Sveti Kristofor i Nevis karipska je zemlja u Malim Antilima. Iako se prostire na tek 261 četvorni kilometar u Karipskom moru, jedna je od najpopularnijih destinacija među bogatim građanima svijeta. Ondje traje vječno ljeto pa se posjetitelji mogu kupati u svako doba godine. 

Razlog za to skriva se u činjenici što je prva u svijetu ponudila mogućnost legalne kupnje putovnica. Točnije, još 1984. godine uvela je Imigracijski investicijski program koji omoguće imućnim pojedincima dobivanje drugog državljanstva (i druge putovnice), a zauzvrat od njih traži ulaganje u domaće gospodarstvo.

Državljanstvo Svetog Kristofora i Nevisa možete ostvariti na dva načina – ako donirate novac Fondu za održivi razvoj ili uložite u izgradnju nekretnina na otocima. U prvom slučaju podnositelj zahtjeva mora uplatiti 150.000 američkih dolara u Fond, odnosno još dodatnih 45.000 dolara ako državljanstvo želi pribaviti i svojem vjenčanom drugu te za maksimalno dvoje djece.

U drugom slučaju trebate uložiti 200.000 do 400.000 tisuća američkih dolara u nekretnine, te još oko 45.000 dolara platiti za administrativne troškove. Povrh svega, moguće je uplatiti još 25.000 dolara za žurni postupak te putovnicu dobiti u roku 60 dana od podnošenja zahtjeva.

Ne samo da s putovnicom Svetog Kristofera i Nevisa dobivate slobodan pristup 151 zemlji svijeta bez potrebe za traženjem vize, već i brojne druge porezne pogodnosti kojima su mnogima glavni razlog za pokretanje cijelog postupka.

Poticanje lokalnog gospodarstva na ovaj način u međuvremenu je prigrlila i nekolicina drugih država – od Ujedinjenog Kraljevstva preko Malte i Cipra do Nizozemske – kroz program po imenu Citizenship By Investment (Do državljanstva preko ulaganja). No postupak dobivanja druge putovnice u njima je mnogo duži i složeniji od onoga na Svetom Kristoferu i Nevisu.

Pentagon: 5 stvari koje trebate znati o najčuvanijoj petorokutnici na svijetu Zgrada Pentagona - 5 Zgrada Pentagona - 1 Zgrada Pentagona - 3 +1 Zgrada Pentagona - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju