• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Najpoznatiji koktel-majstor: "Po sastojke se išlo u Trst, a degustiralo se u autobusu"

Na R'n'B Weekendu u Zagrebu sudjeluje i Marin Nekić, najpoznatiji hrvatski miksolog, koji se prisjetio svojih početaka...

Nika Borovac 5.05.2019 09:05 komentari
viber Created with Sketch.
Marin Nekić - 5
Marin Nekić - 5 (Foto:NB)

Galerija Marin Nekić 7 R\'n\'B Weekend 7 R\'n\'B Weekend 7 R\'n\'B Weekend 7

U trendu Chongqing - 1 Uzbudljivo! Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Kućica Dream Sky, Mrkopalj, Gorski kotar, Airbnb - 9 Još ljepše nego na fotografijama Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor

Baš kao i hrana, i kokteli mnogo otkrivaju o osobi koja ih mućka. Od odabira namirnice, bilo alkohola ili začinskog bilja, do načina na koji se pripremaju. Za razliku od chefa, koji je većinom u kuhinji daleko od pogleda gostiju (pa se ne vidi tipka li poruke dok drugi rade ili marljivo dodaje jestivo cvijeće pincetom), kod majstora koktela sve je transparentno. Neki će nedostatak osjećaja za balansiranje okusima kompenzirati bacanjem zapaljenih boca, dok će drugi promišljati nedostaje li svježine Tom Collinsu.

Jedan od najboljih, i zasigurno najpoznatiji hrvatski miksolog – Marin Nekić ne maskira okuse u čaši vratolomijama iza šanka, ali zato gostima pristupa sa zanimanjem, između dva mućkanja odgovara na bezbrojna pitanja o šarenim pićima, a u hipu i smišlja nova pića, ovisno o situaciji ili prilici – uvijek s osmijehom, poput jedinice za pozitivnu energiju.

U svojem portfelju skuplja nagrade svjetske kategorije kao dijete sličice, pokrenuo je Nekic Barology Cocktail Studio sa Sašom Lovrenščakom, napravio je prvi pravi hrvatski koktel, nazvan Crocktail, ali bez obzira na to ostaje nevjerojatno skroman. Na pitanje o počecima odgovara kako se sve što ima veze s barom, pićem i njim u tom „koktelu“ jednostavno dogodilo radom, svakodnevnim radom.

Marin Nekić Marin Nekić (Foto: PR)

„Ušao sam u zrelu fazu i tek se sada planiram baviti dostignućima, što znači da moram raditi još više“, smije se Marin, čiji se počeci uvelike razlikuju od toga kako mladi barmeni kreću danas.

„Dosta toga se promijenilo u baru i miksologiji, ali srž je ostala ista, a to je zadovoljan ili nezadovoljan gost. Danas je miksologija osobni izričaj i stav onoga tko miješa koktele, baš kao i chefa u kuhinji“, priča nam Nekić te naglašava kako se ovisno o pogledu na recept piće transformira kroz modernije tehnike. Prije je cilj bio postići koktel koji je autentičan, poznavati prave recepte, omjere i takve detalje.

„U vrijeme dok nije bilo YouTubea i dostupnih informacija na internetu knjige su se cijenile poput zlata. Polazna točka bila je uopće detektirati autora neke kvalitetne i provjerene knjige ili literature. Tada je bila znanstvena fantastika nabaviti bilo kakvo piće, sirup ili liker“, prisjeća se barmen.

Kad je mogao, odlazio bi u Austriju ili Italiju u potragu za pićem koje se tražilo u receptu i zatim ga kušao prvi put.

„Čitajući recepte, došao bih do pića kao što je primjerice Galliano. Prvi je korak bio doznati gdje se može kupiti pa sjesti u autobus. Stigao bih, recimo u Trst, kupio bocu i u vožnji do doma lagano degustirao i isprobavao taj prekrasni liker. U tim dugim vožnjama 'od dosade' lako smisliš recepte. Pritom imaš sreće ako preko granice uspiješ prebaciti više od dvije boce. Više od toga nije bilo izvedivo. Pa onda drugi vikend nakon škole ponovno sjednem na bus i krenem u Graz kako bih kupio višnjice za koktel i lime juice ili grenadina sirup. Danas sve to zvuči nevjerojatno. Od kupovine dijeli poziv ili kratko istraživanje na internetu, a informacija ili piće iz Afrike, Amerike ili Indije stiže za tren“, kaže Marin.

Marin Nekić - 4 Marin Nekić - 4 (Foto: NB)

S njegovim radom pobliže ćemo se upoznati na R'n'B Weekendu u Zagrebu, gdje će publici približiti novu barsku scenu. Jedna od važnih tema o kojima će se pričati bit će: „Što je novi gin?“. Na pitanje o tome kako je to piće postalo toliko popularno Marin odgovara kako je važnije da je tu - nego kako je do toga došlo jer je potaknulo procvat koktel-kulture, bara, miksologije, kao i upotrebe raznovrsnih sastojaka.

„Naši poznati miksolozi Miro Kljajić, Saša Lovrenščak i Filip Lipnik komentirat će razna pića kako bi publici približili njihove mogućnosti. Sjetimo se kako je prije samo koju godinu džin na polici bara mogao privući samo prašinu. Danas vidimo kakvih sve pića ima oko nas i možemo raspuhati tu prašinu.

Jedna od tema koja i mene osobito zanima jest „Kokteli u malim i velikim sustavima“. Prezentirat će je Marijan Maksan, koji je postavljao Dežman Mini bar i slične projekte, dok će o velikim sustavima govoriti Darko Uremović iz Jadranka hotela. Roman Rabik ukazat će na mogućnosti ekološkog aspekta u oba sustava“, kaže Marin te dodaje kako ne treba propustiti ni radionicu sljubljivanja koktela s hranom, koju će voditi Marino Karinja i Karlo Ferenčak, stručnjaci koje smatra velikim potencijalom hrvatske barske scene.

Marin Nekić - 6 Marin Nekić - 6 (Foto: NB)

Iz želje da se pokrene uspavana koktelska scena u Hrvatskoj nastao je i Nekić Barology Cocktail Studio, a prvobitni koncept škole bio je naučiti polaznike kako se rade dobri kokteli.

„Danas kada smo Saša Lovrenščak i ja malo stasali u ovom ludilu koje se zove život pokušavamo uz znanje o koktelima stvoriti i bolje ljude. Saša je taj koji s polaznicima komunicira tu 'vibru' na dnevnoj razini. Obojica čvrsto vjerujemo da ako damo sve od sebe, kako bismo pomogli mlađim generacijama u oblikovanju kroz rad i kolegijalnost, da će vrhunski kokteli i stručnost biti samo nastavak i kruna svega“, objašnjava.

Sourdough - 2 Hrana i piće Odvažite se: Napravite ukusan i zdrav domaći kruh zbog kojeg ćete zaboraviti na pekarnice

Na pitanje o tome u kojoj mjeri trendovi dolaze u Lijepu Našu, Nekić kaže da hrvatski barmeni jako dobro prate scenu, no postoji kvaka.

„Da biste bili dobar violinist, morate nastupati. Da biste nastupali trebate publiku. Ako publika nije spremna platiti kartu, šteta vašeg dara! Vjerujem da bi podizanjem standarda u Hrvatskoj scena koktela i pića bilo puuuno jača“, dodaje miksolog.

Marin Nekić - 3 Marin Nekić - 3 (Foto: NB)

Kod pripreme koktela postoje neke pogreške koje piće – ili gost neće oprostiti.

„S lošim sastojcima ne možete napraviti dobar koktel. Također, uvijek je potrebno pitati gosta koje okuse voli i što mu smeta. Ključan je i osmijeh. Koktel bez osmijeha nije koktel, već miješano piće”, priča nam Nekić.

Među njegovim omiljenim sastojcima važno mjesto ima začinsko bilje, a među najdražima su mu bosiljak i menta. Osim pićima i začinima, vješti miksolozi igraju se i hranom. Kako naglašava Marin, sve što se koristi u kuhinji, može se upotrebljavati i u baru, od primjerice smokvi i sezama do mrkve, cikle i bundeve.

Pitali smo Marina i koji koktel nikada ne odbija te da može bilo kome smućkati koktel – tko bi to bio.

„Biram Top Gun“, smije se miksolog i dodaje: „Jamesu Bondu smućkao bih Dry Martini, ali Extra dry, kakav i treba biti.“

Tvrtko Šakota Hrana i piće Dom bogova ili vrata u pakao: Hram hrvatskoj namirnici Tvrtka Šakote

  • #piće
  • #marin nekić
  • #kokteli
  • #R'n'B Weekend
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Spartan World Championship Hvar 2025 - Počeo svjetski spektakl utrka s preprekama
Spektakl
Spartan World Championship Hvar 2025: Počeo svjetski spektakl utrka s preprekama
Bez slojeva i kompliciranja: Lazanje s piletinom i brokulom iz jedne tave
Dobra ideja
Bez slojeva i kompliciranja: Lazanje s piletinom iz jedne tave
Ramen: japanska juha koja je pokorila svijet
Slasno i fino
Isprobajte ramen, bogatu juhu koja je pokorila svijet
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
Jesen u susjedstvu: što se događa preko granica
Kakva je trava kod susjeda?
Jesen u susjedstvu: Događaji na koje bi se isplatilo skočiti preko granice
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Vučić se izvanredno obraća javnosti: "Ovo je nešto što će pogoditi svakog građanina naše zemlje"
Uvedene sankcije
Vučić oštro odgovorio Hrvatskoj: "Mi ćemo kupiti HEP i JANAF, dat ćemo 50 posto više od drugih!"
Trojica uhićena zbog sumnje da su planirali atentat na belgijskog premijera
OTKRIVENI DETALJI
Spriječen atentat na premijera europske države: Uhićena trojica, plan je uključivao dron-kamikazu
Jezivo upozorenje Kine širi se drušvenim mrežama
Posijao strah
Jezivo upozorenje ovog čovjeka širi se društvenim mrežama: "Nećemo zapucati prvi, ali..."
show
Tko je sin Halida Bešlića, Dino Bešlić?
''Djelujem iz sjene...''
Tko je sin jedinac Halida Bešlića? Zadesila ga je slična sudbina kao i oca
Peđa Jovanović stiže u zagrebačku Arenu 21. veljače
imamo i datum
Jedan od najtraženijih pjevača u regiji stiže u zagrebačku Arenu: ''Bit će to večer ispunjena emocijama''
Alka Vuica javila se iz Sarajeva gdje su brojni odali počast Halidu Bešliću
''mili moj brate...''
Shrvana Alka Vuica javila se iz Sarajeva, koje je pjevalo Halidu: ''U svojoj muci koju si prolazio...''
zdravlje
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Izvrsni izvori
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
Natpis iz Zagreba nasmijao gledatelje iz cijele regije, svi su imali slična iskustva
Mislim, stvarno…
Natpis iz Zagreba nasmijao gledatelje iz cijele regije, svi su imali slična iskustva
Mama podijelila trik za uspavljivanje beba, genijalna metoda oduševila mame
Što kažete?
Mama podijelila trik za uspavljivanje beba, genijalna metoda oduševila mame
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Izgleda poznato?
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
tech
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Već se koristi u Ukrajini
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Stvari ne idu po planu za Teslu: U tvornicama se gomilaju tijela bez ruku
Problemi za Muska
Stvari ne idu po planu za Teslu: U tvornicama se gomilaju tijela bez ruku
Ukrajina predstavila još jednu varijantu krstarećeg projektila Neptun
Nove udarne mogućnosti
Ukrajina predstavila još jednu varijantu krstarećeg projektila Neptun
sport
VIDEO Hrvatska na korak do SP 2026: Česima ostala skoro samo teorija
POGLEDAJTE PRILIKE
VIDEO Hrvatska na korak do SP 2026: Česima ostala skoro samo teorija
Gonzalo Garcia je bijesan i želi otići u siječnju, priča se da već ima novi klub
NIJE OVO OČEKIVAO
Gonzalo Garcia je bijesan i želi otići u siječnju, priča se da već ima novi klub
Farski otoci razbili Crnu Goru 4:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo
Debakl!
Nevjerojatan rezultat u hrvatskoj skupini: Povijesni poraz naših susjeda
tv
Utakmica Češka - Hrvatska večeras na Novoj TV od 20 sati
NE PROPUSTITE
Utakmica Češka - Hrvatska večeras na Novoj TV od 20 sati
Skrivena sudbina: Došao je ocu u posjetu – ovo je ozbiljnije nego što su mislili
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Došao je ocu u posjetu – ovo je ozbiljnije nego što su mislili
MasterChef: Stjepan voli sve morsko, ali ne baš na ovoj razini: "Mislim da ti nemam što komentirati!"
PRESLANO
Stjepan voli sve morsko, ali ne baš na ovoj razini: "Mislim da ti nemam što komentirati!"
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Komentar Domagoja Bebića
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
lifestyle
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Rečenice koje vaša frizerka ne želi čuti
IZBJEGNITE IH
Šest rečenica koje vaša frizerka ne želi čuti kada dođete na frizuru
Maja Šuput u Splitu nastupila u neonsko zelenoj mini haljini
NE PROLAZI NEZAPAŽENO
Boja, kroj, detalji — sve mami poglede. Haljina Maje Šuput napravljena je da bude primijećena
sve
VIDEO Hrvatska na korak do SP 2026: Česima ostala skoro samo teorija
POGLEDAJTE PRILIKE
VIDEO Hrvatska na korak do SP 2026: Česima ostala skoro samo teorija
Tko je sin Halida Bešlića, Dino Bešlić?
''Djelujem iz sjene...''
Tko je sin jedinac Halida Bešlića? Zadesila ga je slična sudbina kao i oca
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
6 osnovnih koktela - 5
Sve su ostalo nijanse

Šest osnovnih koktela u kojima svaki ljubitelj miješanih pića mora znati uživati

Za razumijevanje koktela nužno je poznavanje (i uživanje u) šest osnovnih pića, inače se ne možete nazivati koktel-entuzijastom. Svi drugi kokteli samo su inačice ovih šest. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Cuba libre Hrana i piće
    Koje je vaše piće?

    10 neodoljivih koktela koji se rade od samo dva sastojka

  • 6 osnovnih koktela - 5 Hrana i piće
    Sve su ostalo nijanse

    Šest osnovnih koktela u kojima svaki ljubitelj miješanih pića mora znati uživati

  • Cantucci i vin santo - 4 Hrana i piće
    Vin santo

    Znak prijateljstva i dobrodošlice: Tvrdi keksi i sveto vino koji se "ne smiju" odbiti u Italiji

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close