U većini vodiča možete pronaći informaciju o tome što biste obavezno trebali vidjeti i učiniti kada posjetite Rusiju. Ali idemo se malo usredotočiti na onu drugu stranu i na to što ne biste trebali nikada raditi u najvećoj zemlji na svijetu.

Rukovati se u rukavicama


Rukovanje s rukavicama na rukama u Rusiji se smatra izrazito nepristojnim. Stoga uvijek skinite rukavice prije rukovanja, bez obzira na to koliko hladno bilo.

Posljednja majica

To je doslovni prijevod ruske izreke koja govori o tome da nikada ne smijete biti posljednji koji će primiti nešto, nego uvijek morate uzvratiti nečime. Rusi su darežljivi bez obzira na to koliko malo ili puno imali. Imajte to na umu.


Šaliti se o obitelji

Dok su šale o političarima, spolu, rasi, religiji i seksualnoj orijentaciji u Rusiji potpuno dobrodošle, vicevi na račun obitelji smatraju se uvredljivima. Stoga, ne spominjite ničiju sestru ili brata, ako ne želite iskusiti hladne zime Sibira.

Nepoštivanje starijih

Ako se vozite javnim prijevozom i vidite da starija osoba stoji dok vi sjedite, kao znak poštovanja morate ustati i prepustiti joj svoje mjesto. Naravno, to vrijedi i svugdje u svijetu...

Podijeliti račun

U Rusiji je običaj da onaj tko zove na večeru mora platiti račun. Stoga neka vam ne pada na pamet podijeliti račun za večeru ako ste zvali prijatelje van. Naravno, osim ako ih se tim činom ne želite riješiti iz života.

Pokloniti prazan novčanik

Rusi vjeruju da donosi nesreću, ako nekome poklonite prazan novčanik. Stoga imajte na umu, ako kojem Rusu poklanjate novčanik ili torbicu, da stavite nešto sitno unutra za sreću.

Smijanje bez razloga

Rusi čuvaju svoj osmijeh za prijatelje i obitelj. Smijanje nasumičnim osobama može se smatrati uvredljivim, posebice u javnom prijevozu. Nikad ne znate kako će se protumačiti vaš osmijeh, pa se bolje ne šaliti.

Odbiti votku

Istina je da Rusi mogu puno popiti, ali nisu zato svi alkoholičari. Većina njih drži bocu votke u kući samo za slavlja. Ako vas ponude s malo kratkoga, nikako nemojte odbiti jer je to znak dobrodošlice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju