Benzin je skup u većini europskih zemalja, pa je razgledavanje pojedine destinacije isplativije odraditi pješice ili (javnim) prijevozom. No takva praksa ne odnosi se na istok Europe, a posebice u zemljama bivšeg SSSR-a, gdje litra benzina stoji između dvije i sedam kuna.

Ruska stranica Autotraveler.ru dvaput mjesečno uspoređuje cijena goriva u europskim zemljama, a na siječanjskoj listi najjeftinijih našli su se upravo ovi favoriti:

1. ARMENIJA
Armenija je prva zemlja koja je proglasila kršćanstvo državnom religijom. Ovdje se danas nalaze neke od najljepših crkava na svijetu, a vjeruje se kako se Noina arka nalazi na mjestu čarobne planine Ararat u ovoj zemlji. Zapravo, Armenija je prepuna kulturnih i prirodnih ljepota. Najbolje od svega? Super 95 u Armeniji košta 0,78 eura, odnosno oko 5,7 kuna, a litra dizela 0,76 eura, odnosno 5,6 kuna. Otkrijte i 7 važnih stvari koje morate znati o armenijskom glavnom gradu koji je stariji čak i od Rima.

2. AZERBAJDŽAN
Azerbajdžan nazivaju Zemljom Vatre jer posjeduje velike rezerve nafte. Ne čudi stoga što Super 95 ovdje možete kupiti za 0,78 eura, odnosno 5,7 kuna, dok litra dizela košta tek 31 cent, odnosno 2,3 kune. Ova istočnoeuropska zemlja skriva mnoge prirodne zanimljivosti, a posjećuje je relativno malen broj gostiju. Baš zato idealna je destianacija za one koje se ne vole gužvati s rijekama turista. Povrh svega, riječ je o državi u čijim ćete restoranima pivo platiti tek 5 kuna, a kolu 2 kune.

3. BJELORUSIJA
Bjelorusija ima kulturno bogatu tisućljetnu povijest, ponosi se mnogim dvorcima, a svaki turist obvezno mora posjetiti i monumentalnu tvrđavu u Brestu. Iako smještaj i hrana i nisu pretjerano jeftini, cijene benzina iznimno su povoljne. Litra Super 95 i dizela u Bjelorusiji se prodaje se po cijeni od 0,62 eura, odnosno 4,6 kuna. Jeftin je i javni prijevoz, kao i taksi-služba. Evo što, primjerice, morate vidjeti u njezinu glavnom gradu - Minsku.

4. GRUZIJA
Turistički stručnjaci pretpostavljaju da će Gruzija biti veliki hit u 2019. godini. Misteriozne špilje, prekrasni kanjon rijeke Okatse te zapanjujuća arhitektura samo su dio njezina šarma. Povrh svega, cijene benzina su za trideset posto povoljnije nego u Hrvatskoj. U Gruziji treba za Super 95 izdvojiti 0,82 eura ili 6 kuna, a za litru dizelaša 0,83 eura ili 6,1 kunu. Iskusni putnici tvrde da je Gruzija uzbudljiva zemlja koju nećete morati oplaćivati na rate.

5. UKRAJINA
Jeste li posjetili Lavov? Ovaj ukrajinski grad ima jedan od najljepših trgova u ovom dijelu Europe. Površinom najveća europska država skriva brojne kulturne i prirodne ljepote, a turiste mami povoljnim cijenama hrane, pića i prijevoza. Za litru Supera 95 i dizela ovdje treba izdvojiti 0,9 eura ili 6,6 kuna.

Zimska idila na Plitvicama: Kućice na drveću u kojima bismo mogli dočekati proljeće Plitvice Holiday resort - 6 Plitvice Holiday resort - 5 Plitvice Holiday resort - 4 +2 Plitvice Holiday resort - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju