1. Erevan nazivaju još i ružičasti grad jer je dobar dio zgrada napravljen s ružičastim vulkanskim kamenom, koji je postao i njegov svojevrsni simbol. Zanimljiva arhitektura posebno dolazi do izražaja prije izlaska ili zalaska sunca.

2. Prostire se na 227 kilometara četvornih na rijeci Hrazdanu na zapadu Armenije, a smatra se jednim od najmanjih europskih glavnih gradova. Lokalci kažu da ga je moguće prešetati s jednog kraja na drugi za otprilike 20 minuta. Za usporedbu, površina Zagreba iznosi 641 četvorni kilometar, odnosno triput je veći od Erevana.

3. Turisti su ovdje iznimno rijetki, pa ih domaćini “drže poput kapi vode na dlanu”. Armenci su uz to vrlo srdačna i brbljava nacija. Obožavaju se družiti, a pogotovo u kvartu Kentron (centar), gdje se nalazi većina restorana i kafića.

4. Grad je osnovan 782. godine prije Krista te je tridesetak godina stariji čak i od Rima. Ove godine proslavit će 2800. rođendan. Prekrasna arhitektura u Erevanu Prekrasna arhitektura u Erevanu (Foto: Getty Images)

5. Erevan se smjestio u podnožju Ararata, koji lokalno stanovništvo smatra nacionalnim simbolom te svetom planinom i za čiji vrh smatraju da skriva originalnu Noinu arku. Unatoč tome, Ararat više ne pripada njihovu teritoriju, već Turskoj.

6. Obrok je u Erevanu nemoguće zamisliti bez tradicionalnog kruščića lavasha, koji je toliko važan za tamošnju kulturu da ga je UNESCO stavio na popis Nematerijalne svjetske baštine.

7. Armenija ima zanimljive običaje, a u gradu je osobito popularan festival Vardavar. Održava se 98 dana nakon Uskrsa, a podrazumijeva polijevanje potpunih stranaca vodom. U to vrijeme nije čudno vidjeti kako ljudi polijevaju kantama vode ljude na cesti s balkona.

Ne samo da je ovaj festival iznimno zabavan već ima i efekt hlađenja od ljetnih vrućina s obzirom na to da se obično održava u srpnju.

Kako izgleda Ereven, pogledajte u našoj fotogaleriji. U daljini se nazire Ararat U daljini se nazire Ararat (Foto: Getty Images)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju