Sjajna glazura kao stvorena je za šarene slastice, ali i čokoladne torte kojima daje elegantni štih. Potrebno je ponešto strpljenja, a kako bi sve pošlo prema planu, tortu je najbolje pripremiti dan ranije pa sutradan preliti glazurom koja se stavlja preko kreme, moussea ili ganachea.

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije

Glazuru sjajnu poput ogledala neki slastičari pripremaju uz dodatak kondenziranog mlijeka i glukoznog sirupa, ali bit će dovoljna i želatina u prahu. Količine u receptu namijenjene su manjoj torti, a želite li presvući cijelu tortu, dovoljno ih je udvostručiti. Za šarene slastice umjesto kakaa iskoristite bijelu čokoladu, a trebat će vam i jestive boje.

Sastojci za sjajnu čokoladnu glazuru:

  • 1 žličica želatine u prahu
  • 50 ml vrhnja za šlag
  • 50 ml hladne vode
  • 70 g šećera
  • 25 g kakaa

Priprema sjajne čokoladne glazure:

  1. Želatinu pomiješajte s 25 ml hladne vode, prekrijte folijom i ostavite desetak minuta.
  2. Prosijte kakao.
  3. U lončiću pomiješajte vrhnje, ostatak vode i šećer pa zagrijte na laganoj vatri miješajući dok se šećer ne otopi.
  4. Kad smjesa zakuha, maknite je s vatre i dodajte želatinu pa dobro izmiješajte te ubacite u kakao i miješajte dok ne nestanu grudice.
  5. Ostavite da se hladi dok ne postane mlaka pa prelijte preko tortice ili torte tako da počnete od sredine. Tortu stavite na rešetku, a ispod nje stavite široku posudu kako biste izbjegli nered.

Savjeti chefa Melkiora Bašića: Kako napraviti savršene kreme u desertima? Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 34 Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 31 Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 20 +36 Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 17