U 2014. godini Ljubljana je proslavila svojih 2000 godina postojanja. Zanimljiva mješavina dvije tisućljetne evolucije, u kombinaciji s mladenačkim entuzijazmom, stvorila je grad koji znamo i volimo danas. Povijest slovenskog naroda isprepletena je ponosnim borbama protiv većih i jačih susjeda sa svih strana koje ju okružuju, a to se posebno ocrtavalo na licu Ljubljane.

Iako nije jedan od najvećih glavnih gradova, štoviše, Ljubljana ima samo 280 tisuća stanovnika, to ga zapravo čini jednim od najmanjih glavnih gradova u Europi. Ali to je temelj na kojem oni grade svoj turizam i budućnost.

Najjednostavniji način kako doći do Ljubljane je automobilom autocestom. Ako krećete iz smjera Slavonije, dovoljno je da putujete prema Zagrebu gdje se onda odlučujete na koji granični prijelaz želite ići. Imate ih nekoliko na izbor, GP Bregana, Lendava i Trnovec u Međimurju. No, ako idete iz smjera mora, onda je najbolja opcija da se uputite prema Rijeci i preko GP Rupa se u slovenskim Kozinama spojite na autocestu.

Slovenske autoceste mlađe su od naših, ali ima nekoliko bitnih razlika. Na mnogim dijelovima ograničenje brzine je 110 kilometara na sat, a ako ne primjetite znak, ograničenje ćete moći znati po tome što na mjestima gdje postoji zaustavni trak, ograničenje je veće, 130. Slovenci paze i na udaljenost između vozila, pa pripazite i vi. 

Po meni, Ljubljanu je najbolje otkrivati postupno. Iako postoji mnogo stvari za vidjeti i učiniti, Ljubljanu je najbolje uzeti u umjerenim količinama, tako da možete osjetiti grad, vidjeti znamenitosti, mirise, zvukove i okuse, bez da ćete imati osjećaj da vam bilo što nedostaje. Tako je to sa ovim malim čudom, zmajskim gradom.

Neka vam dan započne s kavom, nakon koje ćete se prošetati centrom. Kad ste već tu, možete protegnuti noge i pješke se uputiti do dvorca koji se nalazi na malenom brdu točno iznad centra. Ako se odlučite na kasniju šetnju prema dvorcu, svakako ponesite sa sobom nekoliko oraha ili lješnjaka kojima ćete nahraniti znatiželjne vjeverice, malo duže spavaju pa ih ujutro nema, a većinom se skupljaju oko kipova plesača.

Kad se spustite istom stazom do centra, naići ćete na malenu tržnicu lokalnih proizvoda gdje možete kupiti svježe voće i povrće, domaći slovenski jogurt i sireve i topli domaći kruh. No, najbolji dan za posjetiti ovu tržnicu svakako je subota, kada ovdje vladaju velike gužve zbog mnogobrojne ponude lokalnih proizvoda. Ako zakasnite i svi prodavači odu kući, ne očajavajte. Na tržnici se nalazi nekoliko samoposlužnih aparata u kojima možete pronaći svježi sok od jabuke, sireve, suhomesnate proizvode i po meni, najukusnije mlijeko iz aparata u ovom dijelu Europe.

Istraživanje Ljubljane svodi se na puno hodanja, pošto se sve nalazi u relativnoj blizini i dostupno je pješke. Nakon tržnice, prošećite starim i živopisnim ulicama prepunim trgovina, kafića i restorana, sve do gradske vijećnice koja ima prekrasno uređeno maleno dvorište. Takva malena dvorišta nalaze se u cijeloj staroj jezgri grada i svako od njih posebna je mala urbana oaza zelenila.

Odmah do gradske vijećnice nalazi se Pritličje, maleni kafić koji je ujedno i prodavaonica stripova. Prvi put kad sam bio na višednevnom izletu u Ljubljanu, svaki dan sam ovdje dolazio na kavu i sjedio za stolom kraj prozora te promatrao prolaznike kako jure za svojim brigama. Ako volite promatrati ljude, onda je ovo pravo mjesto za vas.

Od tog kafića dijeli vas tek nekoliko desetaka metara do Tromostovlja, samog središta Ljubljane. Na ovom mjestu spajaju se tri mosta koja idu preko rijeke Ljubljanice. Tromostovlje dizajnirao je slavni arhitekt Jože Plečnik, a ovdje možete promatrati turiste kako nemilosrdno napadaju mobitele u nadi da će okinuti najljepši selfi.

Ako nastavite šetati uz rijeku, doći ćete do starog srednjevjekovnog samostana Križanke, koji je danas pretvoren u kulturni centar i u kojem se ljeti svakodnevno održavaju koncerti. Odmah do samostana nalazi se Ljubljansko sveučilište, još jedno remek dijelo Jože Plečnika.

Nakon toliko šetnje gradom sigurno ste već ogladnili i red bi bio da se pojede nešto lokalno. Uz samu rijeku smješteno je nekoliko desetaka restorana koji svakodnevno poslužuju domaće specijalitete. A nakon ručka sigurno će vam pasati i malo slatkoga. Na trgu Republike nalazi se jedna od najstarijih čokolaterija u ovom dijelu Europe, kuća čokolade Dobnik. Ako ste više raspoloženi za sladoled, onda se svakako zaputite prema slastičarnici Zvezda, koja se nalazi na Kongresnom trgu. Zvezda je definitivno najbolja i najpoznatija slastičarnica u Ljubljani.

Nakon finog odmora sigurno će vam pasati malo kulture te je moja preporuka da se uputite prema nacionalnom muzeju arhitekture i dizajna, popularno zvani MAO. Ako volite fotografiju svakako posjetite Galeriju fotografija kako bi se upoznali s radom poznatih slovenskih fotografa, ali i istražili povijest Ljubljane kroz stare fotografije.

Za večernji izlazak moja je preporuka da se vratite natrag do Tromostovlja i samo pratite obalu rijeke, jer se nakon 20 sati svi oni restorani pretvaraju u noćne klubove koji doslovce vrve turistima i mladima željnim zabave i opuštanja. Tako tijekom ljetnih mjeseci ovdje možete upoznati mnoge putnike iz svih dijelova svijeta koji uživaju u domaćem vinu, pivu ili popularnoj borovički, rakiji od borovnice.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju