Počeci luganiga sežu još u rimsko doba, a danas gotovo svaka talijanska regija ima svoju recepturu. Do naših je kuhinja i stolova imućnih Dalmatinaca kultna kobasica stigla iz Venecije. Brzo se udomaćila, ali i s vremenom evoluirala te dobila hrvatski potpis.

"Za razliku od originalnih venecijanskih, sinjske se kobasice pripremaju od mljevenog janjećeg i svinjskog mesa, ali uz dodatak korijandra, cimeta, sjeckanog češnjaka te soka od limuna i ribane limunove korice. Punjene u svinjska crijeva, sinjske luganige prže se u riži kuhanoj u pilećem temeljcu, dok ih primjerice u Šibeniku kuhaju u goveđem temeljcu. Često se nađu i kuhane u zimskim složencima. Aroma ovih kobasica je posebna i gastronomski potpuno originalna“, objasnili su nam Gastronomadi.



Gastronomski poznavatelj i zaljubljenik u gurmanske tradicijske običaje, Zoran Šimunić dodaje i kako se mogu poslužiti u goveđoj juhi, spojiti na tanjuru s lešo kupusom i keljom, kao i sušiti te dimiti.

> Odgovore na ova pitanja znaju samo najbolji poznavatelji hrvatske kuhinje

On ih priprema od krupnije mljevenog svinjskog vrata i špeka, "soka" od kuhanog luka i češnjaka te mješavine začina pripremljene od soli, papra, đumbira, kurkume, muškatnog oraščića, cimeta, korijandra, klinčića, limunove korice, pimenta, dimljene paprike i čilija.

"Ispecite ih s kupusom, ljubičastim lukom i rajčicama, a na kraju možete dodati maslaca kako biste dobili umak“, savjetuje Zoran Šimunić.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju