• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Gubi li japanska kuhinja "okus"? Ključni sastojak sojina umaka mogao bi zauvijek nestati

Bačve od cedra i bambusa ključne su za originalni okus sojina umaka, no ljudi koji ih koriste i znaju napraviti sve su rjeđi. Kako japanska kuhinja ne bi izgubila dušu, čuvari tradicije pokušavaju na sve načine zadržati drevni recept...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 26.02.2019 13:24 komentari
viber Created with Sketch.
Sojin umak
Sojin umak (Foto:Getty Images)

Galerija Sushi, ilustracija 0 Sojin umak 0 Sojin umak 0 Japan 0

U trendu Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Sojin umak (shoyu) esencijalni je sastojak japanske kuhinje. Začin je povrću, mesu i ribi, ali osim okusa vrijednost leži i u nutritivnoj vrijednosti.

Na otoku Shodoshimi, koji je poznat po cijenjenom umaku i maslinama, proizvođači koriste tradicionalne kioke, drvene bačve za fermentaciju od cedra i bambusa. Izrađuju se tako da se najprije spajaju dijelovi drveta te zatim omotavaju s nekoliko krugova isprepletenog bambusa. Kioke imaju promjer od oko 2,6 metara, a visoke su 2,3 metra. Tradicionalni proces pripreme sojina umaka dug je i složen proces usprkos malom broju sastojaka - soji, pšenici, soli i vodi.

Lokalno uzgojena soja natapa se u vodi satima i zatim pari. Stavlja se na bambusovu ploču i ostavlja vani tri dana kako bi se pokrenula prva fermentacija. Čim se pojavi plijesan, soja se ispere u slanoj vodi, osuši i pomiješa s pečenom pšenicom. Sastojci se zatim miješaju i prešaju kako bi se dobila pasta koja se stavlja u drvene bačve za fermentaciju. Nakon otprilike godinu dana fermentacije, tijekom koje se pasta pažljivo prati, nanosi se na tkaninu i preša da bi se iscijedio umak.

Sojin umak Sojin umak (Foto: Getty Images)

Bez bačve nema ni pravog umaka. Drvo od kojeg se radi sadrži ključne kvasce i mikroorganizme koji doprinose fermentaciji i pružaju okus.

No nakon Drugog svjetskog rata proizvođači japanske fermentirane hrane prisiljeni su odbaciti drvo i zamijeniti ga spremnicima od nehrđajućeg čelika. Ipak, usprkos vladinoj odluci o modernizaciji proizvodnje, nekoliko proizvođača nastavlja na stari način.

Kioke sojin umak na tržištu je dragocjen jer ga ima malo. Sve je manji i broj stručnjaka koji rade nove bačve i održavaju ih. Izgubi li se znanje o fermentiranju, Japanci bi mogli ostati bez djelića tradicije.

Japan - 3 Zanimljivosti Prilika života: Japan poklanja 10 milijuna kuća!  

„Do prije 70 godina sav je japanski umak od soje bio načinjen na tradicionalni način, ali danas se tako proizvodi manje od 1 posto“ otkriva Yasuo Yamamoto, peta generacija proizvođača na Shodoshimi. On u svojem skladištu brižno čuva 68 bačvi starih 150 godina. Ispunjene su tamnom tekućinom koja diše zahvaljujući bakteriji koja se s vremenom uvukla i u grede i stropove sve dok cijela kuća nije oživjela.

Sushi, ilustracija Sushi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Yamamoto je jedan od najvažnijih čuvara tradicije. Njegova je misija pokazati svijetu kakav pravi sojin umak treba biti i svim silama trudi se sačuvati recept prema kojem se priprema 750 godina.

Stoljetne tehnike pripreme hrane i namirnice u Japanu su poznate pod terminom washoku, a njihovu vrijednost prepoznao je i UNESCO. Kruna washokua upravo je taj tamni umak koji se nalazi u svakoj kuhinji, na svakom stolu u japanskim restoranima od Tokija do Teksasa.

Toliko je specifičan da je i karakteristični umami kojim pršti uvršten kao peti okus uz slatko, slano, kiselo i gorko. Kad fermentira i odležava u bačvama, moćni začin postaje sofisticiran poput vina, no ono u što danas većina svijeta umače svoje sushije (u usporedbi s originalom) više podsjeća na trećerazrednu tekućinu.

Kioke je pritom ključni sastojak za dobivanje istančanog okusa jer bakterija ne može preživjeti u metalnim spremnicima. Kako bi zamijenili bačvu, proizvođači dodaju aditive, a rezultati se ne mogu uspoređivati.

No, na kocki nije samo budućnost sojina umaka nego i misa, mirina i sakea koji su se radili u kioke bačvama, čime se gube glavne karakteristike veličanstvene kuhinje. Zbog toga se Yasuo Yamamoto i njegovi istomišljenici pribojavaju da bi japanska gastronomija lako mogla izgubiti dušu.

Grad koji će vam platiti 65.000 kuna da se preselite kod njih na 12 mjeseci Tulsa, Oklahoma - 2 Tulsa, Oklahoma - 4 Tulsa, Oklahoma - 5 +1 Tulsa, Oklahoma - 1

  • #što kuhati
  • #Japan
  • #sojin umak
  • #sushi
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Ogroman potencijal
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Grad koji je Venecija "sakrila" od turista: Talijanski biser koji bi vas mogao iznenaditi svojom ljepotom
Dajte šansu Trevisu
Grad koji je Venecija "sakrila" od turista: Talijanski biser koji bi vas mogao iznenaditi svojom ljepotom
Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života
Vrijedi poslušati
Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života
Sve sastojke već imate kod kuće: Recept za fini zapečeni krumpir s jajima
Brzo i jednostavno
Zapečeni krumpir koji je glavna zvijezda ručka: Recept za prilog koji vraća u djetinjstvo
Ne može jednostavnije: Slatka torta od meda za koju sve sastojke imate kod kuće
Jednostavnije ne može
Slastica u zadnji čas: Slatka torta za koju sve sastojke imate kod kuće, a pripremit ćete je za pola sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Požar na vrhu Vjesnikova nebodera: Diže se gusti dim
Buktinja
Drama u Vjesnikovu neboderu: "Požar se agresivno širi vertikalno, krhotine otpadaju sa zgrade"
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
VIDEO Spektakularni povratak Nepalca koji u Hrvatskoj radi za 1000 eura
Vratio se kao bogataš
VIDEO Spektakularni povratak Nepalca koji u Hrvatskoj radi za 1000 eura: Unajmio helikopter, dočekala ga gomila mještana
show
Vivian Wilson mamila poglede na modnoj reviji u Los Angelesu
gradi svoj put
Znate li čija je ovo kći? Tata joj je svjetski moćnik čijeg se prezimena odrekla
Kako je Laura Gnjatović izgledala prije pet godina?
pogled unatrag
Pogledajte kako je naša misica izgledala prije pet godina, sad je jasno zašto slovi za favoritkinju
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Jedan tihi pokazatelj u krvi može predvidjeti demenciju desetljećima prije simptoma!
Alarmantni rezultati nove studije
Jedan tihi pokazatelj u krvi može predvidjeti demenciju desetljećima prije simptoma!
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
Dobro je znati
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
Otkriven ključ trajnih simptoma dugog COVID-a
Pronađen u krvi pacijenata
Otkriven ključ trajnih simptoma dugog COVID-a
sport
FOTO Hrvatski ultrasi odgovorili Crnogorcima: "Oprosta nema!"
PODIGLI PORUKU
FOTO Hrvatski ultrasi vulgarno odgovorili Crnogorcima: "Oprosta nema!"
Pogledajte što je cnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
hns objavio
Pogledajte što je crnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
VIDEO Hrvatska velikim preokretom slavila u Crnoj Gori i sad čeka ždrijeb SP-a!
POGLEDAJTE GOLOVE
VIDEO Hrvatska velikim preokretom slavila u Crnoj Gori i sad čeka ždrijeb SP-a!
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
putovanja
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
novac
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Terra ima novu božićnu kolekciju
Jednostavna, a toliko efektna
Pogledajte ovu božićnu kolekciju, ne znamo bismo li je poklonili ili ostavili samo za sebe
Hlače od samta su veliki trend ove sezone
GLASAJTE U ANKETI
Tople hlače hit su ove jeseni - hoćete li ih nositi? Pronašli smo i 10 modela koji bi vam se mogli svidjeti
sve
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
FOTO Hrvatski ultrasi odgovorili Crnogorcima: "Oprosta nema!"
PODIGLI PORUKU
FOTO Hrvatski ultrasi vulgarno odgovorili Crnogorcima: "Oprosta nema!"
Pogledajte što je cnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
hns objavio
Pogledajte što je crnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
Njoki s gljivama i plavim sirom
Za 20 minuta

Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i sirom

Njoki s gljivama i plavim sirom idealan su izbor za brzu vegetarijansku večeru koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Piletina u sojinom umaku Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Piletina u sojinom umaku: Jednostavan recept za koji vam treba malo sastojaka i minimalno truda

  • Zapečeni krumpir s jajima Hrana i piće
    Brzo i jednostavno

    Zapečeni krumpir koji je glavna zvijezda ručka: Recept za prilog koji vraća u djetinjstvo

  • Njoki s gljivama i plavim sirom Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i sirom

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close