Američki mogul Jeffrey Berns koji se obogatio na kriptovalutama poput Ethera planira u pustinji izgraditi savršeni pametni grad. Kupio je zemljište od 27.113 hektara u Nevadi za koje je izdvojio nevjerojatnih 170 milijuna američkih dolara.

Zemljište je dio takozvanog Innovation Parka (Parka inovacija) koje je već sada sjedište njegove kompanije Blockchain koja podupire projekte i poduzetničke inicijatije koje koriste istoimenu blockchain tehnologiju.

Blockchain tehnologija smatra se najsigurnijim sustavom koji je imun na manipulaciju i korupciju. Termin podrazumijeva niz podatkovnih blokova koji su logično povezani kritpografskim potpisom u jedan lanac, a koji su obično dio svih relevatnih kriptovaluta.

Jeffrey Berns s Parkom inovacija pokazat će da se ova tehnologija može iskoristiti i u urbanom okolišu.

Park inovacija koristit će decentraliziranu blockchain infrastrukturu kao temelj svih interakcija, a stanovništvo će se moći služiti svojim bankovnim računom, glasati ili pohranjivati razne druge podatke u blockchain bez posredstva tvrtki i vlade.

Učinkovitost, održivost, transparentnost i podrijetlo neće biti kompromitirano, već će biti zajamčeno svim stanovnicama, poručuli su u Blockchainu.

U dizajnu Parka inovacija rade tvrtke Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects te Tom Wiscombe Architecture kojeg već sada nazivaju pametnim gradom budućnosti. On će koristiti sve dostupne moderne tehnologije – od 3D printanja, preko umjetne inteligencije do nanotehnologije.

U njemu će voziti isključivo električni automobili, a energija će se dobivati iz obnovljivih izvora poput solarnih ploča i preko snage vjetra.

Innovation Park samo je jedan u nizu gradova budućnosti koji su trenutno u planu. U arizonskoj pustinji milijarder Bill Gates planira izgraditi svoju inačicu savršenog grada, a kompanija Sidewalk Labs ima slične planove u blizini Toronta.

Balkanski Pariz: Otputujte u metropolu u kojoj u centru možete unajmiti stan za 30-ak kuna po osobi Bukurešt +0 Bukurešt

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju