Biciklistički avanturist Mark Beaumont, koji je već jednom oborio svjetski rekord i prešao svijet biciklom u 194 dana, sada, 9 godina poslije, otiskuje se u novu avanturu. 2. srpnja Mark kreće na put oko svijeta na 2 kotača, a svoj će cilj ovoga puta postići u 80 dana. Trenutni rekord drži novozelandski biciklist Andrew Nicholson, koji je svijet prešao u 123 dana.



Put dijeli na 4 dijela, a u prvoj fazi Mark kreće iz Pariza prema Pekingu preko Poljske, Litve, Rusije, Mongolije i Kine. U drugoj fazi preći će Australiju i Novi Zeland, slijede SAD i Kanada, pa u posljednjoj fazi pedalira od Lisabona do Pariza. Dijelove, naravno, prelazi avionom.

Osim što želi oboriti rekord, Markova avantura humanitarne je prirode, pa prikuplja sredstva za Orkidstudio, koji pomaže zajednicama u cijelom svijetu inovativnom arhitekturom i načinima gradnje. Putovanje prati Twinkl, globalna edukacija platforma za osnovne škole.

"Ovo je kulminacija posljednja 2 desetljeća, a sve je počelo kad sam kao 12-godišnji dječak Škotskobišao biciklom. Volio bih da moje putovanje da potakne ljud da naprave sve za što su sposobni", poručio je Mark koji također želi ponovno postaviti granice ljudske izdržljivosti, da dokaže kako ono što se čini nemoguće, zapravo je moguće.

Mark Beaumont za Punkufer je ispričao je više o sebi.



Što te potaklo na ovu avanturu?


Kad sam imao 11 godina pročitao sam članak u Courieru (lokalnim novinama) o tipu koji je biciklirao od Land’s End do John O’Groats. Tu sam prvi put dobio ideju da odem na pedalirajuću avanturu. U to vrijeme nisam biciklom išao dalje od farme na kojoj sam živio, ali ova priča me inspirirala da biciklom prijeđem Škotsku, od Dundeea do Obana. To je bilo prije više od 20 godina.

Zašto si odabrao prepedalirati svijet u baš 80 dana, a ne 100 ili neki drugi broj?

Otkad sam prvi puta prešao svijet biciklom počela me proganjati misao da nikad nisam išao onoliko brzo koliko sam mogao. Uvijek se radilo o kompromisu između snimanja, trkanja i traženja vlastitog puta, a s filmskom ekipom uz sebe mogao sam se fokusirati samo na ateltičarski aspekt pothvata.

U posljednje 3 godine puno sam radio na tome da sastavim odličan tim oko sebe i ovo je moja prilika da posegnem za zvijezdama i ostvarim svoj najveći san. Znam da je moguće svijet preći biciklom u 80 dana.

Kako se pripremaš za ekspediciju?

Kada sam probio rekord u 2008., biciklirao sam 160 kilometara dnevno, sam i bez potpore, pola godine. Time sam pobio prethodni rekord za 82 dana. Sada, nakon 10 godina, imam puno više iskustva, bolji sam biciklist I idem s cijelim timom, pa ću moći preći puno veću udaljenost.



Plan je biciklirati 16 sati, odnosno proći 385 kilometara dnevno, a između starta i cilja, što je Pariz, preći 18 tisuća kilometara u manje od 80 dana. Put oko svijeta najveća je nagrada u izdržljivosti kad je u pitanju bicikl, pa sam svu svoju pažnju i treniranje posljednje 3 godine usmjerio prema tome.

Bojiš li se ikad? Koji ti je bio najzastrašujući trenutak u prošlom pothvatu?

Da, naravno. Svi se boje. Bila je situacija kada smo se penjali na Cerro San Valentin u Čileu, a snijeg na ledenjacima bio je toliko mokar da nam kolčići za snijeg i sva druga oprema nisu pomagali. Nije imalo smisla ni da se povežemo s užetom, jer, ako jedan član tima padne, svi padamo u smrt. Pa smo se svi samostalno penjali, bez ikakve zaštite.

Bio sam prestravljen i svaki put kad sam zario sjekiru u led, ostatak ekipe se poskliznuo. Nakon ovog dijela odustali smo i vratili se natrag. Niti jedna ekspedicija nije vrijedna da netko izgubi život. Još uvijek se sjećam kako strašno je to bilo.

Što se ove eskepdicije tiče, postavio sam si visoke kriterije, moram ostati zdrav i biti fit pa sam pod velikim pritiskom. Osim toga, najviše me brinu prelasci granica i zemlje koje baš dobro i ne poznajem. 

Mark, hvala ti na intervjuu i sretno!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju