Lavov ili Lviv grad je u zapadnoj Ukrajini, blizu granice s Poljskom. Leži na rijeci Poltvi i zauzima prvo mjesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-povijesnih spomenika, a svojom ljepotom, spomenutim spomenicima i širokom lepezom raznih stilova gradnje ističe se i među gradovima središnje i istočne Europe. Njegova je prekrasna povijesna jezgra grada 1998. uvrštena na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine.

Što vidjeti? 

Zbog svojih kulturno-povijesnih spomenika Lavov ima jedan od najljepših trgova u tom dijelu Europe. 44 kuće i zgrade koje se ondje nalaze građene su u različitim stilovima od renesanse do modernizma. Preporučujemo vam da se prošećete trgom i potražite npr. Crnu kuću na istočnoj strani, jednu od najljepših primjera renesansne ukrajinske kulture.

Na trgu se i nalaze četiri fontane, skulpture koje simboliziraju mitološka bića: Neptuna, Dijanu, Amfitritu i Adonisa. Velik broj spomenika koji dominira središtem grada datira iz 16. i 17. stoljeća, a mnogi ga povjesničari smatraju muzejom na otvorenom. Sveukupno arhitekturno bogatstvo grada čine i različite crkvice poput armenijskih, ortodoksnih, grkokatoličkih i rimokatoličkih. Vrhunska djela različitih stilova i različite crkve dokaz su povijesti Lavova koji je nekada bio važna točka na trgovačkim putovima.

Na Trgu slobode potražite Operno kazalište, koje, uz preostalih devet kazališta i 60 muzeja, čini ovaj grad kulturnom prijestolnicom Ukrajine. Muzej narodne kulture i života jedan je od zanimljivijih muzeja o načina upoznavanja Lavova i Ukrajine. Muzej je na otvorenom i prikazuje sve aspekte tradicijskog ukrajinskog života poput farmi, crkvi, vjetrenjači i škola postavljenih po velikom parku na istočnom dijelu centra grada.

Do muzeja možete stići tramvajem broj 7 s postaje Pidvalna u smjeru Lychakivska i vozite se do Mechnykove. Od te stanice čeka vas 600 metara hoda do vašeg odredišta.

Grossglockner - 2 Zanimljivosti Na 4 sata od Zagreba: Cesta s 36 oštrih zavoja na kojoj ćete požaliti ako stisnete po gasu

Što jesti i piti i po kojoj cijeni? 

Najpoznatije ukrajinsko jelo su vareniki – knedle, tj. okruglice od beskvasnog tijesta u obliku kvadrata ili polumjeseca, punjene s pire-krumpirom, kiselim kupusom, sirom, tvrdo kuhanim ili jajima ili njihovim kombinacijama, a mogu biti punjene i voćem. Podsjećaju na poljske pieroge, a u ukrajinskom gradu Čerkasiju dobili su i svoj spomenik.

Preporučujemo vam i ukrajinske palačinke od krumpira – deruny. Isprobajte i gruzijski Knachapuri, kruh punjen sirom i jajima. Od tekućih specijaliteta preporučujemo vam da isprobate horilku, ukrajinsku domaću rakiju.

U Ukrajini ćete se moći malo više opustiti nego u popularnijim turističkim destinacijama. Cijene su u odnosu na naše ponekad smiješne. Pivo u dućanu možete dobiti za 5 kn, a u restoranu srednje klase ne prelazi 10 kuna. U jeftinijem restoranu možete se najesti za 20-ak kuna.

Savjet plus

Najbolji način za razgled Laviva jest pješice. Na taj ćete način najbolje doživjeti duh i ritam grada te nećete ništa propustiti. Valuta je u Ukrajini ukrajinska grivnja, koja iznosi oko 0,25 hrvatskih kuna, tj. oko 4 grivnja je 1 kuna.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju