• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Najpoznatiji koktel-majstor: "Po sastojke se išlo u Trst, a degustiralo se u autobusu"

Na R'n'B Weekendu u Zagrebu sudjeluje i Marin Nekić, najpoznatiji hrvatski miksolog, koji se prisjetio svojih početaka...

Nika Borovac 5.05.2019 09:05 komentari
viber Created with Sketch.
Marin Nekić - 5
Marin Nekić - 5 (Foto:NB)

Galerija Marin Nekić 7 R\'n\'B Weekend 7 R\'n\'B Weekend 7 R\'n\'B Weekend 7

U trendu Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu? Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Baš kao i hrana, i kokteli mnogo otkrivaju o osobi koja ih mućka. Od odabira namirnice, bilo alkohola ili začinskog bilja, do načina na koji se pripremaju. Za razliku od chefa, koji je većinom u kuhinji daleko od pogleda gostiju (pa se ne vidi tipka li poruke dok drugi rade ili marljivo dodaje jestivo cvijeće pincetom), kod majstora koktela sve je transparentno. Neki će nedostatak osjećaja za balansiranje okusima kompenzirati bacanjem zapaljenih boca, dok će drugi promišljati nedostaje li svježine Tom Collinsu.

Jedan od najboljih, i zasigurno najpoznatiji hrvatski miksolog – Marin Nekić ne maskira okuse u čaši vratolomijama iza šanka, ali zato gostima pristupa sa zanimanjem, između dva mućkanja odgovara na bezbrojna pitanja o šarenim pićima, a u hipu i smišlja nova pića, ovisno o situaciji ili prilici – uvijek s osmijehom, poput jedinice za pozitivnu energiju.

U svojem portfelju skuplja nagrade svjetske kategorije kao dijete sličice, pokrenuo je Nekic Barology Cocktail Studio sa Sašom Lovrenščakom, napravio je prvi pravi hrvatski koktel, nazvan Crocktail, ali bez obzira na to ostaje nevjerojatno skroman. Na pitanje o počecima odgovara kako se sve što ima veze s barom, pićem i njim u tom „koktelu“ jednostavno dogodilo radom, svakodnevnim radom.

Marin Nekić Marin Nekić (Foto: PR)

„Ušao sam u zrelu fazu i tek se sada planiram baviti dostignućima, što znači da moram raditi još više“, smije se Marin, čiji se počeci uvelike razlikuju od toga kako mladi barmeni kreću danas.

„Dosta toga se promijenilo u baru i miksologiji, ali srž je ostala ista, a to je zadovoljan ili nezadovoljan gost. Danas je miksologija osobni izričaj i stav onoga tko miješa koktele, baš kao i chefa u kuhinji“, priča nam Nekić te naglašava kako se ovisno o pogledu na recept piće transformira kroz modernije tehnike. Prije je cilj bio postići koktel koji je autentičan, poznavati prave recepte, omjere i takve detalje.

„U vrijeme dok nije bilo YouTubea i dostupnih informacija na internetu knjige su se cijenile poput zlata. Polazna točka bila je uopće detektirati autora neke kvalitetne i provjerene knjige ili literature. Tada je bila znanstvena fantastika nabaviti bilo kakvo piće, sirup ili liker“, prisjeća se barmen.

Kad je mogao, odlazio bi u Austriju ili Italiju u potragu za pićem koje se tražilo u receptu i zatim ga kušao prvi put.

„Čitajući recepte, došao bih do pića kao što je primjerice Galliano. Prvi je korak bio doznati gdje se može kupiti pa sjesti u autobus. Stigao bih, recimo u Trst, kupio bocu i u vožnji do doma lagano degustirao i isprobavao taj prekrasni liker. U tim dugim vožnjama 'od dosade' lako smisliš recepte. Pritom imaš sreće ako preko granice uspiješ prebaciti više od dvije boce. Više od toga nije bilo izvedivo. Pa onda drugi vikend nakon škole ponovno sjednem na bus i krenem u Graz kako bih kupio višnjice za koktel i lime juice ili grenadina sirup. Danas sve to zvuči nevjerojatno. Od kupovine dijeli poziv ili kratko istraživanje na internetu, a informacija ili piće iz Afrike, Amerike ili Indije stiže za tren“, kaže Marin.

Marin Nekić - 4 Marin Nekić - 4 (Foto: NB)

S njegovim radom pobliže ćemo se upoznati na R'n'B Weekendu u Zagrebu, gdje će publici približiti novu barsku scenu. Jedna od važnih tema o kojima će se pričati bit će: „Što je novi gin?“. Na pitanje o tome kako je to piće postalo toliko popularno Marin odgovara kako je važnije da je tu - nego kako je do toga došlo jer je potaknulo procvat koktel-kulture, bara, miksologije, kao i upotrebe raznovrsnih sastojaka.

„Naši poznati miksolozi Miro Kljajić, Saša Lovrenščak i Filip Lipnik komentirat će razna pića kako bi publici približili njihove mogućnosti. Sjetimo se kako je prije samo koju godinu džin na polici bara mogao privući samo prašinu. Danas vidimo kakvih sve pića ima oko nas i možemo raspuhati tu prašinu.

Jedna od tema koja i mene osobito zanima jest „Kokteli u malim i velikim sustavima“. Prezentirat će je Marijan Maksan, koji je postavljao Dežman Mini bar i slične projekte, dok će o velikim sustavima govoriti Darko Uremović iz Jadranka hotela. Roman Rabik ukazat će na mogućnosti ekološkog aspekta u oba sustava“, kaže Marin te dodaje kako ne treba propustiti ni radionicu sljubljivanja koktela s hranom, koju će voditi Marino Karinja i Karlo Ferenčak, stručnjaci koje smatra velikim potencijalom hrvatske barske scene.

Marin Nekić - 6 Marin Nekić - 6 (Foto: NB)

Iz želje da se pokrene uspavana koktelska scena u Hrvatskoj nastao je i Nekić Barology Cocktail Studio, a prvobitni koncept škole bio je naučiti polaznike kako se rade dobri kokteli.

„Danas kada smo Saša Lovrenščak i ja malo stasali u ovom ludilu koje se zove život pokušavamo uz znanje o koktelima stvoriti i bolje ljude. Saša je taj koji s polaznicima komunicira tu 'vibru' na dnevnoj razini. Obojica čvrsto vjerujemo da ako damo sve od sebe, kako bismo pomogli mlađim generacijama u oblikovanju kroz rad i kolegijalnost, da će vrhunski kokteli i stručnost biti samo nastavak i kruna svega“, objašnjava.

Sourdough - 2 Hrana i piće Odvažite se: Napravite ukusan i zdrav domaći kruh zbog kojeg ćete zaboraviti na pekarnice

Na pitanje o tome u kojoj mjeri trendovi dolaze u Lijepu Našu, Nekić kaže da hrvatski barmeni jako dobro prate scenu, no postoji kvaka.

„Da biste bili dobar violinist, morate nastupati. Da biste nastupali trebate publiku. Ako publika nije spremna platiti kartu, šteta vašeg dara! Vjerujem da bi podizanjem standarda u Hrvatskoj scena koktela i pića bilo puuuno jača“, dodaje miksolog.

Marin Nekić - 3 Marin Nekić - 3 (Foto: NB)

Kod pripreme koktela postoje neke pogreške koje piće – ili gost neće oprostiti.

„S lošim sastojcima ne možete napraviti dobar koktel. Također, uvijek je potrebno pitati gosta koje okuse voli i što mu smeta. Ključan je i osmijeh. Koktel bez osmijeha nije koktel, već miješano piće”, priča nam Nekić.

Među njegovim omiljenim sastojcima važno mjesto ima začinsko bilje, a među najdražima su mu bosiljak i menta. Osim pićima i začinima, vješti miksolozi igraju se i hranom. Kako naglašava Marin, sve što se koristi u kuhinji, može se upotrebljavati i u baru, od primjerice smokvi i sezama do mrkve, cikle i bundeve.

Pitali smo Marina i koji koktel nikada ne odbija te da može bilo kome smućkati koktel – tko bi to bio.

„Biram Top Gun“, smije se miksolog i dodaje: „Jamesu Bondu smućkao bih Dry Martini, ali Extra dry, kakav i treba biti.“

Tvrtko Šakota Hrana i piće Dom bogova ili vrata u pakao: Hram hrvatskoj namirnici Tvrtka Šakote

  • #piće
  • #marin nekić
  • #kokteli
  • #R'n'B Weekend
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ovih 7 stvari trebate imati na popisu za trgovinu, ako želite jesti više proteina
Pune hranjivih tvari
Ovih 7 stvari trebate imati na popisu za trgovinu, ako želite jesti više proteina
Eni Đorđević: Poelirani brancin u kombinaciji umaka zbog kojih ćete ribu uvijek raditi na ovaj način
Pokrovitelj Monini
Eni Đorđević: Poelirani brancin u kombinaciji umaka zbog kojih ćete ribu uvijek raditi na ovaj način
Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru
Eno-gastro doživljaj
Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
"Imamo najpovoljnije cijene i najveće kobasice": Advent na Kvatriću u novom ruhu
Jinglingz festival
"Imamo najpovoljnije cijene i najveće kobasice": Advent na Kvatriću u novom ruhu
Više od pola stranih gostiju spremno je izdvojiti dodatno za autentična jela, a Hrvatsku kao gastro-destinaciju stavljaju ispred Španjolske i Grčke
Oglas
Više od pola stranih gostiju spremno je izdvojiti dodatno za autentična jela, a Hrvatsku kao gastro-destinaciju stavljaju ispred Španjolske i Grčke
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Podignuta optužnica protiv mladića (20). Napravio je dijete 14-godišnjakinji
Odbio dati iskaz
Mladić optužen za teško spolno zlostavljanje: 14-godišnjakinja rodila njegovo dijete
Provjerite police! Povlači se jedna od najomiljenijih čokolada:
Upozorenje iz trgovine
Provjerite zalihe! Povlači se jedna od najpopularnijih čokolada: "Odmah prestanite s upotrebom"
Danas se očekuju zaključci statičara o Vjesnikovom neboderu
IZJAVA NAKON SASTANKA
Sada je konačno! Objavljeno što će biti s Vjesnikom
show
Bruno Tomašić u devetoj emisiji showa Supertalent
''nikad ovo nismo dali!''
Prvi put u povijesti Supertalenta jedan je kandidat dobio ovakav zadatak: ''Ovo se nikad nije dogodilo!''
Elena Kitić na očevom koncertu u Areni Zagreb doživjela neočekivanu situaciju
proširio se video
Kći folk-zvijezde pred Arenom Zagreb doživjela neugodnost, publika ju podržala pljeskom
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda sa suprugom Jurom
''nikad nismo skrivali''
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda kojim je šokirala Hrvatsku: ''Pustili smo jedno drugo u tom trenutku...''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
Stručnjaci su zabrinuti
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
Zanimljivo
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
tech
Prva ljudska smrt od soja ptičje gripe H5N5 u svijetu potvrđena u SAD‑u
Zabrinutost raste
Prva ljudska smrt od soja ptičje gripe H5N5 u svijetu potvrđena u SAD‑u
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
sport
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu: Znate li zbog čega?
RESPECT!
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu na velikom derbiju: Znate li zašto?
Fruk davao izjavu, a onda mu se iza leđa pojavio Ante Rebić: Evo što mu je poručio
Tako se to radi
VIDEO Fruk davao izjavu, a onda mu se iza leđa pojavio Rebić: Evo što mu je poručio
VIDEO Real Sociedad preokretom svladao Osasunu: Ante Budimir ušao s klupe
Pogledajte golove
VIDEO Nesretan povratak Budimira u redove Osasune: Vatreni slavio preokretom
tv
U dobru i zlu: Želi mu pomoći pa makar to značilo da će završiti u zatvoru
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Želi mu pomoći pa makar to značilo da će završiti u zatvoru
Kumovi: Napokon je sve dobro, ali on se nikako ne može riješiti crnih misli
KUMOVI
Kumovi: Napokon je sve dobro, ali on se nikako ne može riješiti crnih misli
MasterChef: Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
ŠTO SE DOGAĐA?
Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
putovanja
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Trumpovo bogatstvo palo za 1,1 milijardu dolara
Nevjerojatno, ali istinito
Trumpovo bogatstvo palo za 1,1 milijardu dolara
lifestyle
Mirela Holy u Steve Madden Cobra gležnjačama s neobičnim kišobranom 2025.
Uvijek privlači poglede
Gležnjače Mirele Holy hrabar su izbor za skliske zagrebačke ulice, ali ipak ih je zasjenio – kišobran
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
Ulična moda Zagreb čupavi zimski kaput
Najveći zimski trend
Brineta sa zagrebačke špice zna dobar trik za naglašavanje figure – čak i kad nosi čupav zimski kaput
sve
Bruno Tomašić u devetoj emisiji showa Supertalent
''nikad ovo nismo dali!''
Prvi put u povijesti Supertalenta jedan je kandidat dobio ovakav zadatak: ''Ovo se nikad nije dogodilo!''
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu: Znate li zbog čega?
RESPECT!
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu na velikom derbiju: Znate li zašto?
Elena Kitić na očevom koncertu u Areni Zagreb doživjela neočekivanu situaciju
proširio se video
Kći folk-zvijezde pred Arenom Zagreb doživjela neugodnost, publika ju podržala pljeskom
6 osnovnih koktela - 5
Sve su ostalo nijanse

Šest osnovnih koktela u kojima svaki ljubitelj miješanih pića mora znati uživati

Za razumijevanje koktela nužno je poznavanje (i uživanje u) šest osnovnih pića, inače se ne možete nazivati koktel-entuzijastom. Svi drugi kokteli samo su inačice ovih šest. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Rakija Hrana i piće
    Vatrena voda

    Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana

  • Cuba libre Hrana i piće
    Koje je vaše piće?

    10 neodoljivih koktela koji se rade od samo dva sastojka

  • 6 osnovnih koktela - 5 Hrana i piće
    Sve su ostalo nijanse

    Šest osnovnih koktela u kojima svaki ljubitelj miješanih pića mora znati uživati

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close