Kvaliteta vode u hrvatskim kupalištima i dalje jedna od najviših u Europi, čak 94.2 posto kupališta dobilo je izvrsnu ocjenu, pokazuje izvješće koje u srijedu objavila Europska komisija.

Europska agencija za okoliš (EEA) i Europska komisija svake godine objavljuju prije početka turističke sezone izvješća o kvaliteti vode za kupanje u svim državama članicama te u Albaniji i Švicarskoj. Izvješće sadržava analize uzoraka vode prikupljenih na više od 21 tisuća obalnih i kopnenih kupališta

Više od 90 posto kupališta u osam država članica imalo je prošle godine izvrsnu kvalitetu vode: u Luksemburgu svih 11 praćenih kupališta, na Cipru 99,1 posto, Malti 97,7 posto, Grčkoj, 97,2 posto, Hrvatskoj 94,2 posto, Italiji 90,6 posto, Njemačkoj 90,2 posto i Austriji 90,2 posto.

To što sva praćena kupališta u Hrvatskoj nemaju ocjenu izvrstan ne znači da je kvalitata vode loša nego klasifikacija nije bilo moguća zbog nedovoljnog broja uzoraka. U Hrvatskoj nema kupališa s lošom ocjenom vode, a samo nekoliko kupališta ima ocjenu da su 'zadovoljavajuće kvalitite'.

Prema direktivi EU-a o vodi za kupanje, kvaliteta vode za kupanje može razvrstati kao 'izvrsna', 'dobra', 'zadovoljavajuća' ili 'loša', ovisno o zabiježenoj razini fekalnih bakterija.

Diljem Europe 2015. kvaliteta vode za kupanje dobila je lošu ocjenu u samo 385 kupališta. Udio kupališta s ocjenom loše pao je na 1,6 posto u 2015. s 1,9 posto 2014. godini.

Najveći broj kupališta s lošom kvalitetom vode utvrđeno je u Italiji (95 kupališta), Francuskoj (95 kupališta) i Španjolskoj (58 kupališta).

Udio kupališta s izvrsnom kvalitetom vode u Europi povećao se sa 78 posto 2011. na 84 posto 2015.

Glavni su izvori onečišćenja otpadne vode i vode iz odvodnih sustava s poljoprivrednih gospodarstava.

To se onečišćenje povećava tijekom obilnih kiša i poplava zbog prelijevanja odvoda i onečišćenih otpadnih voda koje se izlijevaju u rijeke i mora. Prije četrdeset godina u vode u Europi ispuštale su se bez nadzora velike količine nepročišćenih ili djelomično pročišćenih otpadnih voda.

Komisija izražava zadovoljstvo što su odgovarajući zakoni i dugogodišnje ulaganje u infrastrukturu otpadnih voda te druge mjera za smanjenje onečišćenja donijele izvrsne rezultate.

'Kvaliteta vode u 96 posto europskih kupališta prihvatljiva, a u 84 posto izvrsna. To je rezultat 40 godina ulaganja u kvalitetu vode i infrastrukturu otpadnih voda te učinkovitosti zakonodavstva EU-a. To je ujedno i dokaz da naš visoko razvijeni gospodarski prostor može stvoriti jednako visoke standarde zaštite okoliša', rekao je Karmenu Vella, europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

'U sve više kupališta kvaliteta vode ne ispunjava samo minimalne, već i standarde izvrsnosti. U nekim gradovima ljudi se mogu kupati i u kupalištima smještenima u lukama', rekao je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA-a.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju