji, na svakom stolu u japanskim restoranima od Tokija do Teksasa.

Toliko je specifičan da je i karakteristični umami kojim pršti uvršten kao peti okus uz slatko, slano, kiselo i gorko. Kad fermentira i odležava u bačvama, moćni začin postaje sofisticiran poput vina, no ono u što danas većina svijeta umače svoje sushije (u usporedbi s originalom) više podsjeća na trećerazrednu tekućinu.

Kioke je pritom ključni sastojak za dobivanje istančanog okusa jer bakterija ne može preživjeti u metalnim spremnicima. Kako bi zamijenili bačvu, proizvođači dodaju aditive, a rezultati se ne mogu uspoređivati.

No, na kocki nije samo budućnost sojina umaka nego i misa, mirina i sakea koji su se radili u kioke bačvama, čime se gube glavne karakteristike veličanstvene kuhinje. Zbog toga se Yasuo Yamamoto i njegovi istomišljenici pribojavaju da bi japanska gastronomija lako mogla izgubiti dušu.

Grad koji će vam platiti 65.000 kuna da se preselite kod njih na 12 mjeseci Tulsa, Oklahoma - 2 Tulsa, Oklahoma - 4 Tulsa, Oklahoma - 5 +1 Tulsa, Oklahoma - 1

  • #što kuhati
  • #Japan
  • #sojin umak
  • #sushi
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pogledajte što je u Slavoniji i Baranji oduševilo svjetskog avanturista Hazena Audela
Oglas
Pogledajte što je u Slavoniji i Baranji oduševilo svjetskog avanturista Hazena Audela
Kao da lebdi iznad mora: Pogledajte predivnu građevinu i vidikovac s kojeg puca pogled na Pelješki kanal i Korčulu
Na stijeni
Kao da lebdi iznad mora: Pogledajte predivnu građevinu i vidikovac s kojeg puca pogled na Pelješki kanal i Korčulu
Prvi izazov u Food Bloggers' Challengu: Slani cannoli od krumpira pomeli su konkurenciju
Pokrovitelj Tognana
Prvi izazov u Food Bloggers' Challengu: Slani cannoli od krumpira pomeli su konkurenciju
Česta pogreška zbog koje nam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Zlatni trikovi
Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Istraživanje među mladima: svaki peti učenik probao cigaretu prije 13. godine
Iznad prosjeka EU
Nove opasne ovisnosti kod mladih: "Djevojke to rade češće, 2019. je bilo zanemarivo, sad 38 posto"
Teška prometna nesreća kod Rijeke: Jedna osoba smrtno stradala
Očevid u tijeku
Teška prometna nesreća: Automobil podletio pod tegljač, jedna osoba poginula
Ove predmete nikad ne smijete imati u automobilu
Vozači, oprez!
ADAC objavio što nikad ne smijete imati u automobilu: Policija vas može kazniti i s 10.000 eura
show
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Miroslav Škoro progovorio o odrastanju i svojoj djeci
rijetko govori o obitelji
Miroslav Škoro o svojoj djeci: "Kći i ja smo morali pobjeđivati taj strah, kod sina to nije bio slučaj"
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Ovaj simptom bi mogao biti znak da imate problem s konzumacijom alkohola!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj simptom bi mogao biti znak da imate problem s konzumacijom alkohola!
zabava
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
VIDEO Hrvatska preokrenula protiv senzacije kvalifikacija, ide na SP 2026 i čeka ždrijeb!
POGLEDAJTE GOLOVE
VIDEO Hrvatska preokrenula protiv senzacije kvalifikacija, ide na SP 2026 i čeka ždrijeb!
VIDEO Zlatko Dalić okupio je pet posebnih igrača na jednu fotografiju, znate li što ona znači?
JEDAN IPAK NEDOSTAJE
VIDEO Zlatko Dalić okupio je pet posebnih igrača na jednu fotografiju, znate li što ona znači?
Dalić sasvim otvoreno nakon plasmana: "Može pričati tko što hoće, ali to nama ne ide i više nećemo tako"
komentar utakmice
Dalić sasvim otvoreno nakon plasmana: "Može pričati tko što hoće, ali to nama ne ide i više nećemo tako"
tv
U dobru i zlu: Nije očekivao da će trčati za njim
U DOBRU I ZLU
Nije očekivao da će trčati za njim
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Vatreni u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo: 14. studenog susret protiv Farskih otoka
KVALIFIKACIJE
Vatreni u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo: 14. studenog susret protiv Farskih otoka
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
sve
VIDEO Hrvatska preokrenula protiv senzacije kvalifikacija, ide na SP 2026 i čeka ždrijeb!
POGLEDAJTE GOLOVE
VIDEO Hrvatska preokrenula protiv senzacije kvalifikacija, ide na SP 2026 i čeka ždrijeb!
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Musaka od kiselog kupusa i krumpira
Jednostavno i fino

Dostojna zamjena za sarmu? Recept za musaku od kiselog kupusa

Ova musaka od kiselog kupusa i krumpira jednostavno može postati i vegetarijanska – samo preskočite kobasice. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Musaka od kiselog kupusa i krumpira Hrana i piće
    Jednostavno i fino

    Dostojna zamjena za sarmu? Recept za musaku od kiselog kupusa

  • Čomlek - ilustracija Hrana i piće
    (Ohridski) čomlek

    Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)

  • Pileće okruglice s ricottom Hrana i piće
    Za pola sata

    Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close