• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Gubi li japanska kuhinja "okus"? Ključni sastojak sojina umaka mogao bi zauvijek nestati

Bačve od cedra i bambusa ključne su za originalni okus sojina umaka, no ljudi koji ih koriste i znaju napraviti sve su rjeđi. Kako japanska kuhinja ne bi izgubila dušu, čuvari tradicije pokušavaju na sve načine zadržati drevni recept...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 26.02.2019 13:24 komentari
viber Created with Sketch.
Sojin umak
Sojin umak (Foto:Getty Images)

Galerija Sushi, ilustracija 0 Sojin umak 0 Sojin umak 0 Japan 0

U trendu Varivo s oslićem i krumpirom Iz nove kuharice Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Čokoladne kuglice s orasima Božanstveni okus Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu

Sojin umak (shoyu) esencijalni je sastojak japanske kuhinje. Začin je povrću, mesu i ribi, ali osim okusa vrijednost leži i u nutritivnoj vrijednosti.

Na otoku Shodoshimi, koji je poznat po cijenjenom umaku i maslinama, proizvođači koriste tradicionalne kioke, drvene bačve za fermentaciju od cedra i bambusa. Izrađuju se tako da se najprije spajaju dijelovi drveta te zatim omotavaju s nekoliko krugova isprepletenog bambusa. Kioke imaju promjer od oko 2,6 metara, a visoke su 2,3 metra. Tradicionalni proces pripreme sojina umaka dug je i složen proces usprkos malom broju sastojaka - soji, pšenici, soli i vodi.

Lokalno uzgojena soja natapa se u vodi satima i zatim pari. Stavlja se na bambusovu ploču i ostavlja vani tri dana kako bi se pokrenula prva fermentacija. Čim se pojavi plijesan, soja se ispere u slanoj vodi, osuši i pomiješa s pečenom pšenicom. Sastojci se zatim miješaju i prešaju kako bi se dobila pasta koja se stavlja u drvene bačve za fermentaciju. Nakon otprilike godinu dana fermentacije, tijekom koje se pasta pažljivo prati, nanosi se na tkaninu i preša da bi se iscijedio umak.

Sojin umak Sojin umak (Foto: Getty Images)

Bez bačve nema ni pravog umaka. Drvo od kojeg se radi sadrži ključne kvasce i mikroorganizme koji doprinose fermentaciji i pružaju okus.

No nakon Drugog svjetskog rata proizvođači japanske fermentirane hrane prisiljeni su odbaciti drvo i zamijeniti ga spremnicima od nehrđajućeg čelika. Ipak, usprkos vladinoj odluci o modernizaciji proizvodnje, nekoliko proizvođača nastavlja na stari način.

Kioke sojin umak na tržištu je dragocjen jer ga ima malo. Sve je manji i broj stručnjaka koji rade nove bačve i održavaju ih. Izgubi li se znanje o fermentiranju, Japanci bi mogli ostati bez djelića tradicije.

Japan - 3 Zanimljivosti Prilika života: Japan poklanja 10 milijuna kuća!  

„Do prije 70 godina sav je japanski umak od soje bio načinjen na tradicionalni način, ali danas se tako proizvodi manje od 1 posto“ otkriva Yasuo Yamamoto, peta generacija proizvođača na Shodoshimi. On u svojem skladištu brižno čuva 68 bačvi starih 150 godina. Ispunjene su tamnom tekućinom koja diše zahvaljujući bakteriji koja se s vremenom uvukla i u grede i stropove sve dok cijela kuća nije oživjela.

Sushi, ilustracija Sushi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Yamamoto je jedan od najvažnijih čuvara tradicije. Njegova je misija pokazati svijetu kakav pravi sojin umak treba biti i svim silama trudi se sačuvati recept prema kojem se priprema 750 godina.

Stoljetne tehnike pripreme hrane i namirnice u Japanu su poznate pod terminom washoku, a njihovu vrijednost prepoznao je i UNESCO. Kruna washokua upravo je taj tamni umak koji se nalazi u svakoj kuhinji, na svakom stolu u japanskim restoranima od Tokija do Teksasa.

Toliko je specifičan da je i karakteristični umami kojim pršti uvršten kao peti okus uz slatko, slano, kiselo i gorko. Kad fermentira i odležava u bačvama, moćni začin postaje sofisticiran poput vina, no ono u što danas većina svijeta umače svoje sushije (u usporedbi s originalom) više podsjeća na trećerazrednu tekućinu.

Kioke je pritom ključni sastojak za dobivanje istančanog okusa jer bakterija ne može preživjeti u metalnim spremnicima. Kako bi zamijenili bačvu, proizvođači dodaju aditive, a rezultati se ne mogu uspoređivati.

No, na kocki nije samo budućnost sojina umaka nego i misa, mirina i sakea koji su se radili u kioke bačvama, čime se gube glavne karakteristike veličanstvene kuhinje. Zbog toga se Yasuo Yamamoto i njegovi istomišljenici pribojavaju da bi japanska gastronomija lako mogla izgubiti dušu.

Grad koji će vam platiti 65.000 kuna da se preselite kod njih na 12 mjeseci Tulsa, Oklahoma - 2 Tulsa, Oklahoma - 4 Tulsa, Oklahoma - 5 +1 Tulsa, Oklahoma - 1

  • #što kuhati
  • #Japan
  • #sojin umak
  • #sushi
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Život u mraku: kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Ni prst pred nosom
Život u mraku: Kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Savršen za jutra: Mimoza kolač s brusnicama
Jednostavno
Savršen za svako jutro: Recept za mimoza kolač s brusnicama
Dobro došli u Otočec: Čarobni dvorac na vodi do kojeg vam treba sat vremena od Zagreba
Poput feniksa
Dobrodošli u Otočec: Čarobni dvorac na vodi do kojeg vam treba sat vremena od Zagreba
Kolač s ananasom, kokosom i pekan orasima recept
Bez imalo muke
Najlakši kolač od ananasa, kokosa i oraha koji možete napraviti – ovo znaju ispeći i najveći amateri u kuhinji
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Težak slučaj trovanja: Umrla jedna osoba, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
Stručnjaci upozoravaju
Težak slučaj trovanja: Umrla jedna osoba, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
Razbojnik hara Trešnjevkom: U pola sata napao dvojicu muškaraca, a na meti su mu bile ove stvari
Traje potraga
Razbojnik hara Trešnjevkom: U pola sata napao dvojicu muškaraca, a na meti su mu bile ove stvari
Ozbiljan inicident na londonskom aerodromu: Heathrow preplavile hitne službe, ima ozlijeđenih
Službe na terenu
VIDEO Ozbiljan incident na londonskom aerodromu: Heathrow preplavile hitne službe, ima ozlijeđenih
show
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Kako izgleda partner Mirele Holy?
zajedno 28 godina
Kako izgleda partner Mirele Holy? S njim je prošetala Cvjetnim trgom, rijetko ga vidimo
zdravlje
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Imao je što vidjeti
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
tech
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Sve veći problem
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
sport
Luka Vušković izveo spektakl: Pogledajte čudesan pogodak Vatrenog u velikom derbiju
Nevjerojatno
Luka Vušković izveo spektakl: Pogledajte čudesan pogodak Vatrenog u velikom derbiju
Čekali su 28 godina plasman na Svjetsko prvenstvo, a sad aostali šokirani satnicom utakmica
bizarno!
Čekali su 28 godina plasman na Svjetsko prvenstvo, a sad ostali šokirani satnicom utakmica
Pitali su Ancelottija hoće li zvati Neymara na Svjetsko prvenstvo: S ovime je sve rekao
sve jasno
Pitali su Ancelottija hoće li zvati Neymara na Svjetsko prvenstvo: S ovime je sve rekao
tv
MasterChef: Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
GUESS THE CHEF
Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
Kumovi: Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
novac
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo je 14 najboljih zemalja u kojima parovi mogu lijepo živjeti za 1000 eura mjesečno, pet ih je u Europi
neke su blizu
Ovo je 14 najboljih zemalja u kojima parovi mogu lijepo živjeti za 1000 eura mjesečno, pet ih je u Europi
lifestyle
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
Ulična moda trudnica iz Zagreba u pletenoj haljini
I visoke čizme
Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
sve
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
Ulična moda trudnica iz Zagreba u pletenoj haljini
I visoke čizme
Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
Zapečeni luk sa sirom
Zasitno i fino

Umjesto krumpira: Zapečeni luk sa sirom odličan je prilog pečenjima

Luk se polako peče dok ne postane sasvim mekan i lijepo karameliziran, a zatim se posipa sirom koji se rastopi i još dodatno zapeče. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Piletina u sojinom umaku Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Piletina u sojinom umaku: Jednostavan recept za koji vam treba malo sastojaka i minimalno truda

  • Picadillo Hrana i piće
    Hit s mljevenim mesom

    Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave

  • Zapečeni luk sa sirom Hrana i piće
    Zasitno i fino

    Umjesto krumpira: Zapečeni luk sa sirom odličan je prilog pečenjima

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close